Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Σύντομα τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγούς της Google (video)

Έτοιμα να κυκλοφορήσουν σε πραγματικές οδικές συνθήκες τα αυτόνομης οδήγησης οχήματά της, δηλώνει η Google.


Έπειτα από αρκετούς μήνες δοκιμών σε «κλειστό περιβάλλον», η Google δηλώνει έτοιμη, ώστε ο στόλος των αυτοκίνητων αυτόνομης οδήγησης, για το οποία έχει γίνει πολύς ντόρος, καθώς αναμένεται να αλλάξουν πολλά από τα δεδομένα της αυτοκίνησης, θα δοκιμαστεί μέσα στο καλοκαίρι σε ανοικτό αυτοκινητόδρομο στο Mountain View της Καλιφόρνια, κοντά στην έδρα του «γίγαντα» του Silicon Valley. Μάλιστα, για λόγους ασφαλείας, η ταχύτητα που θα μπορoύν να αναπτύξουν δεν θα ξεπερνά τα 40 χ.α.ω., ενώ θα «είναι εξοπλισμένα με προσθαφαιρούμενο τιμόνι, πεντάλ γκαζιού και φρένου, ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί να μπορεί να παρέμβει ο οδηγός ασφαλείας» όπως δήλωσε στο Car and Driver Αμερικής, η Google.

Τα φιλόδοξα σχέδια της Google

Φιλόδοξα σχέδια έχει η Google όσον αφορά το πότε θα αρχίσουν να πωλούνται τα πρώτα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό. Ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός, ο οποίος δοκιμάζει ήδη ένα αυτοκινούμενο όχημα, βρίσκεται σε επαφές με ορισμένες από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες ώστε να επιταχυνθεί η προσπάθεια για την εμπορική διάθεση του πρώτου αυτοκινήτου χωρίς οδηγό.
Ανεπισήμως, οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες που ασχολούνται με το θέμα εκτιμούν ότι αυτοκίνητα χωρίς οδηγό δεν θα δούμε πριν το 2025. Όμως, η Google θεωρεί ότι είναι εφικτή η έναρξη της εμπορικής διάθεσης το 2020, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το πρακτορείο Reuters και γι' αυτό το σκοπό έχει ξεκινήσει ήδη τις επαφές με αυτοκινητοβιομηχανίες όπως είναι η General Motors, η Ford, η Toyota, η Mercedes και η Volkswagen. Σημειωτέον πάντως πως αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες σχεδιάζουν να παρουσιάζουν την επόμενη διετία αυτοκίνητα τα οποία θα είναι μερικώς αυτοκινούμενα, κάτι που σημαίνει απλώς πολύ περισσότερους αυτοματισμούς και ένα πολύ περισσότερο "έξυπνο" όχημα.
Την ίδια άποψη με τη Google διετύπωσε πρόσφατα και ο Έλον Μασκ, ο δημιουργός της πρωτοπόρου στο χώρου των ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla Motors, ο οποίος, όμως, έσπευσε να προσθέσει σε ομιλία του στο Automotive News World Congress ότι αν υπάρξουν 2-3 χρόνια καθυστέρηση θα είναι λόγω ότι δεν έχουν διευθετηθεί τα θέματα που άπτονται του κανονιστικού πλαισίου.
Η Google πάντως υποστηρίζει ότι οι μέχρι τώρα προσπάθειες της για την παραγωγή ενός αυτοκινούμενου οχήματος έχουν την έγκριση των αρχών με τις οποίες βρίσκεται σε συνεχή επαφή. Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανικός κολοσσός δοκιμάζει στους δρόμους της πόλης Mountain View στη βόρεια Καλιφόρνια, όπου βρίσκoνται και τα κεντρικά γραφεία της Google, ένα αυτοκινούμενο όχημα και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των δοκιμών είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Μάλιστα, η Google σχεδιάζει να αποκτήσει έναν μικρό στόλο από αυτοκινούμενα οχήματα για να διευρύνει τις δοκιμές της!
Οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες δηλώνουν έτοιμες να συνεργαστούν με τη Google καθώς αρχίζουν να βλέπουν μία σημαντική επιχειρηματική ευκαιρία. Πρόσφατη έρευνα της Boston Consulting Group (BCG) έδειξε ότι το 44% των Αμερικανών οδηγών θα εξέταζε μέσα στα επόμενα 10 χρόνια την απόκτηση ενός οχήματος που θα κινείτο χωρίς οδηγό.
Ο λόγος είναι κατ' αρχήν το χαμηλότερο κόστος κίνησης, καθώς ένα πλήρως αυτοματοποιημένο και αυτοκινούμενο όχημα θα κινείτο όσο πιο οικονομικά γινόταν, και κατά δεύτερον τα χαμηλότερα ασφάλιστρα που θα το συνόδευαν. Επιπλέον, αρκετοί οδηγοί θα ήθελαν να αξιοποιούν το χρόνο που δαπανούν πίσω από το τιμόνι για άλλες δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν καθισμένοι μέσα στο όχημα.
Επιπλέον, 20% δήλωσε διατεθειμένο να πληρώσει έως και 5000 δολάρια επιπλέον για ένα μερικώς ή πλήρως αυτοκινούμενο όχημα.
Το αποτέλεσμα είναι ότι η BCG καταλήγει ότι μέχρι το 2035 το μερίδιο των αυτοκινήτων χωρίς οδηγό θα μπορούσε να φθάσει στο 9,8%, ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο και αρκετό για να πείσει οποιαδήποτε εταιρεία να αρχίζει να ασχολείται σοβαρά με το συγκεκριμένο χώρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: