Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Το Σελήνιο κατά της γήρανσης

Το σελήνιο αναζωογονεί το ανοσοποιητικό σύστημα, έχει αντικαρκινική δράση, προστατεύει από τα καρδιακά νοσήματα, ενεργοποιεί το θυρεοειδή, διεγείρει το μεταβολισμό συμβάλλοντας στην καύση του λίπους, προστατεύει το δέρμα από τη γήρανση, καταπολεμά το άγχος!
Η πρόσληψη του σεληνίου σε ισορροπημένες δόσεις συνδέεται απολύτως με τη φυσική ευεξία και την αυξημένη διάρκεια ζωής.


Το σελήνιο είναι ένα σημαντικό μικροθρεπτικό συστατικό, που όμως βρίσκεται σε μικρές ποσότητες στο σώμα μας. Πρόκειται για ένα ζωτικής σημασίας ιχνοστοιχείο για τον οργανισμό, , απαραίτητο για το σχηματισμό της Γλουταθειόνης υπεροξειδάσης, ενός σημαντικού ενζύμου με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που σταματά την οξείδωση των λιπών, ιδιαίτερα της κακής (LDL) χοληστερίνης. Το σελήνιο είναι επίσης συνδεδεμένο με το θειικό αμινοξύ μεθειονίνη, σε μια φυσική μορφή, όπως συναντάται και στη διατροφή.
Το σελήνιο ενσωματώνεται στο σώμα σε έναν μεγάλο αριθμό ζωτικών πρωτεϊνών, που ονομάζονται σελήνιο-πρωτεΐνες και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, επειδή συμμετέχουν στην παραγωγή της τεστοστερόνης, ορμόνης που αποτελεί σημαντικό ρυθμιστή, τόσο της φυσιολογικής όσο και της μη φυσιολογικής ανάπτυξής του. Επίσης, οι πρωτεΐνες αυτές βοηθούν στη ρύθμιση της λειτουργίας του θυρεοειδούς και παίζουν σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα. Μέχρι τώρα έχουν προσδιοριστεί είκοσι πέντε τέτοιες πρωτεΐνες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:
• υπεροξειδάσες, οι οποίες έχουν σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και προστατεύουν τις μεμβράνες των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες,
• αποϊωδιονάσες, οι οποίες συμμετέχουν στην παραγωγή δραστικής μορφής της θυρεοειδικής ορμόνης, και
• πρωτεΐνες που συμμετέχουν στη δημιουργία και επιδιόρθωση του DNA.


 
Σελήνιο για φυσική ευεξία και μακροζωία

• Καθώς αυξάνεται η ηλικία μας, τα επίπεδα του σεληνίου μειώνονται. Σύμφωνα με μια ιταλική έρευνα, η συγκέντρωση του σεληνίου στο αίμα μειώνεται κατά 7% μετά την ηλικία των 60 και κατά 24% μετά την ηλικία των 75 ετών.
• Τα χαμηλότερα επίπεδα σεληνίου υποδηλώνουν χαμηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικής δράσης στο αίμα και στα κύτταρά μας. Οι άνθρωποι που έχουν χαμηλά επίπεδα σεληνίου έχουν μεγαλύτερα ποσοστά καρδιακών νοσημάτων, καρκίνου και αρθρίτιδας.
• Μια ανεπάρκεια σεληνίου μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση.
Το σελήνιο λοιπόν είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό με προστατευτική δράση ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και τη γήρανση. Πράγματι, συμβάλλει
προληπτικά σε όλες οι ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση, αφού διατηρεί την ελαστικότητα των ιστών καθυστερώντας την οξείδωση των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. 


Το σελήνιο μπορεί να αντικαταστήσει τη βιταμίνη Ε σε ορισμένες λειτουργίες, όπως η αντιοξειδωτική προστασία των κυτταρικών μεμβρανών, αλλά λειτουργεί και σε συνεργασία μαζί της σε ορισμένες από μεταβολικές δράσεις, όπως την παραγωγή αντισωμάτων, στο μεταβολισμό των αμινοξέων ή της διατήρησης της γονιμότητας.
Το σελήνιο μειώνει την πιθανότητα καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων χάρη στις προληπτικές του, κυρίως δυνατότητες. Η ισχυρή αντιοξειδωτική του ιδιότητα, σε συνεργία με τη βιταμίνη Ε, ενισχύει τον θυρεοειδή, το πάγκρεας, το ήπαρ και το ανοσοποιητικό. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στους αθλητές, αφού προστατεύει από μυϊκά προβλήματα που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, που εμφανίζονται μετά από έντονη άσκηση. Η πρόσληψη λοιπόν του σεληνίου σε ισορροπημένες δόσεις συνδέεται απολύτως με τη φυσική ευεξία και την αυξημένη διάρκεια ζωής.


Το σελήνιο βρίσκεται στο έδαφος, συγκεντρώνεται στα φυτά και, κατ’ αυτόν τον τρόπο, περνάει στην τροφική αλυσίδα. Το πόσο σελήνιο περιέχεται στα τρόφιμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη θέση και τις συνθήκες του εδάφους, οι οποίες ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, πολύ καλές πηγές σεληνίου αποτελούν τα καρύδια (κυρίως τα καρύδια Βραζιλίας), τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα εντόσθια (νεφρά και συκώτι) και το κρέας. Τα δημητριακά, τα λαχανικά και άλλα φυτά περιέχουν σελήνιο, αλλά η ποσότητα που περιέχουν ποικίλλει ανάλογα με το έδαφος στο οποίο μεγαλώνουν. 
Το ευρωπαϊκό έδαφος είναι σχετικά φτωχό σε σελήνιο σε σχέση με άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Αμερική, ο Καναδάς και η Κίνα.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Το Σελήνιο μπορεί να είναι τοξικό σε υψηλές δόσεις (υπερδοσολογία):

Πότε φτάνει κανείς στην υπερδοσολογία: το σελήνιο σε υπερβολικά υψηλές δόσεις μπορεί να είναι τοξικό (μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση ή ξηροδερμία), γι αυτό καλό είναι να μη γίνεται κατάχρηση στην κατανάλωσή του. Ακόμα και η υπερβολική κατανάλωση καρυδιών Βραζιλίας μπορεί να είναι τοξική για το ήπαρ, όπως έχουν δείξει δοκιμές που έγιναν σε πειραματόζωα. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος να υπερβεί κανείς την αντιγηραντική δόση των 200-300mg ημερησίως, η οποία, όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί, είναι απόλυτα ασφαλής.


Δεν υπάρχουν σχόλια: