Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΙΠΠΟΛΑ

ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ 
ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΙΠΠΟΛΑΣ (Άνω Πούλα)

Σχεδιάζεται παράνομη διάνοιξη οδού

ΑΝΩ ΠΟΥΛΑ

Η Άνω Πούλα βρίσκεται στο οροπέδιο της «Μακρυνάς» ένα πλάτωμα που ξεκινάει από το ακρωτήρι Κάβο Δρόσο στη δυτική ακτή της Μάνης και φτάνει μέχρι το Κάβο Γκρόσσο (ακρωτήριο Θυρίδες). Βασικά είναι ένας απόκρημνος βράχος πάνω στη θάλασσα με ύψος 200-300 μέτρα και μήκος σχεδόν 4 χιλιόμετρα, του οποίου το επάνω μέρος είναι μια στενόμακρη σχεδόν επίπεδη επιφάνεια πλάτους 300 έως 600 μέτρων.
Στη μέση περίπου αυτού του πλατώματος, πάνω από το χωριό Κιππούλα, υπάρχει το« κάστρο της Άνω Πούλας». Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα μικρών ερειπωμένων οικισμών που προστατεύονταν από λιθόκτιστο οχυρωματικό τείχος.


Αιγοπρόβατα και αγελάδες που βόσκουν δίπλα και μέσα σε ιστορικά κτίρια, εκκλησίες που μετατρέπονται σε ποιμνιοστάσια και στάβλους είναι το σκηνικό του αίσχους που έχει στηθεί από δεκαετίες τώρα, στο Κάστρο της Αρχαίας Ιππόλας (¨Ανω Πούλα).
Σε ιστορικούς τόπους και μνημεία απαγορεύονται ρητά χρήσεις ή επεμβάσεις που μπορούν να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα του ιστορικού τόπου και οτιδήποτε μπορεί να επιφέρει βλάβη στα διατηρητέα μνημεία και στους αρχαιολογικούς χώρους ή να αλλοιώσει το φυσικό τοπίο και να επηρεάσει αρνητικά τους υπάρχοντες βιότοπους.
Αυτό ισχύει περίτρανα και για την Άνω Πούλα !


Οι ιστορικές ερειπωμένες εκκλησίες της Άνω Πούλας, ο Άγιος Σωτήρας (Σώστης) στο βόρειο άκρο της Ανω Πούλας, οι Άγιοι Θεόδωροι και ο Άγιος Γεώργιος στην ανατολική άκρη του γκρεμού της Ανω Πούλας καθώς και ο γκρεμισμένος Αϊ Λιάς με τον Άγιο Νικόλαο και την Αγία Πελαγία στο χείλος του ανατολικού γκρεμού και πάνω από την Παναγίτσα βιώνουν την εγκατάλειψη της Πολιτείας και κάποιες από αυτές δυστυχώς χρησιμοποιούνται σαν στάβλοι.
Σ’ αυτή την ελεεινή εικόνα έρχεται να προστεθεί και η πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ανατολικής Μάνης με την οποία αποφασίστηκε η διάνοιξη οδού προς την Άνω Πούλα και εγκρίθηκε και σχετική πίστωση 20.000 €. Για όλα αυτά καμιά από τις προβλεπόμενες εγκρίσεις των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών δεν έχει εκδοθεί. Αντίθετα, αυθαίρετα και πραξικοπηματικά ο Δημαρχος και οι συν αυτώ προχωρούν στην πλήρη καταστροφή του ιστορικού Κάστρου της Αρχαίας Ιππόλας (΄Ανω Πούλα). Το μόνο που μπορεί να εξασφαλίσει ένα τέτοιος δρόμος είναι η δυνατότητα πρόσβασης σε μεγάλα οχήματα με τελικό πιθανό στόχο την Εγκατάσταση μεγάλων κατασκευών όπως Σταύλοι, Silos, Φωτοβολταϊκά, Ανεμογεννήτριες κλπ.
Ο συγκεκριμένος τόπος έχει ανάγκη από εξειδικευμένα αναστυλωτικά έργα που θα τον αναδείξουν και ως προς την πρόσβαση σ’ αυτόν επιβάλεται η άμεση ανακατασκευή, σήμανση και προβολή των λιθόστρωτων ιστορικών μονοπατιών του όπως επίσης και λοιπά συνοδά έργα όπως πεζούλες ξεκούρασης, πινακίδες προβολής εναρμονισμένες στο τοπίο κλπ. Τα έργα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν με επιδότηση από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, κάτι που έγινε και εξακολουθεί να γίνεται κατά κόρον σε άλλους δήμους σε όλη την Επικράτεια.


Ο πραξικοπηματικός τρόπος με τον οποίο κινήθηκε ο Δήμαρχος είναι ξεκάθαρο ότι στόχο έχει να μας φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων, δηλαδή την παράνομη διάνοιξη του δρόμου για εξυπηρέτηση ξένων προς τους κατοίκους σκοπούς !

Πρέπει, λοιπόν, να κινηθούμε άμεσα! 
Δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις


ΚΑΣΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΙΠΠΟΛΑΣ (Άνω Πούλα)
video του Βασίλη Παν. Κανακάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: