Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Δημιουργήθηκε σούπερ παντοφοβική υφή, δηλαδή το τέλειο αδιάβροχο!




Απωθεί από πάνω της οποιοδήποτε υγρό

Την πρώτη σούπερ παντοφοβική υφή επιφάνειας, η οποία μπορεί να απωθήσει από πάνω της οποιοδήποτε υγρό, άσχετα από το υλικό που αυτή είναι κατασκευασμένη, δημιούργησαν Αμερικανοί επιστήμονες. Δηλαδή: δημιούργησαν το τέλειο αδιάβροχο!

Οι ερευνητές της Σχολής Μηχανικής και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πανεπιστημίου UCLA του Λος Άντζελες στην Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", ανέφεραν ότι η καινοτομική επιφάνεια μπορεί να έχει διάφορες βιομηχανικές και βιοϊατρικές εφαρμογές.

Το νέο υλικό θα μπορούσε μελλοντικά να επιβραδύνει τη διάβρωση και έτσι να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής διαφόρων τμημάτων εξοπλισμού σε εργοστάσια (χημικά, ηλεκτροπαραγωγής κ.α.), σε ηλιακούς συλλέκτες, σε μαγειρικά σκεύη κ.λπ.

Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί διάφορα υδροφοβικά υλικά, που απωθούν τα υγρά από πάνω τους, χωρίς να μουσκεύουν. Όμως, έχει υπάρξει μια πρόκληση η δημιουργία ενός πραγματικά παντοφοβικού υλικού, που θα απωθεί οποιοδήποτε υγρό, για παράδειγμα τα φθοριωμένα διαλυτικά που χρησιμοποιούνται σε διάφορες βιομηχανικές εφαρμογές, όπως για την ψύξη των ηλεκτρονικών συσκευών.

Η νέα επιφάνεια για πρώτη φορά διαθέτει χαρακτηριστικά πραγματικής «παντοφοβικότητας», κάτι που ποτέ έως σήμερα δεν είχε παρατηρηθεί σε τεχνητό ή φυσικό αντικείμενο. Η ικανότητα αυτή της επιφάνειας βασίζεται στις φυσικές ιδιότητες της υφής της στη νανοκλίμακα και όχι στις χημικές ιδιότητες του υλικού από το οποίο η επιφάνεια αποτελείται.

Το τελικό αποτέλεσμα, όπως έδειξαν τα πειράματα, είναι ότι κανένα υγρό (νερό, λάδι, διαλυτικά κ.α.) δεν κολλάει σε καμία επιφάνεια (μεταλλική, πλαστική, γυάλινη κ.α.), καθώς οι σταγόνες του γλιστρούν από πάνω της.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η παντοφοβική επιφάνεια θα μπορεί να αντέξει για πολύ καιρό στο εξωτερικό περιβάλλον, π.χ. σε ένα κτίριο ή όχημα, καθώς η υφή της που της χαρίζει τις θαυματουργές ιδιότητές της, δεν διαβρώνεται ούτε από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία, ούτε από τις ακραίες θερμοκρασίες. Επίσης, θα είναι κατάλληλη για βιολογικές και ιατρικές εφαρμογές στο εσωτερικό ενός οργανισμού, επειδή δεν διαβρώνεται ούτε από τα σωματικά υγρά.

Οι ερευνητές έχουν ήδη καταθέσει τη σχετική εμπορική πατέντα για την κατοχύρωση της εφεύρεσής τους.
Σύνδεσμος: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση:

http://www.sciencemag.org/content/346/6213/1096

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Ο ζωγράφος Ξένος Διγενής και το Έργο του στο Πωγώνι.

Γράφει ο Δημήτρης Μ. Κανακάκης-Αρχιτέκτων
 
Ο ζωγράφος Ξένος Διγενής από το Μουχλί της Αρκαδίας, είναι ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες περιφερόμενους ζωγράφους μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Ο ζωγράφος έζησε και εργάστηκε στο β΄ μισό του 15ου αιώνα.

Η μελέτη της τέχνης του παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ερευνητές της Μεταβυζαντινής ζωγραφικής και κυρίως της εντοίχιας ζωγραφικής μετά την πτώση του Βυζαντίου (1450-1600) στον Ορθόδοξο κόσμο και στις «χώρες» υπό ξένη κυριαρχία . Όπως προκύπτει από τη μελέτη αυτή, η ζωγραφική του 15ου αιώνα στην Κρήτη άσκησε μεγάλη επίδραση στον Διγενή. Αντιγράφοντας τα πρότυπά του, ο Διγενής αποδεικνύεται ζωγράφος ικανός, που βελτιώνει τους τρόπους έκφρασής του μέσα στα 21 περίπου χρόνια που ζωγραφίζει τα τρία γνωστά σύνολα τοιχογραφιών του. Από την άλλη πλευρά, συγκεκριμένα στοιχεία σε έργα μεταγενέστερων ζωγράφων επιτρέπουν να συμπεράνουμε ότι η τέχνη του Διγενή είχε κάποια συνέχεια, αν και περιορισμένη χρονικά και τοπικά. Η Επίδραση της Κρητικής ζωγραφικής στο έργο ενός Πελοποννησίου ζωγράφου που περιπλανήθηκε , δημιούργησε και άφησε τα καλλιτεχνικά του ίχνη σε όλη την δυτική Ελλάδα από την Αιτωλία έως την Βόρεια Ήπειρο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το καλλιτεχνικό του Έργο του συνδέεται με το Πωγώνι όπου δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά από το έτος 1491 και έχει εκτελέσει τοιχογραφίες, όπως για παράδειγμα το έτος 1493 στην περιοχή της Πωγωνιανής στα παλιά Φραστανά, τώρα Κάτω Μερόπη στον Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Πρόκειται για μονόχωρο ναό με νάρθηκα του οποίου η αγιογράφηση έγινε στα τέλη του 15ου αι. από το ζωγράφο Ξένο Διγενή.

Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 Με αφορμή το Α’ Επιστημονικό Συνέδριο της Ι. Μ. Μυρτιάς που ολοκληρώθηκε και στις εργασίες του με τίτλο «Στα βήματα του πατρό-Κοσμά: ανακαλύπτοντας τα ίχνη της “Βυζαντινής Αιτωλοακαρνανίας”, ιχνηλατώντας την ιστορία της Ιεράς Μονής Μυρτιάς», που διοργανώνεται από την Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς Αιτωλίας.
Στη τελευταία εισήγηση της δεύτερης συνεδρίας που είχε ως θέμα: «Οι τοιχογραφίες του Ξένου Διγενή στην Ιερά Μονή Μυρτιάς», η εισηγήτρια κα. Μαρία Αγρέβη, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας και Αρχαιολόγος της Βυζαντινής Εφορίας Κορινθίας παρουσίασε το σύνολο των τοιχογραφιών που εκτέλεσε το 1491 ο ζωγράφος Ξένος Διγενής στο αρχικό καθολικό της Μονής Μυρτιάς, σημερινό Ιερό του Καθολικού.

                                                           Επιγραφή (Ι. Μ. Μυρτιάς-1491)

Ο ζωγράφος είναι γνωστός στην έρευνα για την ιστόρηση δύο ακόμη Ναών, στο Νομό Χανίων της Κρήτης (1470), και στο Πωγώνι της Ηπείρου (μετά το 1491).

Με βάση τα παραπάνω και έπειτα από μια μικρή σχετική έρευνα πληροφορούμαστε τα εξής:

Σύμφωνα με την ιστορία της μεταβυζαντινής ζωγραφικής στην Ήπειρο (Βόρεια και Νότια) πολύ λίγα είναι τα μνημεία που χρονολογούνται στην πιο πρώιμη φάση της Τουρκοκρατίας (1430 - 1530). Στην Ήπειρο έχουν εντοπιστεί τέσσερα μνημεία αυτής της περιόδου και στην Βόρεια Ήπειρο επτά. Δύο από αυτά βρίσκονται στην Πολίτσιανη του βορειοηπειρωτικού Πωγωνίου. Πρόκειται για τον Άγιο Δημήτριο Σάββου (1526) και τον Άγιο Αθανάσιο Μάτζαρη (1513). Και τα δύο μνημεία είναι ιδιωτικά, φέρουν ζωγραφικό διάκοσμο πολύ καλής ποιότητας και γειτονεύουν με τα Παλαιοφραστανά του Πωγωνίου, όπου ο Ξένος Διγενής φιλοτέχνησε το Ναό της Παναγίας (1492). Η μεθοδολογία της διατριβής υιοθέτησε αρχικά επταετείς έρευνες πεδίου (χρονική διάρκεια κατά την οποία αναζητήθηκαν και εντοπίστηκαν και άλλα συνομήλικα μνημεία στο βορειοηπειρωτικό χώρο, τα οποία χρονολογούνται μεταξύ 1503 - 1526). Στη συνέχεια, με μελέτη και έρευνα σε ομόλογα επιστημονικά βιβλία, εξετάστηκε το ερευνητέο υλικό από πλευράς εικονογραφικής, τεχνικής και τεχνοτροπικής. Η τριμερής αυτή έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι και τα δύο μνημεία έχουν κοινά εικονογραφικά και τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά, δανείζονται στοιχεία από την Μακεδονική Σχολή των Παλαιολόγων και την Κρητική Σχολή των Φορητών Εικόνων και κατόπιν τούτου θεωρούνται ανένταχτα σε κάποιο γνωστό ζωγραφικό σύστημα. Η έρευνα άγεται επίσης στην υπόθεση ότι οι δύο ζωγράφοι είναι επηρεασμένοι σοβαρά από το έργο του Ξένου Διγενή, γι’ αυτό και διαπνέονται από έναν διακριτικό ουμανισμό, μία πρωτευουσιάνικη ατμόσφαιρα και μία ροπή αποστασιοποίησης από την αυστηρή αντιδυτική ιδεολογία των μεγάλων μοναστηριών της εποχής. Τελικά, η έρευνα προτείνει μια υπόθεση εργασίας: ότι οι περιφερόμενοι εκείνοι ζωγράφοι (μεταξύ των οποίων και ο Διγενής) προέρχονται καλλιτεχνικά από την Κρήτη, εμπνέονται από το έργο των ζωγράφων που έφυγαν από την Κων/πολη λίγο πριν την Άλωση και μεταφέρουν, κυρίως στο δυτικό άξονα της τουρκοκρατούμενης Ελλάδας, τον απόηχο της μεταπαλαιολόγειας τέχνης και της καλλιτεχνικής δημιουργίας του 15ου αιώνα στην Κρήτη. Η Ήπειρος δε, στις αρχές του 16ου αιώνα, ανθεί δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά, απολαμβάνει σουλτανικά προνόμια (όπως ακριβώς και η Πολίτσιανη) και, επομένως, είναι ο καταλληλότερος χώρος για την υποδοχή τέτοιων «μοναχικών και περιφερόμενων» ζωγράφων, όπως αυτοί των δύο μελετηθέντων μνημείων.

                                               Θεοτόκος Ευαγγελισμού (Ι. Μ. Μυρτιάς-1491)

Το Έργο του ζωγράφου επηρεάζει μετέπειτα γενεές ζωγράφων. 
Χαρακτηριστικά στο έργο του Ιωάννη Π. Χουλιαρά , «Ένα Άγνωστο Συνεργείο Ζωγράφων των Αρχών του 16ου Αιώνα στη Ήπειρο», αναφέρεται:

«Σε τέσσερα μνημεία των αρχών του 16ου αιώνα στην Ήπειρο διαπιστώνουμε τη δράση κοινού συνεργείου. Τα μνημεία αυτά ακολουθούν την παράδοση της σχολής της Αχρίδας καιτου εργαστηρίου της Καστοριάς, παράλληλα με ισχυρές επιρροές από το έργο του Ξένου Διγενή, αποτελούν δε έναν από τους ενδιάμεσους κρίκους στη μετάβαση από την τέχνη του15ου αιώνα σε αυτή της σχολής των Θηβών.»

 
Πολίτσιανη Πωγωνίου (Βόρεια Ήπειρος). Ναός Αγίου Αθανασίου Μάντζαρη. Η Γέννηση. Λεπτομέρεια.

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ LIGHT ΠΡΟΪΟΝΤΑ

 
Light προϊόντα ή αλλιώς τροφές που μπαίνουν στο καλάθι του super market για να καθησυχάσουν συνειδήσεις, να ξεπλύνουν διατροφικές ενοχές, αλλά και να αδυνατίσουν. Ή μήπως όχι; Μακρύς ο κατάλογος των light προϊόντων: αναψυκτικά, παγωτά, αλλαντικά, μαγιονέζες, μπισκότα, σάλτσες, ακόμη και μπίρες. Προσοχή ωστόσο, διότι μόνο κάποια από αυτά περιέχουν όντως λίγες έως και μηδενικές Θερμίδες, ενώ άλλα αποτελούν μόνον κατ΄ ευφημισμόν ελαφρότερες εκδοχές των κυρίων προϊόντων, παρέχοντας σχεδόν τις ίδιες θερμίδες με τα τελευταία.
Πότε όμως ένα προϊόν θεωρείται light; Σύμφωνα με τον κώδικα τροφίμων και ποτών του ΕΦΕΤ ένα τρόφιμο μπορεί να χαρακτηριστεί “light”, “ελαφρύ” ή “μειωμένων θερμίδων” εάν έχει αφαιρεθεί μέρος ή ολόκληρο το περιεχόμενο λίπος, τα σάκχαρα, το νάτριο ή οποιοδήποτε άλλο κύριο χαρακτηριστικό συστατικό του. Σύμφωνα πάντα με τον σχετικό κανονισμό του ΕΦΕΤ, δεν αρκεί μόνο να αναγράφεται στη συσκευασία ενός προϊόντος η ένδειξη «light», αλλά και να διευκρινίζεται σε ποια από τα συστατικά του έχει γίνει μείωση (π.χ. στα λιπαρά, τα σάκχαρα ή κάποιο άλλο).

Έτσι, οι κατηγορίες των light προϊόντων που μπορείτε να συναντήσετε στην ελληνική αγορά συμπεριλαμβάνουν τα ακόλουθα:
- Τα τρόφιμα από τα οποία έχει αφαιρεθεί ολόκληρο το λίπος τους ή έστω ένα ποσοστό του, όπως είναι το άπαχο γάλα και γιαούρτι.
-Τα τρόφιμα από τα οποία έχει αφαιρεθεί ένα ποσοστό ή το σύνολο των περιεχόμενων σακχάρων τους και έχει αντικατασταθεί με άλλες ουσίες με ισχυρή γλυκαντική δράση και ελάχιστες θερμίδες, όπως είναι τα light αναψυκτικά.
-Τα τρόφιμα που περιέχουν τουλάχιστον 50% λιγότερο νάτριο (αλάτι) από το αντίστοιχο “κανονικό”, στοιχείο που θα πρέπει να διευκρινίζεται στην ετικέτα. Τέτοια αποτελούν κάποια τυριά και διάφορες μαργαρίνες.
- Τρόφιμα που περιέχουν τουλάχιστον 50% λιγότερο το κύριο χαρακτηριστικό συστατικό τους, πάντα σε σύγκριση με το αντίστοιχο “κανονικό”. Σε αυτήν την περίπτωση η ένδειξη “light” στην ετικέτα του προϊόντος μπορεί να αφορά μόνο το χρώμα, το άρωμα ή τη γεύση τους και όχι τις θερμίδες που περιέχει.
Για να είστε σίγουροι, λοιπόν, πως αντιλαμβάνεστε πλήρως το μήνυμα που σας στέλνει η ετικέτα ενός τροφίμου στο νου σας τα εξής:
- Χαμηλά λιπαρά : δεν περιέχει περισσότερα από 3 γρ. λιπαρών ανά 100 γρ. για στερεές τροφές ή 1,5 γρ. λιπαρών ανά 100 ml για υγρές τροφές. Ειδικά για το αποβουτυρωμένο γάλα, ισχύει το όριο του 1,8 γρ. λιπαρά ανά 100 ml.
- Χωρίς λιπαρά: δεν ξεπερνά τα 0,5 γρ. λιπαρών ανά 100 γρ. ή ανά 100 ml. Απαγορεύεται, όμως, να αναγράφονται ποσοστά πάνω στην ετικέτα, π.χ. «30% χωρίς λιπαρά», επειδή θεωρούνται παραπλανητικά.
- Χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα: έχει ανώτατο επιτρεπόμενο όριο σακχάρων τα 5 γρ. ανά 100 γρ. για στερεές τροφές ή τα 2,5 γρ. ανά 100 ml για υγρές τροφές.
- Χωρίς σάκχαρα: δεν περιέχει περισσότερα από 0,5 gr. σακχάρων ανά 100 gr. ή 100 ml προϊόντος.
- Χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο: δεν περιέχει περισσότερα από 0,12 gr. νατρίου ανά 100 gr. ή 100 ml προϊόντος.
- Πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο: δεν περιέχει περισσότερα από 0,04 gr. νατρίου ανά 100 gr. ή 100 ml προϊόντος.
- Χωρίς νάτριο ή αλάτι: δεν περιέχει περισσότερα από 0,005 gr. νατρίου ανά 100 gr προϊόντος.

Τι γίνεται όμως με τα «πρόσθετα» δηλαδή τις ουσίες εκείνες που έρχονται να συμπληρώσουν την γεύση, την εικόνα (π.χ. χρώμα) κλπ σε τρόπο ώστε το light προϊόν να μη ξεχωρίζει από το κανονικό, το πλήρες, το παραδοσιακό προϊόν.
 
Για παράδειγμα η πρόσθετη γλυκαντική ουσία ΑΣΠΑΡΤΑΜΗ η οποία δεν είναι καρκινογόνα εκτός και αν περιέχει καραγενάνη!
H coca cola light & coca cola zero αποδείχτηκαν λόγω αυτού του συστατικού καρκινογόνες.
Τα…υποπτα πρόσθετα
Καραγενάνη: Πρόσθετο τροφίμων ύποπτο για καρκινογένεση
Νέα Υόρκη: Η χρήση του υδατάνθρακα καραγενάνη ως πρόσθετου τροφίμων θα πρέπει να επανεξεταστεί, καθώς πολυάριθμες μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι μπορεί να προκαλέσει έλκη και καρκίνο του πεπτικού συστήματος, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύεται στο περιοδικό Environmental Health Perspectives των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ.
Η Δρ Τζοάν Τόμπακμαν του Πανεπιστημίου της Αϊόβα ανασκόπησε τα αποτελέσματα 45 ερευνών σε ζώα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι "υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την καρκινογόνο δράση της καραγενάνης, ώστε να περιοριστεί η χρήση της ως πρόσθετου τροφίμων".
Η καραγενάνη, υδατάνθρακας που παράγεται από ερυθροφύκη, χρησιμοποιείται ευρέως ως σταθεροποιητής και μέσο αύξησης της πυκνότητας σε γαλακτοκομικά προϊόντα (ειδικά στα λεγόμενα "ελαφρά") και σε προϊόντα επεξεργασμένου κρέατος.
Όπως εξηγεί η Δρ Τόμπακμαν στο Reuters Health, τα κύτταρα του πεπτικού συστήματος απορροφούν εύκολα την καραγενάνη, δεν μπορούν όμως να τη διασπάσουν. Η συσσώρευσή της στο εσωτερικό των κυττάρων μπορεί να προκαλέσει την καταστροφή τους και στη συνέχεια τη δημιουργία έλκους. Και
η δημιουργία έλκους, τονίζει η ίδια, φαίνεται να συνδέεται με την ανάπτυξη κακοηθειών.
Ο κίνδυνος καρκινογένεσης σε πειραματόζωα έχει επιβεβαιωθεί όσον αφορά στη μη διασπασμένη καραγενάνη, και βρίσκεται υπό εκτίμηση αναφορικά με τις μερικώς διασπασμένες μορφές.
Το 1972, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) είχε επεξεργαστεί πρόταση για τον περιορισμό των τύπων καραγενάνης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τρόφιμα. Σύμφωνα όμως με τη Δρ Τόμπακμαν, η πρόταση ανακλήθηκε το 1979.
"Δεν έχει υπάρξει ουσιαστική ανασκόπηση από την FDA για την καραγενάνη από την εποχή των ερευνών που διενεργήθηκαν πριν από 20 χρόνια" αναφέρει η έκθεση. "Ωστόσο, έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες ενδείξεις σχετικά με την καρκινογόνο δράση της μη διασπασμένης καραγενάνης και την επιβεβαίωση του δυναμικού της διασπασμένης καραγενάνης" συνεχίζει.
"Το κοινό πρέπει να είναι ενήμερο για τον κίνδυνο που σχετίζεται με κατανάλωση καραγενάνης, βάσει των μελετών σε ζώα" τονίζει η Δρ Τόμπακμαν.
ΕΙ02: Ταρτραζίνη: χρωστική ουσία. Μπορεί να προκαλέσει κρίσεις άσθματος και συνδέεται με όζους στον θυρεοειδή 

Ε104: Κίτρινη κινολίνη: χρωστική ουσία. Xρησιμοποιείται και σε φάρμακα αλλά μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα. Απαγορευμένη στις ΗΠΑ και τη Νορβηγία. 
Ε110: Κίτρινο ΡΟΚ: χρωστική ουσία. Μπορεί να προκαλέσει αλλεργία, ναυτία και προβλήματα στα νεφρά. Ε122: Καρμοϊζίνη: χρωστική ουσία. Προέρχεται από την πίσσα. Μπορεί να προκαλέσει άσχημες αντιδράσεις σε ασθματικούς και όσους έχουν αλλεργία στην ασπιρίνη. Ε407: Καραγενάνη: πηκτική ουσία. Προέρχεται από τα φύκια και πρόσφατα συνδέθηκε με τον καρκίνο.
Ε120: Καρμίνιο: είναι χρωστική προσδίδει ένα έντονο κόκκινο χρώμα στα προϊόντα.
Eπικίνδυνα τα αλλαντικά με καρμίνιο (Ε120). Αποσύρθηκαν με εντολή του ΕΦΕΤ.
Ο πρώην Πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Νίκος Κατσαρός δήλωσε ότι η χρήση καρμινίου είναι απαγορευμένη στα αλλαντικά καθώς σε συνδυασμό με τις πρωτεΐνες που περιέχουν τα αλλαντικά, όπως ζαμπόν, γαλοπούλα, χοιρινή ωμοπλάτη, μπέικον, μπορεί να γίνει άκρως επικίνδυνη.
«Η χρωστική αυτή παράγεται από σκαθάρια που αν και φυσικό προϊόν δεν είναι αθώο εάν χρησιμοποιηθεί στα αλλαντικά», λέει ο κ. Κατσαρός ο οποίος επισημαίνει πως μπορούν να προκαλέσουν βλάβες «στο συκώτι, το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου και στο κεντρικό νευρικό σύστημα».
Οι εταιρίες λέει ο κ. Κατσαρός επιλέγουν να προσθέτουν την ουσία αυτή «μόνο και μόνο για να είναι πιο ελκυστικά τα προϊόντα στο μάτι του καταναλωτή, ενώ δεν προσδίδουν καμία διατροφική αξία ούτε καν γεύση στο προϊόν».
Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε συγκεκριμένα προϊόντα αλλαντικών καθώς ανιχνεύθηκε η χρωστική Ε120 και ζήτησε την άμεση ανάκλησή τους από τα ψυγεία των σούπερ μαρκετ και την μή κατανάλωσή τους από το κοινό.
Το ίδιο ισχύει και με την γέμιση γλυκών, όχι απαραιτήτως «light», όπως οι σοκολάτες με εσωτερική γέμιση π.χ. «φράουλας» που στην πραγματικότητα είναι ένας αχταρμάς από άμυλα, λίπη κλπ. χρωματισμένα με καρμίνιο, χρωστική ουσία που λαμβάνεται από τα σκαθάρια του Αμαζονίου που αποτελούν και την κύρια πηγή του.




Αντικειμενικές: Τι αλλάζει για τα οικόπεδα εκτός σχεδίου

Aντικειμενικές: Τι αλλάζει για τα οικόπεδα εκτός σχεδίου
 
Το ΣτΕ έκρινε ότι ο υπουργός των Οικονομικών οφείλει μεν να λαμβάνει υπόψη κατά νόμο την «κατώτερη τιμή» ανά τετραγωνικό μέτρο, «δεν μπορεί όμως να μην συνεκτιμά και τις φορολογητέες αξίες των ακινήτων όμορων περιοχών στις οποίες εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα, τις οποίες (αξίες) ο ίδιος έχει προηγουμένως κανονιστικά καθορίσει, κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις των άρθρων 41 του νόμου 1249/1982». Και αυτό, για «λόγους φορολογικής ισότητας, ώστε να αποφεύγονται περιπτώσεις ευρείας απόκλισης μεταξύ των πραγματικών αγοραίων αξιών ακινήτων που βρίσκονται στον ίδιο ευρύτερο χώρο εξαιτίας της παράλληλης εφαρμογής των δύο ανωτέρω διαφορετικών συστημάτων που, αμφότερα, απολήγουν στον κανονιστικό προσδιορισμό των φορολογητέων αξιών των ακινήτων εκ μέρους του ίδιου υπουργού». Ο δικηγόρος των ιδιοκτητών της Νέας Μάκρης που είχαν προσφύγει στο ΣτΕ σε δήλωσή του υπογραμμίζει μετά την απόφαση του ΣτΕ, «ο υπουργός Οικονομικών υποχρεούται να προβεί σε εκ νέου προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των οικοπέδων της περιοχής της Νέας Μάκρης και σε επιστροφή της διαφοράς του φόρου που θα προκύψει από την επανέκδοση των θιγόμενων εκκαθαριστικών σημειωμάτων ΦΑΠ ετών 2011, 2012 και 2013 εάν αυτός έχει ήδη καταβληθεί ή σε διαγραφή οφειλής εάν η διαφορά του φόρου εξακολουθεί να οφείλεται». Τέλος, σημειώνει , ότι μετά την επίμαχη απόφαση του ΣτΕ «ανοίγει ο δρόμος για τον επαναπροσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των οικοπέδων εκτός αντικειμενικού συστήματος για τον υπολογισμό του ΦΑΠ 2011, 2012 και 2013 και για άλλες περιοχές της Ελλάδας με αντίστοιχες δυσαναλογίες, στις οποίες δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα αξιών και οι οποίες περιλαμβάνονται στην με αριθμό ΠΟΛ. 1131/5.6.2013 απόφαση του υπουργού Οικονομικών».

Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Κατασκευή κατοικιών με τη χρήση του 3D printing.

Ταχύτατα με πολύ χαμηλό κόστος.
Όχι μόνο στη Γη αλλά... και στην Σελήνη!
Θεόρατος 3D printer τυπώνει σπίτι σε μόλις 24 ώρες



Καλωσορίσατε στο νέο σας «τυπωμένο» σπιτικό των 230 τ.μ.

 Ο καθηγητής Behrokh Khoshnevis του USC έχει σκαρφιστεί έναν καινοτόμο τρόπο που του επιτρέπει να χτίζει ένα σπίτι σε λιγότερο από μία μέρα. Ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, να τυπώνει ένα σπίτι! Ο επιστήμονας του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια ανέπτυξε λοιπόν έναν νέο τρισδιάστατο εκτυπωτή που είναι σε θέση να παίζει με το τσιμέντο, καταλήγοντας στην κατασκευή οικίας 230 τ.μ. σε 24 ώρες. Απίστευτο πράγματι. Ο ερευνητής και η ομάδα του Contour Crafting ισχυρίζονται μάλιστα ότι η λύση αυτή θα επιτρέψει την κατασκευή χώρων διαβίωσης σε αφιλόξενα περιβάλλοντα, όπως και σε άλλους πλανήτες: «Το Contour Crafting θα είναι πιθανότατα μια από τις πολύ λίγες βιώσιμες προσεγγίσεις για την κατασκευή οικοδομημάτων σε άλλους πλανήτες, όπως η Σελήνη και ο Άρης, που προορίζονται εξάλλου για ανθρώπινο αποικισμό πριν από το τέλος του αιώνα», δηλώνει η ομάδα στην επίσημη ιστοσελίδα του Contour Crafting. Επιστρέφοντας ωστόσο στα γήινα πράγματα, οι πιθανές χρήσεις του τρισδιάστατου τυπώματος σπιτιών θα μπορούσαν να στραφούν στη δημιουργία οικιών σε περιοχές χαμηλού εισοδήματος ή ακόμα και σχολείων. Όσο η τεχνολογία θα εξελίσσεται, ολοένα και πιο ψηλές και περίπλοκες κατασκευές θα είναι δυνατές. 

Για την ώρα, ο πελώριος 3D printer χτίζει στρώμα-στρώμα την κατοικία και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ, ακολουθώντας τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό που έχει δημιουργηθεί στον υπολογιστή και εξαφανίζοντας εντελώς από τη διαδικασία τον ανθρώπινο παράγοντα. Με βάση την υπάρχουσα τεχνολογία, ένα σπίτι ή ακόμα και ένα συγκρότημα κατοικιών μπορεί να κατασκευαστεί αυτόματα και «με τη μία», ακολουθώντας ακόμα και διαφορετικούς σχεδιασμούς για κάθε σπίτι, ενώ την ίδια στιγμή όλοι οι αγωγοί για τα ηλεκτρικά και τα υδραυλικά μπορούν να ενσωματωθούν στη δομή του σπιτιού! Η τεχνολογία του Contour Crafting υπόσχεται μεγάλα πράγματα στο μέλλον, αφού οι προοπτικές χρήσης της αυτοματοποιημένης ανέγερσης οικοδομημάτων είναι πρακτικά ανεξάντλητες...


Όχι μόνο στη Γη αλλά... και στην Σελήνη!

Θα ζούμε σε... εκτυπωμένες κατοικίες στη Σελήνη
Αναπτύσσεται τεχνολογία με την οποία θα γίνει εφικτή η δημιουργία οικημάτων στο φεγγάρι με τη χρήση του 3D printing.


Παρίσι

Πριν από λίγους μήνες μια ολλανδική αρχιτεκτονική εταιρεία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε στο Άμστερνταμ την κατασκευή ενός ολόκληρου σπιτιού τα μέρη του οποίου θα έχουν εκτυπωθεί στο σύνολό τους από τρισδιάστατο εκτυπωτή.
Ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Διαστήματος βρήκε την ιδέα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και προχωρά στην υλοποίηση της δίνοντας μάλιστα στη δημοσιότητα και ένα ενδιαφέρον βίντεο.

Το σχέδιο

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με τη φημισμένη αρχιτεκτονική εταιρεία Foster & Partners που εδρεύει στο Λονδίνο για την κατασκευή μικρών οικημάτων στη Σελήνη. Οπως υποστηρίζουν τα στελέχη της ESA, η πρόοδος στην τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D printing) θα επιτρέψει τη δημιουργία μικρών οικημάτων που θα είναι φτιαγμένα από τα υλικά του εδάφους του φυσικού μας δορυφόρου. Τα πρώτα σχέδια που έδωσε στη δημοσιότητα η αρχιτεκτονική εταιρεία δείχνουν οικήματα στα οποία θα υπάρχει η δυνατότητα παραμονής τεσσάρων ατόμων.

Η κατασκευή

Οι σεληνιακές κατοικίες-βάσεις θα κατασκευάζονται από αυτόνομα ρομπότ, θα έχουν σχήμα θόλου και θα προστατεύουν πλήρως τους ανθρώπους από τις τοπικές κλιματικές συνθήκες, τη βλαβερή κοσμική ακτινοβολία αλλά και την πτώση μετεωριτών. Το 90% των οικημάτων θα κατασκευάζεται από σεληνιακά υλικά. Τα υλικά αυτά θα γίνονται πρώτα ένας πολτός. Ο πολτός αυτός θα εισάγεται στο μηχάνημα της εκτύπωσης το οποίο μέσω ψεκασμού θα εκτυπώνει στερεά δομικά υλικά που θα χρησιμοποιούνται στην κατασκευή του οικήματος. Με δεδομένο ότι ελάχιστα μέρη των οικημάτων θα πρέπει να μεταφερθούν από τη Γη, οι επιτελείς της ESA πιστεύουν ότι τα οικήματα αυτά είναι εφικτό να είναι έτοιμα να υποδεχθούν κατοίκους κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα 40 έτη.


Το εσωτερικό της τρισδιάστατα εκτυπωμένης κατοικίας στη Σελήνη