Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Τον μεγάλο "ξάδελφο" της Γης ανακάλυψε η NASA


Το ουράνιο σώμα Κέπλερ-452b (δεξιά), το οποίο εντοπίσθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας (NASA), είναι ο πρώτος εξωπλανήτης με μέγεθος παραπλήσιο με τη Γη (αριστερά), ο οποίος μάλιστα κινείται στην «κατοικήσιμη ζώνη» ενός αστέρα παρεμφερή με τον Ήλιο (καλλιτεχνική απεικόνιση). «Μπορούμε να παρομοιάσουμε τον Κέπλερ-452b σαν τον πιο ηλικιωμένο και μεγαλύτερο« ξάδερφο »της Γης, ο οποίος θα μας δώσει τη δυνατότητα να κατανοήσουμε ακόμη καλύτερα το εξελισσόμενο περιβάλλον του πλανήτη μας», ανέφερε ο Τζον Τζέκινς, υπεύθυνος των επιστημόνων που αναλύουν τα δεδομένα του Kepler και επικεφαλής της ομάδας που ανακάλυψε τον Κέπλερ-452b.

Τον μεγάλο "ξάδελφο" της Γης ανακάλυψε η NASA.


 Πρόκειται για τον εξωπλανήτη Kepler 452b παρόμοιο με τον δικό μας, στον οποίο θεωρείται πιθανό να έχει αναπτυχθεί ζωή!
"Μπορούμε να φανταστούμε τον Κέπλερ 452b σαν έναν μεγαλύτερο ξάδερφο της Γης", δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας της NASA που ανακάλυψε τον πλανήτη, Τζον Τζένκινς, επιβεβαιώνοντας πως είναι πιθανή η ύπαρξη ζωής στον Κέπλερ 452b.
Ο πλανήτης Kepler 452b, βρίσκεται 1.400 έτη φωτός μακριά μας, στον αστερισμό του Κύκνου, έχει διάμετρο 60% μεγαλύτερη από τη Γη. Απέχει επίσης από το άστρο του ίση απόσταση με αυτήν που βρίσκεται η Γη από τον Ήλιο. Το άστρο αυτό είναι μόνο 4% μεγαλύτερο και 10% φωτεινότερο από τον Ήλιο αλλά και 1,5 δισεκατομμύριο χρόνια γηραιότερο από αυτόν. Μια πλήρης περιφορά του Κέπλερ 452b γύρω από το άστρο του διαρκεί 385 ημέρες.
Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι είναι δυνατό να διαθέτει νερό σε υγρή μορφή, κάτι που θα επέτρεπε την ύπαρξη ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: