Tο «πλαστικό» εφευρέθηκε από τον Alexander Parkes το 1856, και από τότε έχει συνεχή παρουσία μέχρι σήμερα, στον σύγχρονο κόσμο μας,προσπαθώντας να τονίσει το πόσο ευπροσάρμοστο υλικό είναι και ότι μπορεί να εφαρμοσθεί σχεδόν σε όλους τους τομείς κατασκευών.
Όμως στην αρχιτεκτονική, μέχρι πρόσφατα, έχει χρησιμοποιηθεί σαν «υλικό μίμησης» βελτιώνοντας κατά περίπτωση αντοχή, το μέγεθος όσο και την αισθητική, υλικών όπως το ξύλο, το μέταλλο, το γυαλί και τη πέτρα δίνοντας λύσεις χαμηλού κόστους.
Είναι όμως πολύ λίγος ο καιρός που οι σύγχρονοι αρχιτέκτονες το έχουν «αναγνωρίσει» σαν ένα πρωτοποριακό βασικό (θεμελιώδες) δομικό υλικό, είτε χρησιμοποιώντας το ως μια λεπτή μεμβράνη, ένα εύκαμπτο φύλλο, ή ως ένα μορφολογικό στοιχείο. Τα πλαστικά, σε πολλές εφαρμογές τους, μπορούν να προσαρμοστούν στις επιθυμίες του αρχιτέκτονα και τις ανάγκες του έργου. Φουτουριστικές κατασκευές με τέλειο φινίρισμα και χαμηλό κόστος κατασκευάζονται με πλαστικά χωρίς κανένα φυσικό υλικό να μην μπορεί να τα συναγωνιστεί. Στη συνέχεια παρουσιάζονται μερικά από τα πιο καινοτόμα κτίρια, κάποια προσωρινά και κάποια όχι, όπου είναι εμφανείς οι δυνατότητες των πλαστικών.
Ένα αέρινο σπίτι στην Πολωνία σε χρώμα μαύρο ματ επενδυμένο με Thermopian, ένα μονωτικό πλαστικό που χρησιμοποιείται συνήθως για στέγες. Το σπίτι, που διαθέτει ένα διακριτικό εξωτερικό τοίχο που μιμείται μια ανοιχτή πόρτα, είναι το έργο του Moomoo Αρχιτέκτονες.
Το Εθνικό Κέντρο Υγρού Στίβου στο Πεκίνο διαθέτει εξωτερική επικάλυψη από ETFE, ένα ανθεκτικό πλαστικό που χρησιμοποιείται για κατασκευή στεγών, εμπνευσμένο από σαπουνόφουσκες. Ανεπίσημα γνωστό ως Watercube. Η δομή σχεδιάστηκε το 2008
από το Αρχιτεκτονικό γραφείο «ΜΔ Αρχιτέκτονες και Arup».
Μονοκατοικία στο Δουβλίνο με επικάλυψη από ακρυλικό κυψελωτό πλαστικό φύλλο, όπως είναι γνωστό, σχεδιάσμένο από την «Αρχιτεκτονική Δημοκρατία»
Οι λευκοί τσιμεντένιοι τοίχοι του συγκεκριμένου κτιρίου στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας, περιβάλλονται από μια ένα ημιδιάφανο πέτασμα από διάτρητο πλαστικό. Σχεδίαση από «Cor & Asociados».
Κυματοειδή πλαστικά διάφανα φύλλα τοποθετημένα σε ξύλινα πλαίσια στην πρόσοψη του κτιρίου, επιτρέπουν την δίοδο του φωτός. Το κτίριο στην Kanagawa της Ιαπωνίας, βρίσκεται στην πίσω αυλή του σπιτιού ενός φωτογράφου και λειτουργεί ως ένα φωτογραφικό στούντιο, απόλυτα λουσμένο από φως φιλτραρισμένο από το ακρυλικό πλαστικό.
Σχεδιασμός από την «FT Αρχιτέκτονες».
Το Ξενοδοχείο Καπόκ, γνωστό ως «θολό ξενοδοχείο», διαθέτει εξωτερικό πέτασμα από δίχτυ κατασκευασμένο από fiberglass ενισχυμένο. Εμπνευσμένο από ένα παραδοσιακό κινεζικό φανάρι. Η σχετική δομή σχεδιάστηκε από Studio Πέι-Zhu και λάμπει μέσα στη νύχτα.
Γνωστό ως Τόνι Farm, αυτή η κατασκευή στη Σαγκάη είναι φτιαγμένη από πράσινο πλαστικά ναυτιλιακά κοντεϊνερς. Βρίσκεται στο μεγαλύτερο βιολογικό αγρόκτημα της πόλης και λειτουργεί σαν χώρος φιλοξενείας. Σχεδιάστηκε από «Studio Playze».
Στην Κύπρο, βρίσκεται το κτίριο αυτό που φιλοξενεί το «Ερευνητικό Κέντρο Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστήμιο Λευκωσίας» και αφορά την αναδιαμόρφωση παλιού εργοστασίου παπουτσιών στη βιομηχανική περιοχή Έγκωμης Λευκωσίας. Καλύπτεται από πολύχρωμα πολυκαρβονικά φύλλα.
Η κατασκευή που σχεδιάστηκε από τον Πέτρο Κωνσταντίνου και Γιώργος Χατζηχρήστου Αρχιτέκτονες-παρέχει άφθονο φως για τους φοιτητές που σπουδάζουν στην Αρχιτεκτονικής Σχολής Λευκωσίας
Η «15η Serpentine Gallery Pavilion», που σχεδιάστηκε από SalgasCano για τον ομώνυμου τόπο τέχνης στο Λονδίνο, έγινε με ταινίες και φύλλα από διαφανές, χρωματιστό ETFE πλαστικό.
Σχεδιασμένο από ACXT, το Στάδιο San Mamés στο Μπιλμπάο της Ισπανίας, χαρακτηρίζεται από μια πρόσοψη από «στριμμένα» λευκά πάνελ κατασκευασμένα από πλαστικό ETFE.