Η σχεδιάστρια τροφίμων Chloé Rutzerveld της Εταιρεία Dezeen & MINI Frontieres έχει αναπτύξει μια ιδέα για "υγιές και βιώσιμο" 3D‐τυπωμένο σνακ μέσα από το οποίο φυτρώνουν και αναπτύσσονται τα φυσικά φυτικά στοιχεία (όπως μαϊντανός, βασιλικός, άνιθος, γλυστρίδα κλπ) και τα μανιτάρια για γεύση (+ γέμιση).
Η ανάπτυξη του σχεδίου της Rutzerveld αποτελείται από 3D‐τυπωμένα κελύφη που περιέχουν ένα μείγμα σπόρων, σπορίων και μαγιά, το οποίο θα αρχίσει να αυξάνεται μετά από λίγες μόνο ημέρες.
«Η βρώσιμη ανάπτυξη διερευνά πώς η 3D εκτύπωση θα μπορούσε να μεταμορφώσει τον κλάδο των τροφίμων», και τελικά η συγκεκριμένη πρόταση «αφορά μια 3D εκτύπωση με ζωντανούς οργανισμούς, η οποία θα εξελιχθεί σε ένα πλήρως καλλιεργούμενο βρώσιμο."
Κάθε μια από τις 3D‐τυπωμένες φόρμες ‐δομές τύπου καλαθιού που παρουσιάστηκαν από την Rutzerveld στην ολλανδική Εβδομάδα Σχεδιασμού, περιέχει ένα βρώσιμο πυρίνα του Άγαρ (*) ‐ μια ζελατινώδη ουσία που επιτρέπει στους σπόρους και τα σπόρια να βλαστήσουν.
(*) Άγαρ είναι μία υδρόφιλη κολλώδης ουσία που κατά βάση αποτελείται από μπαχαρικά σε σκόνη και που περιέχει 84% φυτικές ίνες και παράγεται από καθαρό εκχύλισμα λευκών φυκιών)
Όπως τα φυτά και τα μανιτάρια μεγαλώνουν, η γεύση αναπτύσσει επίσης και κατά τους ισχυρισμούς της Rutzerveld το τελικό αποτέλεσμα αφορά ένα φρέσκο, θρεπτικό και νόστιμο σνακ μετά από λίγες μόνο ημέρες.
«Όπως βγαίνει από τον εκτυπωτή 3D μπορείτε να δείτε πραγματικά τις ευθείες γραμμές των στρώσεων της τεχνολογικής εκτύπωσης» αναφέρουν, «αλλά, καθώς αναπτύσσεται, μπορείτε να δείτε οργανικά σχήματα. Μπορείτε να δείτε τα στάδια της ανάπτυξης τόσο σε επίπεδο γεύσης όσο και αρώματος.»
Ο στόχος του ερευνητικού έργου, το οποίο αναπτύχθηκε από την Rutzerveld σε συνεργασία με το Eindhoven University of Technology και τον ερευνητικό οργανισμό TNO, ήταν να διερευνήσει τρόπους με τους οποίους 3D εκτύπωση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη βιομηχανία τροφίμων.
"Η 3D εκτύπωση τροφίμων και διαφόρων σύνθετων βρώσιμων προϊόντων μπορεί να επιτευχθεί σε μια αλυσίδα παραγωγής πολύ μικρή, με σημαντική ελάττωση των μεταφορών και φυσικά με κατά πολύ μικρότερες απαιτήσεις σε γη», λέει ο Rutzerveld. «Αλλά, επίσης, οι παραγωγοί έτοιμου φαγητού αλλά και οι ίδιοι οι καταναλωτές μπορούν να πειραματιστούν με νέες δομές. Θα αποτελεί μια μεγάλη έκπληξη για τον καταναλωτή η παραγωγή νέων τροφίμων και βρώσιμών προϊόντων που, πριν, δεν φαντάζονταν ότι υπήρχαν.»
Ειδικότερα, η Rutzerveld προσανατολίζεται στην εφαρμογή μεθόδων όπου οι 3D εκτυπωτές θα μπορούσε να χρησιμοποιηθούν για να παραχθούν φρέσκα και υγιεινά τρόφιμα στο σπίτι.
"Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι βιομηχανικές μέθοδοι παραγωγής είναι αφύσικοι ή τουλάχιστον ανθυγιεινοί , όμως οι ειδικοί ερευνητές της " Rutzerveld, σύμφωνα με την πολιτική της εταιρείας, "Θέλουν να δείξουν ότι η νοοτροπία αυτή πρέπει να ανατραπεί από τη στιγμή που ο καταναλωτής θα μπορεί πραγματικά να δει και να βιώσει την φυσική εξέλιξη του βρωσίμου προϊόντος και να διαπιστώσει ότι είναι πραγματικά πολύ υγιεινή και ταυτόχρονα βιώσιμη.».
Ωστόσο, το έργο Rutzerveld είναι ακόμα στο στάδιο της έρευνας και ανάπτυξης και παραδέχεται ότι θα είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα ώστε ο οποιονδήποτε να είναι σε θέση να εκτυπώσει τα 3D‐σνακ της στο σπίτι.
«Θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα οκτώ με δέκα χρόνια πριν από αυτό και πριν το προϊόν κυκλοφορήσει στην αγορά», ομολογεί. «Οι δε τεχνολογίες που πραγματικά πρέπει να αναπτυχθούν ίσως απαιτήσουν πολύ περισσότερο χρόνο."
Η σχεδιάστρια τροφίμων Chloé Rutzerveld
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου