Τα κουνούπια σε λίγο καιρό όχι μόνο θα είναι περισσότερα, αλλά και θα μας τσιμπούν νύχτα-μέρα. Παρακάτω παρατίθενται συμβουλές και τρόποι για την «οικολογική» αντιμετώπιση τους!
ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Αντίθετα με τους δημόσιους χώρους, σε οικιακό επίπεδο, έρευνες έχουν δείξει ότι φυτά με εντομοαπωθητική δράση στα ανοίγματα του σπιτιού μπορούν να δράσουν επικουρικά στη μείωση της προσέλευσης κουνουπιών. Ορισμένα από αυτά είναι η σιτρονέλα, η μονάρντα, η καλέντουλα, το αγήρατο, η νεπέτα ή γατόχορτο, τα γεράνια, η μέντα, ο βασιλικός, το φασκόμηλο, το δεντρολίβανο, το σκόρδο, η αρτεμίσια, η αρμπαρόριζα, ο κατιφές, το μελισσόχορτο , το θυμάρι, η δάφνη κ.ά. Υπάρχουν όμως και αρκετά δέντρα, με τις ίδιες εντομοαπωθητικές ιδιότητες, όπως η φλαμουριά, ο κέδρος, τα διάφορων ειδών κυπαρίσσια, ο ευκάλυπτος και ιδιαίτερα ένα είδος του, το Corymbia citriodora, γνωστό και ως Λεμόνι ευκαλύπτου. Τα τελευταία χρόνια έχει εισαχθεί στην Ιταλία από τη Νότια Αμερική ένα δέντρο με την εμπορική ονομασία Catambra (πληροφορίες - διάθεση: www.ambrogioitalia.com). Το συγκεκριμένο φυτό, όταν μεγαλώνει (φτάνει σε ύψος τα 3,5 μ. Και έχει διάμετρο κόμης 6 μ.), Παρουσιάζει εξαιρετικά αποτελέσματα στην απώθηση των κουνουπιών.
ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΜΑΣ
΄Οταν ιδρώνουμε, φροντίζουμε να κάνουμε γρήγορα ντους. Μετά το απόγευμα, δεν χρησιμοποιούμε κρέμες, λοσιόν και αρώματα. Φοράμε ανοιχτόχρωμα ρούχα. Αποφεύγουμε την έντονη σωματική άσκηση από το απόγευμα και μετά, γιατί τότε εκλύουμε περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα.
KHΠΟΣ ΚΑΙ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ
Η άποψη ότι δεν πρέπει να ποτίζουμε το βράδυ τον κήπο και τα λουλούδια στο μπαλκόνι, αλλά το πρωί, δεν είναι σωστή. Το πότισμα αργά το βράδυ είναι πολύ πιο αποδοτικό, καθώς η απώλεια νερού είναι μικρότερη, ενώ το αυτόματο πότισμα μας απαλλάσσει από τον παραπάνω προβληματισμό. Σε κάθε περίπτωση, ποτίζοντας μέρα-νύχτα τα αγαπημένα μας φυτά, φροντίζουμε να μην αφήνουμε λιμνάζοντα νερά και να μη μένει υγρασία στα φύλλα ή στο χώμα.
ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ
• Βάζουμε σήτες σε όλα τα κουφώματα του σπιτιού.
• Φωτίζουμε εξωτερικά το σπίτι με ειδικές κίτρινες λάμπες, που δεν προσελκύουν τα κουνούπια.
• Δεν αφήνουμε λιμνάζοντα νερά ούτε διαρροές νερού από συστήματα ύδρευσης και άρδευσης.
• Ποτίζουμε το γκαζόν (μόνο) τις πρωινές ώρες, ώστε μέχρι το βράδυ, οπότε εμφανίζονται τα περισσότερα είδη κουνουπιών, να έχει εξατμιστεί το νερό.
• Αδειάζουμε το νερό από τα πιατάκια στις γλάστρες.
• Στον κήπο, αραιώνουμε την πυκνή βλάστηση, ώστε να περιορίζεται λόγω της εξάτμισης η υγρασία, και δεν αφήνουμε χλωρά κλαδέματα.
• Αδειάζουμε τακτικά τους κάδους απορριμμάτων που έχουμε σε κήπους και μπαλκόνια.
• Αν έχουμε σωρό με κομπόστ, τον καλύπτουμε πάντα με μια λεπτή στρώση φρέσκου στεγνού χώματος.
• Δεν αφήνουμε εκτεθειμένα δοχεία με νερά και αλλάζουμε συχνά τα δοχεία των κατοικιδίων μας, γιατί τα κουνούπια γεννούν συνήθως σε νερό στάσιμο άνω των δύο ημερών.
• Κλείνουμε και απολυμαίνουμε τακτικά τα φρεάτια της αποχέτευσης.
• Κλείνουμε τις δεξαμενές νερού.
• Χλωριώνουμε ή οζονίζουμε τακτικά το νερό στις πισίνες.
Βάλτε ένα μπολ με ξύδι δίπλα στο κρεβάτι σας ή χρησιμοποιήστε αντί για το γνωστό φιδάκι, καμένο δεντρολίβανο. Ο ελληνικός καφές που σιγοκαίγεται απωθεί πολλά έντομα αλλά έχει έντονη οσμή. Επίσης μπορείτε να βάλετε σ 'ένα μπολ ή μπουκάλι με μεγάλο στόμιο, ένα κρεμμύδι κομμένο στα δύο, πάνω στο κομοδίνο δίπλα από το κρεβάτι σας. Εναλλακτικά αν δεν αντέχετε τη μυρωδιά του κρεμμυδιού βάλτε στο κομοδίνο δίπλα στο κρεβάτι, 1- 2 πιατάκια με φύλλα μέντας ή δυόσμου. Αυτά σίγουρα μυρίζουν καλύτερα.
Ανεμιστήρες: Οι μεγάλοι ανεμιστήρες, και μάλιστα οι οροφής, διασκορπίζουν και το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά και τις υπόλοιπες ουσίες που εκπέμπει το σώμα μας και οι οποίες έλκουν τα κουνούπια, ενώ παράλληλα τα εμποδίζουν να δράσουν. Θεωρούνται αρκετά αποτελεσματικό και οικονομικό μέσο αντιμετώπισης των κουνουπιών και διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία μεγεθών, δυνατοτήτων και τιμών.
Ψεκασμοί με βάκιλο Θουριγγίας ή παραφινικά λάδια: Μπορούμε να ψεκάσουμε σε λιμνάζοντα νερά, σε σιντριβάνια, σε δεξαμενές άρδευσης και όπου υπάρχουν στάσιμα νερά ή υπερβολική υγρασία με το βάκιλο Θουριγγίας, η τοξίνη του οποίου θανατώνει τις προνύμφες των κουνουπιών χωρίς να δημιουργεί προβλήματα σε άλλους οργανισμούς . Χρησιμοποιούμε επίσης παραφινικά λάδια (τα βρίσκουμε, όπως και το βάκιλο, σε καταστήματα γεωργικών εφοδίων). Τα λάδια αυτά δημιουργούν μια στρώση στην επιφάνεια των στάσιμων νερών, προκαλώντας ασφυξία στις υπάρχουσες προνύμφες των κουνουπιών.
Παγίδες με λάμπες μπλε / μοβ χρώματος: Ο τρόπος λειτουργίας τους είναι απλός: έλκουν τα κουνούπια, και όχι μόνο, με το φως των λαμπτήρων τους, τα οποία στη συνέχεια θανατώνονται με ηλεκτρική εκκένωση από το ηλεκτροφόρο πλέγμα που εμπεριέχουν. Υπάρχουν και κάποια μοντέλα που, αντί για ηλεκτροφόρο πλέγμα, παγιδεύουν τα κουνούπια σε μια κολλώδη επιφάνεια. Στην αγορά βρίσκουμε δεκάδες μοντέλα.
Ηλεκτρικές παγίδες: α) Παγίδα με φως (LED) που έλκει τα κουνούπια, τα οποία στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός μικρού απορροφητήρα, καταλήγουν σε ένα δοχείο συλλογής. Υπάρχουν διάφορα μοντέλα για εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς χώρους. β) Παγίδα με λάμπες υπεριώδους ακτινοβολίας (UV), που βασίζεται στη φωτοκαταλυτική αντίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας πάνω σε φύλλα τιτανίου. Με αυτόν τον τρόπο παράγονται διοξείδιο του άνθρακα (CO2), θερμότητα και υγρασία, παράγοντες που έλκουν τα κουνούπια στο εσωτερικό της παγίδας. γ) Παγίδα με ελκυστική ουσία (BG Lure), που μιμείται τη μυρωδιά του ανθρώπινου σώματος. Τα κουνούπια μπαίνουν στο εσωτερικό της, όπου και παγιδεύονται. Οι παραπάνω παγίδες πωλούνται σε εξειδικευμένα καταστήματα -γεωργικών εφοδίων, απεντομώσεων, φαρμακεία κ.λπ.- αλλά και μέσω του Διαδικτύου.
Συσκευές υπερήχων: Ηλεκτρικές συσκευές, φορητές ή μη, για μικρούς ή μεγάλους χώρους, οι οποίες, εκπέμποντας μια συχνότητα υπερήχων -που δεν συλλαμβάνει το ανθρώπινο αυτί-, απομακρύνουν τα γονιμοποιημένα θηλυκά κουνούπια. Η λειτουργία τους βασίζεται στη συχνότητα του υπερήχου που εκπέμπουν, η οποία μοιάζει με τον ήχο που βγάζουν τα αρσενικά όταν ψάχνουν θηλυκά προς γονιμοποίηση. Τα θηλυκά, ακούγοντας αυτήν τη συχνότητα, απομακρύνονται. Τα βρίσκουμε σε καταστήματα ηλεκτρονικών, πολυκαταστήματα, καταστήματα με gadgets κ.λπ.)
ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΗΠΟ: φυτέψετε φυτά όπως το σκόρδο, η κανέλα, η Αρτεμισία η αρμπαρόριζα, η σιτρονέλλα, το γεράνι, ο κατηφές, ο βασιλικός, το δεντρολίβανο, τα γαρίφαλα, η μέντα, το μελισσόχορτο, τα κρεμμύδια, το θυμάρι, η καλέντουλα , η καλαμίνθη, ο μαϊντανός και το νυχτολούλουδο που λειτουργούν σαν φυσική απωθητική ουσία στα κουνούπια με το άρωμά τους.
ΕΝΤΟΜΟΑΠΩΘΗΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
Στην αγορά βρίσκει κανείς πληθώρα από εντομοαπωθητικά προϊόντα με βάση την αλόη, την λεβάντα, τα γεράνι, την μέντα και αιθέριο έλαιο σιτρονέλας
ΟΙΚΙΑΚΗ ΕΝΤΟΜΟΑΠΩΘΗΤΙΚΗ ΛΟΣΙΟΝ
Παίρνουμε 25 γρ. από καθένα από τα παρακάτω φυτά: δεντρολίβανο, φασκόμηλο, μέντα, μελισσόχορτο και λεβάντα. Τα τοποθετούμε σε ένα γυάλινο βάζο και προσθέτουμε 750 γρ. λευκό ξίδι και τα αφήνουμε σε σκοτεινό μέρος για 4 ημέρες. Για καλύτερη διήθηση ανακινούμε το βάζο 1-2 φορές την ημέρα. Στη συνέχεια φιλτράρουμε με ένα τουλπάνι το διάλυμα και προσθέτουμε 25 γρ. καθαρό οινόπνευμα ως συντηρητικό, ώστε να μη μουχλιάσει. Με αυτό μπορούμε να κάνουμε επαλείψεις στο σώμα και το πρόσωπο, δίνοντας προσοχή να μην πάει στα μάτια.
ΑΛΛΕΣ ΕΝΤΟΜΟΑΠΩΘΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑ
Βάλτε σε ένα μπολ φύλλα βασιλικού και τρίψτε τα λίγο για να "βγει" το άρωμά τους. Πρόσθεσε λίγο ξύδι και ανακατέψτε. Αφήστε το δίπλα σας ή αν θέλετε αλειφτείτε με αυτό το μίγμα.
Αναμίξετε σε ένα βάζο τριμμένο μαϊντανό με ξύδι από μηλίτη. Τρίψτε το μείγμα στο δέρμα σας ή βουτήξτε ένα μαντήλι σε αυτό και δέστε το στο χέρι σας, το λαιμό ή στο καπέλο σας.
Μια επάλειψη στο σώμα με χυμό λεμονιού μπορεί να απομακρύνει τα κουνούπια από πάνω σας. Το ίδιο ισχύει και για το ξύδι. Ένας άλλος οικολογικός και ευωδιαστός τρόπος για να διώξετε τα κουνούπια είναι να τρίψετε το δέρμα σας με φύλλα δυόσμου. Μπορείτε επίσης να γλιτώστε από τα τσιμπήματα αν τρίψτε το σώμα σας με άνθος λεβάντας ή κάνοντας επάλειψη στο σώμα σας με έλαιο λεβάντας. Το ίδιο αποτελεσματική είναι η καθαρή βανίλια.