Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Pamukkale ή Αρχαία Ιεράπολις στη Φρυγία της Μικράς Ασίας!


Pamukkale ή Αρχαία Ιεράπολις στη Φρυγία της Μικράς Ασίας!


Ένας λευκός οπτασιασμός!

Στην Μικρά Ασία, κοντά στα ερείπια της αρχαίας πόλης της Ἱεράπολεως, καθώς και στα ερείπια της Λαοδίκειας, αρχαίας πρωτεύουσας της Φρυγίας βρίσκεται η Ντενιζλί μία αναπτυσσόμενη τουρκική πόλη, στην άκρη μιας κοιλάδας η οποία έχει διαμορφωθεί από τον ποταμό Μαίανδρο που βρίσκεται εκεί κοντά. Η πόλη είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, η οποία βρίσκεται στην περιοχή του Αιγαίου. Η πόλη έχει πληθυσμό περί τους 509.768 (2009) κατοίκους ο οποίος έχει αυξηθεί σημαντικά από το 2007 που ο πληθυσμός της ήταν 389.000.

Ερείπια της αρχαίας πόλης της Ἱεράπολεως

Ο καιρός τα καλοκαίρια είναι ζεστός, ενώ τους χειμώνες μπορεί ο καιρός να είναι πολύ κρύος με χιόνι στα βουνά γύρω από την πόλη. Το φθινόπωρο και την άνοιξη ο καιρός είναι βροχερός.


Το «κάστρο από βαμβάκι»

Το Pamukkale (Ἱεράπολις), που στα τούρκικα σημαίνει «κάστρο από βαμβάκι», είναι ένα μαγευτικό μνημείο της φύσης στην επαρχία Ντενιζλί στη νοτιοδυτική Τουρκία. Η πόλη αυτή που βρίσκεται στην κοιλάδα του ποταμού Μαιάνδρου( ή Μεντερέ ), διαθέτει ιαματικές πηγές και τραβερτίνες, αναβαθμίδες δηλαδή ανθρακικών ορυκτών, οι οποίες έχουν απομείνει από το νερό που κυλάει εδώ και αιώνες στην περιοχή, δημιουργώντας ένα ασυνήθιστο τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς.


Οι φυσικές καταγάλανες πισίνες

Οι φυσικές αυτές καταγάλανες πισίνες, συγκεντρώνουν τουρίστες από όλα τα μέρη του κόσμου, οι οποίοι κατακλύζουν τους λευκούς αυτούς ιστορικούς λόφους, πάνω στους οποίους χτίστηκε η Ιεράπολις το πρώτο μισό του 2ου π.Χ. αιώνα. Λόγω της σπουδαίας ιστορίας του, και του μεγάλου φυσικού του κάλλους, το Pamukkale εντάχθηκε στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, για να διαφυλαχτεί η μοναδικότητα και η αυθεντικότητά του.


Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco

Εκεί λοιπόν, στα βάθη της Φρυγίας, η ιστορία και ο πολιτισμός αναδύονται μέσα από τις θερμές πηγές και συναντούν την πραγματικότητα, σε μία προσπάθεια να "γαντζωθούν" στο τώρα, για να μη σβηστούν από τις σελίδες του μυαλού και να μεταβούν στο άβατο της αιωνιότητας…


Δεν υπάρχουν σχόλια: