Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Οδικός άξονας Ιωάννινα- Κακαβιά

Εξελίξεις στον Οδικό άξονα Ιωάννινα- Κακαβιά



Επείγει η κατασκευή της οδού Ιωαννίνων-Κακαβιάς, η οποία ουσιαστικά αποτελεί τη φυσική συνέχεια της Ιονίας Οδού και είναι ενσωματωμένη στα επίσημα Διευρωπαϊκά Δίκτυα.

Δεν θα είναι μέρος του δρόμου που είναι με παραχώρηση αλλά δημόσιο κομμάτι αυτοκινητόδρομου. Το έργο βρίσκεται σε μελέτες. Αφορά την μετατροπή του τμήματος από τον κόμβο Ιονίας και της Εγνατίας Οδού στην πόλη των Ιωαννίνων (Περιοχή Κοσμηρά) μέχρι το σταθμό της Κακαβιάς στο αυτοκινητόδρομο. Το μήκος του τμήματος είναι περίπου 60 χιλιόμετρα και προϋπολογισμού 280 εκατομμυρίων ευρώ.

Όσον αφορά την χρηματοδότηση του Έργου είναι βέβαιο ότι, από την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου, κατατέθηκε αίτηση για ένταξη στο πλαίσιο του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF). Το υπουργείο έχει απαντήσει ότι αναζητά πηγές χρηματοδότησης, ενώ στις πιο πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Χρήστου Σπρίτζη έχει δηλώσει ότι η χρηματοδότηση θα αναζητηθεί σε Δημόσιες-Ιδιωτικές Συμπράξεις ή στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το πραγματικό «αγκάθι» όμως είναι το υπόλοιπο κομμάτι του έργου και ειδικά το τμήμα Καλπάκι-Τελωνείο Κακαβίας, μήκους περίπου 27 χλμ.

Όπως έχουν, σήμερα, τα πράγματα, η διαχείριση του Έργου θα ανατεθεί στην Εταιρεία ΕΓΝΑΤΙΑ. Αυτό αποφασίστηκε στις 3 Μαΐου 2017 σε συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Υπουργού Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη, της διοίκησης της εταιρείας και του συλλόγου εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: