Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

ΗΛΙΑΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ


Μια πρωτοποριακή έρευνα χρηματοδοτεί το υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ. Η εταιρεία Solar Roadways αναπτύσσει μια νέα μορφή ηλιακών κυψελών οι οποίες θα τοποθετούνται στα οδοστρώματα και στους αυτοκινητοδρόμους. Σχεδόν τα 2 εκατομμύρια έφτασε το ύψος της χρηματοδότησης της δεύτερης φάσης δοκιμής για τους «ηλιακούς δρόμους» ( Solar Roadways) μέσω της πλατφόρμας Indiegogo. Η σχετική χρηματοδότηση αφορά την δοκιμαστική εφαρμογή του συστήματος σε ένα parking.
H Solar Roadways, που παράλληλα χρηματοδοτείται από τον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Αυτοκινητοδρόμων των ΗΠΑ αφορά στην τοποθέτηση στο οδόστρωμα γυάλινων κυψελών-που είναι ταυτόχρονα και ηλιακοί συλλέκτες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες το δίκτυο των αυτοκινητοδρόμων εκτείνεται σε περίπου 6,5 εκ. χλμ ενώ υπολογίζεται ότι διαθέτει περί τα 11.290 τ.χλμ χώρων στάθμευσης.
 
Οι πρωτοποριακές κυψέλες είναι γυάλινες και μπορούν να παράγουν ενέργεια ικανή να ηλεκτροδοτήσει τις τοπικές κοινότητες στους δρόμους των οποίων είναι εγκατεστημένες. Επιπλέον οι κυψέλες θα μπορούν να επενδυθούν από μικρά λαμπάκια έτσι ώστε να φωτίζονται οι διαχωριστικές λωρίδες και τα σήματα που βρίσκονται πάνω στους δρόμους. Αλλη ενδιαφέρουσα εφαρμογή που μελετούν οι ερευνητές είναι να αναπτύξουν ηλιακές κυψέλες που, εκτός από το να παράγουν ενέργεια, να παράγουν και θερμότητα ώστε σε περίπτωση χιονόπτωσης να λιώνει ο πάγος που θα έχει πέσει πάνω στον δρόμο και να παραμένουν προσβάσιμοι. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μια επίστρωση ηλιακών κυψελών σε έναν δρόμο τεσσάρων λωρίδων και σε μήκος 1.700 μέτρων θα μπορούσε να ηλεκτροδοτήσει 500 κατοικίες στην περιοχή όπου βρίσκεται αυτός ο δρόμος. Η εταιρεία έδωσε στη δημοσιότητα την παρακάτω φωτογραφία που δείχνει πώς θα μοιάζει ένας «ηλιακός» δρόμος.

 
Εκτός από την παραγωγή ενέργειας, οι δρόμοι αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα να θερμαίνονται ώστε να λιώνουν τον πάγο που θα πέφτει πάνω τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, θα μπορούν να φορτίζουν τα ηλιακά αυτοκίνητα ακόμα και κατά τη διάρκεια της κίνησης τους και θα είναι εξοπλισμένοι με φωτάκια LED που θα αντικαταστήσουν τις σημάνσεις επί του οδοστρώματος που σήμερα εφαρμόζονται με διάφορες βαφές επί της σφάλτου και πού φθείρονται σύντομα λόγω της κυκλοφορίας και να γίνονται δυσδιάκριτες, με χαμηλής ποιότητας τεχνικά αποτελέσματα και υψηλό κόστος λόγω της συνεχούς συντήρησης
 

Στον αντίποδα, επιφυλακτική στάση απέναντι στην εφαρμογή κράτησε η εφημερίδα Economist, λέγοντας ότι δεδομένου του εκτιμώμενου κόστους 1 τρισ. που απαιτείται για την κάλυψη του οδικού δικτύου των ΗΠΑ με τις ηλιακές κυψέλες, δεν μπορεί να γίνει λόγος για μια οικονομική μέθοδο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ το θέμα της συντήρησης των μονάδων αυτών αποτελεί ένα ακόμα αγκάθι στην εφαρμογή του.






Δεν υπάρχουν σχόλια: