Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Τί Εννοούμε Παιδεία;


Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΤΗΘΑΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΙΣΤΩΝ

ΠΕΤΑΣΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΙΣΤΩΝ
  Αφορά πρόσθετο στηθαίο ασφαλείας που έχει σαν στόχο  την  προστασία  των  μοτο- σικλετιστών, το οποίο τοποθετείται κάτω από τα υφιστάμενα στηθαία ασφαλείας με την μέθοδο της ανάρτησης, μέσω ενός βραχίονα που προσαρμόζεται απλά και  γρήγορα σε όλους τους τύπους των υφισταμένων στηθαίων  ασφαλείας οδών. 


Η ευρωπαϊκή Προδιαγραφή EN1317 προβλέπει μελλοντικά την καθιέρωση ενός πετάσματος προστασίας μοτοσικλετιστών, σύμφωνα με τα παραπάνω, που θα έρθει να συμπληρώσει τα στηθαία ασφαλείας αναχαίτισης οχημάτων (αυτοκινήτων και φορτηγών) τα οποία όμως είναι επικίνδυνα για τους μοτοσικλετιστές, καθώς αυτοί κινδυνεύουν να σφηνωθούν κάτω από αυτά Το 8% των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων στην Ε.Ε. αφορούν αυτή την περίπτωση. Σε ημερίδα για την Οδική Ασφάλεια, που διοργάνωσε η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, οι μοτοσικλετιστές είχαν την τιμητική τους καθώς θεωρείται ομάδα υψηλού κινδύνου, ενώ στατιστικά στοιχεία έδειξαν πως το 51% των νεκρών κατά το πρώτο επτάμηνο του 2006 οδηγούσε δίκυκλο. Επιπλέον, οι 47 από τους 94 νεκρούς μοτοσικλετιστές κατέληξαν αποκλειστικά λόγω κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων, καθώς δεν φορούσαν κράνος! Ένα από τα βασικά συμπεράσματα ήταν ότι « Τα στηθαία ασφαλείας είναι επικίνδυνα για τους μοτοσικλετιστές, καθώς αυτοί κινδυνεύουν να σφηνωθούν κάτω από το προστατευτικό κιγκλίδωμα.»

Προηγούμενοι, αυθαίρετοι, πειραματισμοί να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα με την προσθήκη και δεύτερου, χαμηλότερου στηθαίου ασφαλείας, απεδείχθησαν επικίνδυνοι για τα αυτοκίνητα.



Σύμφωνα με τα παραπάνω, πολλές Ευρωπαϊκές Εταιρείες από το χώρο σχεδιασμού συστημάτων οδικής ασφαλείας, έχουν σχεδιάσει και βελτιώσει τέτοιου είδους συστήματα και έχουν καταλήξει, σύμφωνα με το ισχύον πρότυπο EN1317, λίγο-πολύ σε παρόμοια μοντέλα «ΠΕΤΑΣΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΙΣΤΩΝ» ή όπως απλά ονομάζονται «ΣΤΗΘΑΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΙΣΤΩΝ». Στα πλαίσια αυτά, η dmcArchitects σχεδίασε για λογαριασμό της Ελληνικής Βιομηχανικής Εταιρείας «INFOPOST-Συστήματα Οδικής Σήμανσης & Ασφάλειας», ένα Πλήρες Σύστημα «ΣΤΗΘΑΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΙΣΤΩΝ» το οποίο μπορεί να αναρτηθεί σε οποιοδήποτε υφιστάμενο (τύπου ARMCO) ή νέο σύστημα στηθαίων ασφαλείας (σύμ-  φωνα με το Πρότυπο EN1317) και το οποίο βρίσκεται ήδη σε παραγωγή.
Σύμφωνα με την ομοσπονδία των ενώσεων των ευρωπαϊκών μοτοσικλετιστών (FEMA), η εφαρμογή των εν λόγω πετασμάτων θα μπορούσε να εφαρμοσθεί από το καλοκαίρι 2010.
Μέχρι τώρα, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, έχουν πραγματοποιηθεί δοκιμές πρόσκρουσης μόνο για αυτοκίνητα και όχι μοτοσικλέτες. Η FEMA ελπίζει ότι νέα πρότυπα συμπεριλαμβανομένων των δοκιμών πρόσκρουσης μοτοσικλετών θα είναι σε ισχύ μέχρι τον επόμενο Ιούνιο μετά από συμφωνία με την αρμόδια ομάδα τεχνικών εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπή για την τυποποίηση (CEN).