Κρύσταλλα και καρφιά: Μουσείο στη συμβολή δύο ποταμών από Coop Himmelb(l)au.
Στις 20 Δεκεμβρίου 2014, στη γαλλική πόλη Λυών. άνοιξε για το κοινό, το φουτουριστικό Musée des Confluences . Πρόκειται για ένα επιστημονικό κέντρο που στόχο έχει να θα ρίξει φως σε ζητήματα που αφορούν το μέλλον της κοινωνίας και την αλληλεπίδραση των φυσικών και κοινωνικών επιστημών. Το μουσείο χτίστηκε σε μια προκυμαία στη συμβολή των ποταμών Ροδανού και Σον, εξ ου και το όνομα του μουσείου.
Αρχιτέκτονας: Wolf D. Prix / Coop Himmelb (l) au
Τοποθεσία: 86, quai Perrache, Λυών 69002, Γαλλία
Σε αντικατοπτρισμό της θέσης του προέκυψε και το τριγωνικό σχήμα του κτιρίου. Το μουσείο, το οποίο ανεγέρθηκε πάνω σε πασσάλους, υψώνεται πάνω από ένα οικόπεδο επιφανείας περίπου 21.000 τ.μ.. Με διαστάσεις 180 μέτρα μήκος, 90 μέτρα πλάτος και μέχρι 37 μέτρα σε ύψος, το κτίριο διαθέτει περίπου 30.000 τ.μ. ωφέλιμου χώρου και μικτό εμβαδόν περίπου 46.000 τ.μ.. Οι επισκέπτες μπορούν να κινούνται, σαν ποτάμι, ανάμεσα σε χώρους κλειστούς (off) και ανοιχτές εκθέσεις αποκτώντας πρόσβαση σε νέα ρεύματα της γνώσης μέσω των αμέτρητων περασμάτων, ραμπών και επιπέδων.
Η πρόσοψη από χάλυβα και γυαλί αποτελεί το νέο εμβληματικό σήμα της πόλης και κατασκευάστηκε από τη γερμανική εταιρεία Josef Gartner GmbH. Το πολύπλοκο σχήμα του κτηρίου, που σχεδιάστηκε από τους βιεννέζους αρχιτέκτονες Wolf D. Prix της Coop Himmelb (l) au, παρουσιάζει την τομή ενός κρυστάλλου μει ένα σύννεφο. Για την κατασκευή τέτοιων ελευθέρων αρχιτεκτονικών μορφών , οι μηχανικοί της Gartner χρειάστηκε να ξεπεράσουν αρκετά στατικά προβλήματα και να αναπτύξουν εντελώς νέες λύσεις.
Οι αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί της Gartner εργάστηκαν μαζί για να σχεδιάσουν και να υπολογίσουν μια ασύμμετρη χοάνη ύψους 30 μέτρων από ατσάλι και γυαλί για την είσοδο και τη βελτιστοποίηση των κόμβων της μεταλλικής κατασκευής. Με ψηφιακή τρισδιάστατη προσημείωση υπολογίσθηκε ό καθένας από τους 160 κόμβους, σε καθένα από τους έξι χαλύβδινους δοκούς ορθογωνικής κοίλης διατομής, μεμονωμένα και στο σύνολό τους. Η κατεύθυνση και ο άξονας του κάθε κάθε κομβοελάσματος σύνδεσης προσδιορίστηκαν για κάθε κόμβο στον υπολογιστή. Αυτό επέτρεψε τόσο την σωστή κοπή των κοίλων προφίλ και μια πιο κομψή σχεδίαση για τους ίδιους τους κόμβους.
Η κατασκευή της 30μετρης χοάνης απαίτησε την παραγωγή υαλοπινάκων σφαιροειδούς διατομής, γεγονός που ώθησε τους σχεδιαστές στα όρια για το τι είναι τεχνικά εφικτό. Μέχρι τώρα, καμπυλότητες με ακτίνες κάτω των 500 χιλιοστών υπήρχε μόνο για τα παράθυρα των πιλοτηρίων των αεροπλάνων τζετ. Επιπλέον μεγάλα τζάμια του μουσείου, τα οποία έχουν μήκος ακμής έως 4,5 μέτρα, υπέστησαν μια πολύπλοκη θερμική διαδικασία καμπύλωσης προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό σχήμα με ακρίβεια χιλιοστού.
Η μεταλλική κατασκευή του «κρυστάλλου» στην περιοχή της εισόδου αποτελείται από 32 διαφορετικά κεκλιμένες επιφάνειες για δε την κατασκευή της απαιτήθηκαν περίπου 650 τόνοι χάλυβα. Προκειμένου να αποφευχθούν κενά στο σημείο των κόμβων και των αρθρώσεων και λόγω της πολύπλοκης γεωμετρίας, τμήματα της πρωτογενούς και δευτερογενούς χαλυβδοδομής συνδέονται με βίδες που εισάγονται μέσα στη διατομή. Τα μέλη της κατασκευής λειτουργούν σε προένταση. Οι αρθρώσεις δεν είναι ορατές στην ολοκληρωμένη δομή.
Επιπλέον,χρειάσθηκε να αναπτυχθεί μια νέα τεχνική για τη σύνδεση και τη συναρμολόγηση: ράβδοι με δύο όψεων αρθρώσεις για να ισοσκελίζονται οι ανοχές εγκατάσταση σε όλες τις κατευθύνσεις του σφαιρικού τομέα. Απαιτηθήκαν ειδικές μεταφορές και ανυψώσεις αφού τα μεγαλύτερα κομμάτια χάλυβα ήταν μέχρι και 4,5 μέτρα πλάτος και 20 μέτρα μήκος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου