Οι παρακάτω πράσινες «σούπερ-τροφές» είναι
ιδιαίτερα θρεπτικές και θωρακίζουν την υγεία μας και κρίνεται απαραίτητο τις
εντάξουμε στη διατροφή μας.
Παρακάτω παραθέτουμε μια λίστα, από 12 στο
σύνολό τους, νοστιμότατα λαχανικά, φρούτα και βότανα που προστατεύουν από
ασθένειες και προάγουν την υγεία μας.
Το (πράσινο)
κατσαρό μαρούλι ή σγουρή σαλάτα (Batavia) Η σαλάτα εμφανισιακά μοιάζει με
το μαρούλι, προέρχεται από την περιοχή των Ιμαλαΐων της Ινδίας περισσότερα από
5.000 χρόνια πριν. Το χρώμα της, όμως, είναι πιο ανοιχτό πράσινο και τα φύλλα
είναι σγουρά. Μπορεί να βρεθεί όλο το χρόνο αν και είναι στο αποκορύφωμά τους
από το Δεκέμβριο μέχρι τον Απρίλιο. Η σαλάτα απαντάται σε πολλές διαφορετικές
ποικιλίες και μπορεί να βρεθεί σκουρόχρωμο, ανοιχτόχρωμο, μικρό, μεγάλο, λείο,
σγουρό κλπ.
Το κατσαρό λάχανο (Kale) αποτελεί εξαίρετη επιλογή για μια υγιεινή
πράσινη σαλάτα, χάρη στη μεγάλη δόση ασβεστίου και βιταμίνης Α που περιέχει.
Είναι επίσης καλή πηγή σιδήρου και φυτικών ινών και πλούσιο σε βιταμίνη Κ, η
οποία ωφελεί τα οστά και είναι σημαντική για την πήξη του αίματος.
Πράσινο Τσάι – ο πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες
(αντιοξειδωτικές ουσίες) και τεΐνη (αλκαλοειδές). Εκτός από το πράσινο τσάι,
πολυφαινόλες έχουν επίσης τα μήλα, τα κρεμμύδια, το μαύρο τσάι, το κόκκινο
κρασί, η σοκολάτα κ.α. Επίσης εντοπίζονται και στο φλοιό της ιτιάς. Τα
αντιοξειδωτικά είναι φυσικά συστατικά που συμβάλλουν στην καταπολέμηση των
βλαβερών για τον οργανισμό ελευθέρων ριζών οξυγόνου, οι οποίες πιστεύεται ότι
προκαλούν πολλές ασθένειες. Όλα τα αφεψήματα με μεγάλη περιεκτικότητα
πολυφαινολών, δεν έχουν αντίστοιχη αντιοξειδωτική ικανότητα. Αντιστοιχία
βρίσκουμε μόνο στο πράσινο τσάι που έρχεται πρώτο σε περιεκτικότητα
πολυφαινολών και σε αντιοξειδωτική ικανότητα. Το πράσινο τσάι είναι το λιγότερο επεξεργασμένο από
απ’ όλα τα είδη τσαγιού και ως εκ τούτου πιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Έρευνες
έχουν συνδέσει την κατανάλωσή του με προστασία από το διαβήτη, την παχυσαρκία
και τα καρδιακά νοσήματα. Δύο μικρές μελέτες το 2012 έριξαν φως στις επιδράσεις
του πράσινου τσαγιού στον καρκίνο, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να
εμποδίσει ή τουλάχιστον να επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη
και του μαστού.
Οι περισσότερες έρευνες καταδεικνύουν ότι για να επιτύχουμε τα πλήρη ευεργετικά
αποτελέσματα από την κατανάλωση πράσινου τσαγιού, θα πρέπει να πίνουμε πάνω από
δέκα φλιτζάνια τη μέρα (!).
Πράσινες Πιπεριές – Αν και οι κόκκινες πιπεριές
περιέχουν πολύ βιταμίνη C, οι πράσινες δεν υστερούν καθόλου, καθώς ένα φλιτζάνι
ωμές πράσινες πιπεριές περιέχουν περίπου 120 χιλιοστόγραμμα – περισσότερο κι
από ένα πορτοκάλι! Είναι επίσης πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης Α και
καλίου, μεταξύ άλλων θρεπτικών συστατικών.
«Πολλές από τις φυτοχημικές ουσίες που
περιέχουν οι πιπεριές έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι
μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών στο σώμα, που
προκαλούν βλάβες στα κύτταρα. Έτσι μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τη
μείωση των συμπτωμάτων ορισμένων ασθενειών»
Λαχανάκια Βρυξελλών – Είναι ιδιαίτερα θρεπτικά, καθώς
περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες (4gr), βιταμίνες (Α, C, Κ, Β6, Φολικό οξύ, Ριβοφλαβίνη,
Θειαμίνη), αντιοξειδωτικά και μέταλλα (μαγγάνιο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο) πολύ
χρήσιμα και ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Δεν περιέχουν καθόλου λίπος
και χοληστερίνη, ενώ το ποσοστό νατρίου είναι εξαιρετικά χαμηλό. Τέλος,
αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών. Θερμιδικά αποδίδουν μόνο 42 kcal ανά 100gr και
αποτελούνται σε ποσοστό 87% από νερό. Αξίζει να προστεθούν στη διατροφή σας, λόγω, κυρίως,
των ωμέγα-3 λιπαρών, των βιταμινών Α, Β6 και C και των φυτικών ινών που
περιέχουν. Τα λαχανάκια Βρυξελλών έχουν σχετιστεί με την προστασία από τις
καρδιακές παθήσεις και την υποτροπή του καρκίνου, καθώς και τη διατήρηση ενός
υγιούς πεπτικού συστήματος.
Edamame (πράσινη σόγια) – Οι πράσινοι καρποί της σόγιας ή τα φασόλια σόγιας
είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών, συμπεριλαμβανομένων όλων των απαραίτητων
αμινοξέων (μοναδική φυτική πηγή). Τα φασόλια σόγιας είναι επίσης πλούσια
πηγή ασβεστίου, σιδήρου, ψευδαργύρου, φωσφόρου, μαγνησίου, βιταμινών Β, ω- 3
λιπαρών οξέων και φυτικών ινών. Οι πράσινοι καρποί της σόγιας είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Κ, φυτικές ίνες,
σίδηρο και πρωτεΐνη. Περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Επιπλέον, η σόγια
έχει προστατευτικές ιδιότητες. Καταναλώνοντας σόγια με μέτρο, ιδιαίτερα αν
αντικαταστήσετε το κρέας που είναι πλούσιο σε κορεσμένα λίπη, τα οφέλη μάλλον
υπερτερούν των κινδύνων. Ωστόσο, η επιλογή της σόγιας ως βασικό συστατικό της
διατροφής δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται από ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού
(εγκύους, παιδιά κλπ.) ……..και προσοχή στη προέλευση της (μη πέσουμε σε μεταλλαγμένη ).
Ακτινίδιο – Το ακτινίδιο έχει επίσης περισσότερη βιταμίνη C από το
πορτοκάλι.
Ο καρπός του ακτινιδίου είναι, επίσης,
πλούσιος σε κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία.
Επίσης, διαθέτει περισσότερη βιταμίνη C σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο φρούτο,
αρκεί μόνο να καταναλωθεί αμέσως μετά την κοπή, για να μη χαθούν οι βιταμίνες.
Η
ύπαρξη πολλών βιταμινών καθιστά το ακτινίδιο ως το καλύτερο μέσο για την άμυνα
κατά των μικροβίων. Επίσης, απομακρύνει τον κίνδυνο θρομβώσεων στο κυκλοφορικό
σύστημα και διασφαλίζει τη σωστή πέψη και την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου.
Τέλος, συντελεί στη βελτίωση της όρασης, εξαιτίας του αντιοξειδωτικού λουτεΐνη που
περιέχει.
Είναι επίσης
πλούσιο στα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που είναι γνωστά για την
προστασία των ματιών. Μια μελέτη το 2011 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τριών
ακτινιδίων την ημέρα θα μπορούσε να μειώσει την αρτηριακή πίεση.
Βασιλικός – Ίνες, βιταμίνες Α, C, Κ και Β6,
ασβέστιο, ψευδάργυρος, σίδηρος … δεν είναι λίγα για ένα απλό βότανο. Ο
βασιλικός φαίνεται επίσης να έχει αγχολυτικές ιδιότητες, βοηθώντας στη μείωση
της ορμόνης του στρες (κορτιζόλη). Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καταπολέμηση
της ακμής.
Θυμάρι – Ένα κουταλάκι του γλυκού δίνει το 7% της
συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σιδήρου, καθώς και βιταμίνες Α, C, E και K.
Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι βοηθά στην προστασία της μνήμης και την
καταπολέμηση των βακτηρίων του στόματος, εξαιρετικό
για τον καθαρισμό των δοντιών (οι Κρητικοί τρίβουν τα ούλα τους με θυμάρι για
την αντιμετώπιση της ουλίτιδας). Στοματίτιδες και ερεθισμένες αμυγδαλές
αντιμετωπίζονται με γαργάρες με αφέψημα (χωρίς μέλι). Βοηθά
στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.
Συνιστάται
σε προβλήματα στομάχου και εντέρων, στην ανακούφιση από το βήχα, από το συνάχι
και τη γρίπη, στην τόνωση του νευρικού συστήματος και ως καταπραϋντικό. Επίσης,
στις περιπτώσεις πνευματικής κατάπτωσης και στο άγχος. Χαρίζει πνευματική
διαύγεια και τονώνει τα νεύρα. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική και ως αρωματικό
στις ελιές.
Φασολάκια – Μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών και φυλλικού οξέος,
τα φασολάκια είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες Α, C και K – μόλις 10 φασόλια
παρέχουν το 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης καλίου.
Ελιές
- Ακριβώς όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές περιέχουν μονοακόρεστα λίπη που
προστατεύουν την καρδιά και βοηθούν στην προστασία του οργανισμού έναντι της
αρθρίτιδας, του διαβήτη και ενδεχομένως του καρκίνου. Οι πράσινες ελιές απλά
έχουν μαζευτεί πριν ωριμάσουν πλήρως.
Το Φασκόμηλο
είναι τονωτικό, βοηθά στην ατονία του στομάχου, στην ελάττωση μνήμης, στο
κρυολόγημα, και στην έντονη εφίδρωση. ανακούφιση προσφέρουν τα φρέσκα φύλλα, αν
τα τρίψουμε σε περιοχές με τσιμπήματα εντόμων ή σε πληγές με πύο. Γαργάρες με
το αφέψημα καταπραΰνουν τον ερεθισμό των ούλων και του λαιμού. Το συχνό λούσιμο
με το αφέψημα είναι καλό για την τριχόπτωση, και οι με ζεστό βραστάρι είναι
τονωτικές για το δέρμα του προσώπου.
Διατροφικά, μια από τις καλύτερες προτάσεις για πρωϊνό (πρόγευμα)
είναι αφέψημα φασκόμηλου συνοδευόμενο από ελιές, τυρί φέτα και ολικής αλέσεως
παξιμάδι. Χρησιμοποιείται επίσης στην μαγειρική για να νοστιμίζει κυρίως φαγητά
με κρεατικά. Ξεχωρίζει το αυθεντικό σύγκλινο της Μέσα Μάνης με φασκόμηλο και
πορτοκάλι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου