Σάββατο, 2 Απριλίου 2016

Η σπουδαία αρχιτεκτόνισσα Zaha Hadid απεβίωσε στα 65 της χρόνια.

Η σπουδαία αρχιτεκτόνισσα Zaha Hadid απεβίωσε στα 65 της χρόνιαΗ παγκοσμίως αναγνωρισμένη αρχιτέκτων Zaha Hadid πέθανε σε ηλικία 65 ετών, αφήνοντας ένα τεράστιο κενό στον κόσμο του σχεδιασμό και της δημιουργικότητας εν γένει.
Υπήρξε η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο από το Βασιλικό Ινστιτούτο Βρετανών Αρχιτεκτόνων.
Η Βρετανίδα σχεδιάστρια, η οποία γεννήθηκε στο Ιράκ και είχε χριστεί Dame από τη βασίλισσα Ελισάβετ, πέθανε από καρδιακή προσβολή την Πέμπτη 31 Μαρτίου σε νοσοκομείο του Μαϊάμι όπου νοσηλευόταν με βρογχίτιδα.
Η Ιρακινό-βρετανή Zaha Hadid έγινε διάσημη για την έντονα φουτουριστική αρχιτεκτονική της που χαρακτηρίζεται από κυματοειδείς προσόψεις, αιχμηρές γωνίες από βαριά υλικά όπως το σκυρόδεμα και χάλυβα. Η Hadid ήταν μία από τις πλέον διάσημες γυναίκες στο χώρο της αρχιτεκτονικής, με κτίριά της να στολίζουν διάφορα σημεία του κόσμου, μεταξύ των οποίων το Χονγκ Κονγκ, η Γερμανία και το Αζερμπαϊτζάν, ενώ είχε σχεδιάσει και το Υδάτινο Κέντρο των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο.
Την τελευταία δεκαετία, το έργο της είχε τιμηθεί πάρα πολλά βραβεία:
-Το 2004 ήταν η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το βραβείο Pritzker.
-Το 2010 και το 2011 τιμήθηκε με το Βρετανικό βραβείο Stirling
-Το 2014 για το Έργο της Πολιτιστικό Κέντρο Αλίεφ Γκαϊντάρ το βραβείο «Σχεδιασμός της Χρονιάς» από το Μουσείο Σχεδιασμού και
-Το 2015 έγινε η πρώτη γυναίκα που κερδίζει το χρυσό μετάλλιο RIBA.

Υπήρξε η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο από το Βασιλικό Ινστιτούτο Βρετανών Αρχιτεκτόνων.Κέντρο Γκαϊντάρ Αλίγιεφ στο Μπακού, Αζερμπαϊτζάν εμβαδού 57.528μ2 
Η κυματοειδής μορφής είναι επικαλυμένη 
από  σκυρόδεμα οπλισμένο με πολυεστερικές ίνες.Μουσείο Riverside: Προσθήκη στο  Μουσείο Μεταφορών στη Γλασκώβη της Σκωτίας.  Εντυπωσιακό σχήμα. 
Επικάλυψη στέγης με φύλλα κραμματοποιημένου ψευδαργύρου.
Το Σαραγόσα Bridge Pavilion, που χτίστηκε το 2008,  στον ποταμό Ebro στη Σαραγόσα της Ισπανίας. Η όψη του κτιρίου αποτελείται από 29.000 τριγωνικής διατομής κυψέλες κατασκευασμένες από σκυρόδεμα οπλισμένο με ίνες υάλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: