Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

TAXI-DRONE: Πρώτη Δοκιμαστική Πτήση (video)

Δοκιμαστική πτήση στη Νεβάδα του πρώτου μη επανδρωμένου αεροσκάφους Taxi.
Άδεια για δοκιμή στην έρημο της Νεβάδα πήρε το πρωτότυπο του Taxi drone, ενός αυτοματοποι-ημένου ιπτάμενου οχήματος μεταφοράς τύπου drone που έχει κατασκευάσει η Κινεζική Εταιρεία EHang.


Το προσωπικό minicopter που φέρει τον κωδικό "drone-184"  παρουσιάστηκε σε έκθεση στο Λας Βέγκας και η κατασκευάστρια εταιρεία "EHang" ευελπιστεί ότι θα ξεκινήσει να πουλάει το νέο αυτό ενδοαστικό μέσο μεταφοράς  μέχρι το τέλος του 2016.
Φυσικά εάν η εταιρεία καταφέρει να εξασφαλίσει άδεια κυκλοφορίας για το νέο αυτό είδος οχήματος, τότε οι εικόνες από ταινίες επιστημονικής φαντασίας που δείχνουν ιπτάμενα αυτοκίνητα και εν γένει κίνηση στους ουρανούς των πόλεων θα είναι πραγματικότητα. 
Για να γίνει αυτό η EΗang απευθύνθηκε στο Ινστιτούτο Αυτόνομων Συστημάτων της Νεβάδα το οποίο θα αναλάβει να κάνει όλες τις απαραίτητες δοκιμές και στο τέλος να υποβάλει τα αποτελέσματά τους στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπλοΐας ούτως ώστε το ταξί drone να λάβει την πολυπόθητη άδεια.

Τα χαρακτηριστικά

Το πρωτότυπο έχει ύψος 1,2 μέτρα, ζυγίζει 200 ​​κιλά και μπορεί να μεταφέρει έναν επιβάτη για 23 λεπτά πτήσης με ταχύτητα 96 χιλιομέτρων την ώρα. Οι επιβάτες βάζουν τα στοιχεία προορισμού τους σε μια οθόνη αφής 12 ιντσών που είναι τοποθετημένη μπροστά από το κάθισμα και εν συνεχεία το υπολογιστικό σύστημα του μη επανδρωμένου αεροσκάφους βρίσκει τη μικρότερη δυνατή διαδρομή. Οι κατασκευαστές έχουν προβλέψει ώστε ο επιβάτης να μην έχει δυνατότητα παρέμβασης στην πλοήγηση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους κατά τη διάρκεια της πτήσης και έχουν διασφαλίσει ότι σε περίπτωση κάποιας βλάβης το drone θα προσγειώνεται ομαλά στο κοντινότερο σημείο που είναι δυνατόν. Η αρχική του τιμή αναμένεται να κυμαίνεται μεταξύ 176.600 ευρώ και 255.500 ευρώ.


Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σε ΗΠΑ και Ευρώπη δεν έχει ακόμη βρεθεί κάποια νομική φόρμουλα που να καλύπτει επαρκώς τη χρήση τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεταφοράς ανθρώπων. 
Από την πλευρά του πάντως ο Μαρκ Μπάρκερ του Ινστιτούτου Αυτόνομων Συστημάτων της Νεβάδα, σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Προσωπικά ανυπομονώ για την ημέρα που τα Taxi drone θα αποτελούν μέρος του συστήματος μεταφορών της Νεβάδα».


Δεν υπάρχουν σχόλια: