Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Πλωτές φάρμες από το μέλλον!

Μια μελέτη για την κατασκευή και λειτουργία μιας σειράς από πλωτές φάρμες εκπονήθηκε από την Ισπανική εταιρεία Forward Thinking Agriculture.


Η μελέτη παρουσιάστηκε στο σεμινάριο που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της γαλλικής πρωτοβουλίας για τη Διεθνή Γεωργική Έρευνα (IFRAI), ένα πρόγραμμα συνεργασίας που διεξήγαγαν από κοινού το INRA (Εθνικό Ινστιτούτο Αγρονομικής Έρευνας) και το CIRAD (Κέντρο για τη Διεθνή Συνεργασία στην γεωπονική έρευνα για την Ανάπτυξη).

Το πρόγραμμα ερευνά και προτείνει το πώς θα πετύχει η γεωργία να ανταποκριθεί στη σίτιση των 9,1 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που θα κατοικούν τον πλανήτη το 2050; Πώς θα καταφέρει η Διεθνής Κοινότητα να ανταποκριθεί στην επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας που έθεσε ο ΟΗΕ για την καταπολέμηση της φτώχειας και της πείνας, ενώ παράλληλα θα πληρούνται όλο και πιο αυστηρά περιβαλλοντικά προτύπα;

Μια σειρά από πλωτές φάρμες με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος του υποσιτισμού του πλανήτη δημιούργησε μια ομάδα αρχιτεκτόνων από την εταιρεία Forward Thinking Agriculture, με έδρα στη Βαρκελώνη. Στα σχέδια που δημιούργησαν οι ειδικοί περιγράφονται πλωτές εγκαταστάσεις πολλαπλών ορόφων, ικανές να εκμεταλλεύονται όλες τις φυσικές πηγές για την παραγωγή τροφίμων. Με τη βοήθεια φωτοβολταϊκών πάνελ στην οροφή τους, θα είναι σε θέση να εκμεταλλεύονται τον ήλιο για την παραγωγή της απαραίτητης ηλεκτρικής ενέργειας. Στο δεύτερο επίπεδο θα φιλοξενούνται καλλιέργειες, οι οποίες μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σχεδιαστών, θα μπορούσαν να προσφέρουν περί τα 8,15 εκατ. κιλά λαχανικών ετησίως.

Στο πρώτο επίπεδο πάλι θα υπάρχουν ιχθυοκαλλιέργειες με δυνατότητα απόδοσης ως και 1,7 εκατομμύρια ψάρια ετησίως. Στο ίδιο επίπεδο θα βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις συσκευασίας των παραχθέντων προϊόντων. Στο εξωτερικό μέρος των εγκαταστάσεων θα υπάρχουν, μεταξύ άλλων, κυματοθραύστες και προβλήτες για τη μετακίνηση των εργαζομένων με βάρκες. Σύμφωνα με επιστημονικές προβλέψεις, ως το 2050, ο πληθυσμός του πλανήτη αναμένεται να αγγίξει τα 9,1 δισεκατομμύρια, γεγονός που μεταφράζεται σε μια αύξηση ως προς την ανάγκη σίτισης της τάξεως του 70%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: