Σάββατο 20 Ιουλίου 2019

Ρομποτική κατασκευή για χειρουργική και ...ψάρεμα !


ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Δείτε πώς μία ρομποτική κατασκευή, προϊόν 3D εκτύπωσης, αλιεύει ένα ψάρι.



Συμπληρωματικά, μία ομάδα επιστημόνων του MIT θέλει επίσης να χρησιμοποιήσει αυτή τη νέα συναρπαστική τεχνολογία για την πιθανή εμφύτευση ιστών και οργάνων στους ανθρώπους.

Το ψάρεμα δεν είναι μία απλή επιχείρηση. Απαιτείται ένας συνδυασμός δεξιοτήτων, υπομονής και τύχης. Τι γίνεται όμως αν ένα ρομπότ μπορεί να κάνει όλη τη δουλειά για σας; Καλύτερα ακόμα, τι γίνεται αν το ρομπότ είναι προϊόν 3D εκτύπωσης; Μια ομάδα ερευνητών έχει αναπτύξει ακριβώς ένα τέτοιο αντικείμενο ρομποτικής  που μπορεί να πιάσει τα ψάρια τώρα και, κάποια μέρα, ίσως να σώσει τη ζωή σας.

Μελετώντας την εξέλιξη των χελιών, οι επιστήμονες στο MIT δημιούργησαν ένα ρομπότ από σκληρό, ελαστικό, σχεδόν διαφανές υλικό που ονομάζεται υδρογέλη. Συνδέθηκαν αρκετοί σωλήνες υδρογέλης σε χειροκίνητη δομή που, όταν γεμίζει και στραγγίζεται από το νερό, ανοίγει και κλείνει σαν ανθρώπινη γροθιά. Όταν το ρομπότ βυθίζεται, μπορεί εύκολα να επιπλέει κοντά σε ένα ψάρι χωρίς να παρατηρείται, καθώς είναι σχεδόν αόρατο. Μόλις αντληθεί νερό, το "χέρι" κλείνει τόσο γρήγορα ώστε τα ψάρια δεν έχουν χρόνο να ξεφύγουν. Οι ζωόφιλοι μπορούν  να ησυχάσουν γιατί η  υδρογέλη είναι ένα εξαιρετικά μαλακό υλικό και ότι μόλις απελευθερωθεί η λαβή, τα ψάρια μπορούν να συνεχίσουν , αβλαβή,  να  κολυμπούν.


Οι ερευνητές προσπαθούν επί του παρόντος να προσαρμόσουν τα ρομπότ υδρογέλης σε ιατρικές συσκευές αιχμής.
Δεδομένου ότι το υλικό είναι μαλακό και βιοσυμβατό, η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ποικίλους επεμβατικούς σχηματισμούς  μέσα ή πάνω στα ευγενή ανθρώπινα όργανα.
Προς το παρόν, ωστόσο, η μοναδική εφαρμογή παραμένει η  αλίευση και η εν συνεχεία απελευθέρωση των ψαριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: