Η αναχρονιστική και ρατσιστική Ακαδημία Αθηνών των μετριοτήτων (και κάτω) διέγραψε τον ζωγράφο Δ. Μυταρά από την Ακαδημία Αθηνών επειδή τυφλώθηκε.
Το αυστηρό καταστατικό (;) Της Ακαδημίας Αθηνών, δημιούργησε ένα ηθικής τάξεως πρόβλημα με την διαγραφή του Δημήτρη Μυταρά, από τακτικό μέλος της, όταν εκείνος αρρώστησε αντί να του παρασταθεί. Η είδηση έγινε γνωστή σήμερα, μετά από δημοσίευμα ημερήσιας εφημερίδας ». «Η απόφαση της Συγκλήτου να τεθεί στα μη ενεργά μέλη της, μου κοινοποιήθηκε στις 18/5/2010, δύο χρόνια αφότου είχα εκλεγεί και ενώ είχε προηγηθεί επιστολή μου με την οποία γνωστοποιούσα την ασθένειά μου, -οπτική νευροπάθεια-, που με ανάγκαζε να μπαινοβγαίνω στα νοσοκομεία. Ακολούθησαν κι άλλες επιστολές με τις ιατρικές γνωματεύσεις της πάθησής μου από τη Σουηδία »ανέφερε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ζωγράφος Δημήτρης Μυταράς. Η ασθένειά του εμφανίστηκε ταυτόχρονα με την εκλογή του, το 2008. «Έλειψα περισσότερο από έναν χρόνο, δεν μπορούσα για λόγους υγείας να παραστώ στην Ολομέλεια και σύμφωνα με το καταστατικό της Ακαδημίας Αθηνών, η απουσία πάνω από ένα χρόνο άνευ αδείας, θεωρείται παραίτηση» , είπε, εκφράζοντας την πικρία του, ο Δημήτρης Μυταράς. «Αρρώστησα από μια ασθένεια που σύμφωνα με τους γιατρούς, απαιτεί τις περισσότερες φορές, τέσσερα χρόνια για να θεραπευτεί. Τώρα η όρασή μου έχει βελτιωθεί αλλά η διαγραφή μου με τσάκισε ηθικά ». Από την πλευρά της Ακαδημίας Αθηνών, δεν έχει εκδοθεί ανακοίνωση μέχρι στιγμής για το θέμα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι σύμφωνα με το άρθρο 31 του νόμου 4398/1929 της Ακαδημίας, ότι «διατηρεί τον τίτλο του τακτικού μέλους αλλά θεωρείται ως τακτικό μέλος παραιτηθέν της έδρας».
Έφυγε ένας μεγάλος άνθρωπος και δάσκαλος του οποίου το πολύτομο έργο αποτελεί δεξαμενή γνώσης για την ιστορική εξέλιξη της δυτικής τέχνης.
Καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών ο Χρύσανθος Χρήστου διετέλεσε καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής και του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ για πολλά χρόνια πριν από τη μετάκλησή του στην Αθήνα.
Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, σε ηλικία 94 ετών, ο Ακαδημαϊκός Χρύσανθος Χρήστου. Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει την Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, στις 12 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων του Α Νεκροταφείου Αθηνών.
Ο Χρύσανθος Χρήστου γεννήθηκε στις Θεσπιές Βοιωτίας το 1922. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1943 έως 1948). Υπηρέτησε ως Επιμελητής Κλασικών Αρχαιοτήτων (Βοιωτία-Εύβοια, 1951 - 1955, και Λακωνία-Αρκαδία, 1.955 με 1.965). Παράλληλα, κατά την περίοδο 1955-1957, με υποτροφία της γερμανικής κυβέρνησης (DAAD), έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αρχαία και Νεώτερη Τέχνη στα Πανεπιστήμια της Βόννης και της Κολωνίας.
Το 1965 εκλέχτηκε τακτικός Καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης (η πρώτη έδρα της επιστήμης αυτής που ιδρύθηκε σε ελληνικό Πανεπιστήμιο) και της Μεσαιωνικής και Νεώτερης Τέχνης της Δύσης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 1979 μετακλήθηκε στην ίδια έδρα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε μέχρι την αποχώρησή του ως ομότιμος Καθηγητής. Το 1991 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα Ιστορία της Τέχνης.
Οι δημοσιεύσεις του αφορούν την ευρωπαϊκή τέχνη από την Αναγέννηση μέχρι τις μέρες μας, καθώς και την ελληνική τέχνη του 19ου και του 20ού αιώνα.
Κύριο χαρακτηριστικό ότι δεν απαιτείται νερό για την παρασκευή λόγω της απουσίας του στον πλανήτη Άρη!
Στο πλαίσιο του σχεδίου «NASA 3D printed Mars habitat challenge», φάνηκε ότι ο καλύτερος τρόπος για να χτίσει κανείς στον Άρη είναι να χρησιμοποιήσει τα υλικά που θα βρει εκεί.
Η NASA ψάχνει να βρει τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να χτίσει ένα καταφύγιο στον Άρη, με την χρήση της τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης.
Στο πλαίσιο αυτό, μία ομάδα από το McCormick Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern των ΗΠΑ, παρουσίασε ένα είδος τσιμέντου που μπορεί να δημιουργηθεί με τη χρήση των υλικών που μπορούν να βρεθούν στην επιφάνεια του Άρη.
Το τσιμέντο αυτό μοιάζει με εκείνο της Γης, με τη διαφορά ότι δεν χρησιμοποιεί το νερό για την κατασκευή του. To θείο είναι ένα από τα βασικά συστατικά του αρειανού τσιμέντου της NASA, το οποίο έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι μπορεί να είναι έτοιμο σε μόλις 3 ώρες, σε αντίθεση με τη Γη που απαιτείται πάροδος 28 ωρών για να ετοιμαστεί το υλικό.
Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να χρησιμοποιείται από τρισδιάστατους εκτυπωτές, ενώ η αντοχή του θα είναι όμοια με εκείνη του υλικού που χρησιμοποιείται στην κατασκευή ενός ουρανοξύστη στη Γη. Ο λόγος που δεν χρησιμοποιείται αυτό το τσιμέντο στη Γη είναι επειδή είναι πολύ ευαίσθητο στην υψηλή θερμοκρασία και τη φωτιά στη Γη, στοιχείο που στον Άρη δεν αποτελεί πρόβλημα.
EHang 184 το πρώτο επιβατικό μη επανδρωμένο drone!
Είναι εξοπλισμένο με συνολικά 8 έλικες, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι ανά δύο στις 4 γωνίες του αεροσκάφους και δίνουν ισχύ 142 ίππους.
Η νέα αποκάλυψη στην τεχνολογία των drones στην φετινή έκθεση τεχνολογίας Consumer Electronics Show που έκλεψε τις εντυπώσεις.
Aυτό θα μπορούσε να σας πετάξει προς και από την εργασία.
Το μη επανδρωμένο drone είναι κατάλληλο για την μεταφορά σας από και προς την δουλειά.
Το μοντέλο Drone «EHang 184» μπορεί να πετάξει σε ύψος 11.000 πόδια χωρίς πιλότο όλες δε οι λειτουργίες και οι έλεγχοι γίνονται από μια εφαρμογή μέσω κινητού τηλεφώνου.
Απογειώνεται κατακόρυφα και προσφέρει μια απόλυτα ασφαλή πτήση.
Κατασκευασμένο από ένα σύνθετο υλικό, με βάση τις ίνες άνθρακα και εποξειδική ρυτίνη, η ιπτάμενη μηχανή είναι προγραμματισμένη με πολλαπλά εναλλακτικά σχέδια έκτακτης ανάγκης που, θεωρητικά, έχουν την ικανότητα να προσφέρουν μια απόλυτα ασφαλή πτήση.
Η καμπίνα περιλαμβάνει κλιματισμό και φως ανάγνωσης.
Η ιπποδύναμη ηλεκτροκινητήρα του μη επανδρωμένου αεροσκάφους είναι 142 ΗΡ και παρέχει μια μέση ταχύτητα 100 χλμ / ώρα και προς το παρόν μπορεί να ταξιδέψει μόλις 20 μίλια σε μια μόνη φόρτιση. Το μέγιστο φορτίο ανύψωσης είναι 110 Χλγ. Οι επιβάτες του EHang 184 δεν χρειάζονται άδεια πιλότου.
Με την τιμή πετρελαίου στα 29,42 δολάρια το βαρέλι και κόστος εξόρυξης πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι φαντάζει μακρινό όνειρο η εξόρυξη πετρελαίων στο Πωγώνι.
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ 30 ΔΟΛΑΡΙΑ
Το ενδεχόμενο αύξησης των εξαγωγών πετρελαίου από το Ιράν μετά την άρση των κυρώσεων οδήγησε το πετρέλαιο σε μεγάλες απώλειες.
Το συμβόλαιο αργού παραδόσεως Φεβρουαρίου υποχώρησε κατά 1,78 δολάρια ή 5,7% κλείνοντας στα 29,42 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2003. Στην εβδομάδα, το συμβόλαιο έχασε το 11,3% της αξίας του.
Το Brent Μαρτίου σημείωσε βουτιά 1,94 δολαρίων ή 6,3% στα 28,94 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνου ICE του. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2004.
ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ "ΒΟΥΛΙΑΞΕ" ΣΤΑ 29,42 ΔΟΛΑΡΙΑ ΤΟ ΒΑΡΕΛΙ !
Το πετρέλαιο "βούλιαξε" στα 29,42 δολάρια το βαρέλι και μαζί Η «επανάσταση του σχιστόλιθου» παρασύροντας και τις εταιρείες της σχετικής εξόρυξης. Αναφέρεται ότι καθολικά σε όλα τα υπό εκμετάλλευση πεδία σχιστολίθου η εξόρυξη είναι ζημιογόνος με τιμή κατώτερη των 30 δολ το βαρέλι και κόστος εξόρυξης πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι. Συμβαίνει δε πλήθος εταιρειών να έχουν δανεισθεί μεγάλα κεφάλαια για την επένδυση προκειμένου να συμμετάσχουν στο «νέο Ελντοράντο».
ΟΥΔΕΝ ΚΑΚΟΝ ΑΜΙΓΕΣ ΚΑΛΟΥ
Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι
από την εξόρυξη πετρελαίων στο Πωγώνι.
Οι ειδικοί ερευνητές εκτιμούν ότι είναι πιθανή και η ύπαρξη ποσοτήτων υδρόθειου στα όποια κοιτάσματα. Το υδρόθειο είναι ένα άχρωμο, πολύ δηλητηριώδες, διαβρωτικό, εύφλεκτο και εκρηκτικό αέριο, με τη χαρακτηριστική οσμή των κλούβιων αυγών.
Μικρές ποσότητες υδρόθειου βρίσκονται στο αργό πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο. Ιδιαίτερα το τελευταίο μπορεί να περιέχει υδρόθειο σε περιεκτικότητα ως και 90%.
Η ακαδημαϊκή κοινότητα σχολίασε το 2011 «ότι η αυξημένη συγκέντρωση υδρόθειου που παρατηρήθηκε στο κοίτασμα του αργού (πετρελαίου) Bakken και εμπερικλείει« υγειονομικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνου »ς, άμεσο κίνδυνο για διάβρωση της γεωτρήσεως, συνεπάγεται προστιθέμενο κόστος σε σχέση με το χειρισμό των υλικών και του εξοπλισμού του αγωγού και επιπλέον απαιτήσεις διύλισης ».
Ο Holubnyak κ.ά. έγραψε επιπλέον ότι το κοίτασμα Bakken «μπορεί να κλονίσει, λόγω των παραπάνω, τον τομέα του πετρελαίου».
Τι σημαίνουν όλα αυτά;
-Ότι Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο το Πωγώνι θα βρωμά σαν κλούβιο αυγό! Ξεχάστε τις μυρωδιές της Πωγωνίσιας Φύσης!
-Ο Κίνδυνος πυρκαγιών από τις εκρήξεις του εύφλεκτου αερίου θα είναι μεγάλος και σε συνδυασμό με την ύπαρξη έντονης βλάστησης κατά τις περιόδους του καλοκαιριού θα κινδυνεύει να μετατραπεί ο τόπος μας σε πύρινη κόλαση.
-Το Πολύ δηλητηριώδες αέριο μπορεί να μετατρέψει την περιοχή μας σε ένα απέραντο Νεκροταφείο!
-Ο Κίνδυνος διάβρωσης της γεώτρηση λόγω του υδρόθειου θα οδηγήσει στην απόλυτη μόλυνση των νερών μας που αποτελούν τον πραγματικό πλούτο για το Πωγώνι και μέγα κοινωνικό αγαθό για τους κατοίκους του.
Στην «ανθρωπόκαινο» εποχή ο άνθρωπος ρυθμιστής του κλίματος!
Με τις ανθρώπινες δραστηριότητες να αλλάζουν δραστικά το πρόσωπο του πλανήτη, έχουμε την έναρξη μιας νέας γεωλογικής εποχής: της Ανθρωπόκαινου.
Στην τελευταία παγετώδη περίοδο, σχεδόν ολόκληρη η Βρετανία
ήταν καλυμμένη με πάγο (Φωτογραφία: CC BY-SA 3.0)
Η ανθρωπότητα είναι πλέον ένας σημαντικός γεωλογικός παράγοντας που μπορεί να καθυστερήσει την επόμενη εποχή των παγετώνων, διαπιστώνει μελέτη στο κορυφαίο περιοδικό Nature. Λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης, οι πάγοι δεν αναμένεται να καλύψουν τον πλανήτη για τουλάχιστον 100.000 χρόνια, δείχνουν οι προσομοιώσεις.
«Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι παραλείπουμε έναν ολόκληρο παγετώδη κύκλο, κάτι πρωτοφανές στην ιστορία του πλανήτη. Είναι εξωφρενική η διαπίστωση ότι η ανθρωπότητα μπορεί να παρεμβαίνει σε έναν μηχανισμό που διαμόρφωσε τον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε »σχολιάζει ο Αντρέι Γκανοπόλσκι του Ινστιτούτου Έρευνας Κλιματικών Επιπτώσεων στο Πότσνταμ της Γερμανίας, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης.
Τα τελευταία ένα εκατομμύριο χρόνια, η Γη έχει περάσει περίπου δέκα παγετώδεις περιόδους. Στην πιο πρόσφατη, η οποία έληξε πριν από περίπου 12.000 χρόνια, οι πάγοι κάλυπταν τη σημερινή Βόρεια Ευρώπη, τον Καναδά και τη Σιβηρία.
Οι παράγοντες που πυροδοτούν τις παγετώδεις περιόδους παραμένουν εδώ και χρόνια αντικείμενο μελέτης.
Η νέα έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η έναρξη κάθε εποχής των παγετώνων εξαρτάται από δύο παράγοντες: ο πρώτος είναι η συγκέντρωση του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο λειτουργεί σαν κουβέρτα και κρατά τον πλανήτη ζεστό. Ο δεύτερος είναι οι μακροπρόθεσμες μεταβολές στην τροχιά της Γης, οι οποίες αυξομειώνουν την ηλιακή ακτινοβολία που φτάνει στον πλανήτη.
Το υπολογιστικό μοντέλο της έρευνας, το οποίο προσομοιώνει την ατμόσφαιρα, τους ωκεανούς, τον κύκλο του άνθρακα και τα πολικά καλύμματα πάγου, έδειξε ότι η Γη γλίτωσε παρά τρίχα την έναρξη μιας νέας παγετώδους περιόδου λίγο πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση. Την εποχή εκείνη η ηλιακή ακτινοβολία που δεχόταν ο πλανήτης είχε πέσει στα ελάχιστα επίπεδα, η Γη όμως παρέμεινε ζεστή λόγω της σχετικά υψηλής συγκέντρωσης του CO2 στον αέρα, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί από φυσικούς παράγοντες.
Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι, χωρίς την ανθρώπινη δραστηριότητα, η Γη θα περνούσε σε μια νέα παγετώδη περίοδο σε περίπου 50.000 χρόνια από σήμερα.
Από την αρχή της Βιομηχανικής Επανάστασης, όμως, η συγκέντρωση του ατμοσφαιρικού CO2 ανεβαίνει και ανεβαίνει.
Και αυτό σημαίνει ότι η επόμενη εποχή των παγετώνων θα καθυστερήσει για τουλάχιστον 100.000 χρόνια από σήμερα.
«Οι άνθρωποι έχουν πλέον τη δύναμη να αλλάζουν το κλίμα σε γεωλογικές χρονικές κλίμακες» επισήμανε στο Reuters ο Δρ Γκανοπόλσκι.
Τόνισε πάντως ότι τα ευρήματα της μελέτης δεν αποτελούν δικαιολογία για να σταματήσει η διεθνής προσπάθεια μείωσης των εκπομπών CO2. «Όσο ταχύτερα σταματήσουμε, τόσο το καλύτερο« είπε ο ερευνητής.
Η μείωση των εκπομπών άνθρακα είναι ο βασικός στόχος της ιστορικής συμφωνίας για το κλίμα που υπεγράφη τον Δεκέμβριο στο Παρίσι από σχεδόν 200 χώρες.
Η νέα μελέτη είναι πιθανό να αναζωπυρώσει την επιστημονική συζήτηση για την επίδραση του ανθρώπου στη γεωλογία του πλανήτη.
Όλο και περισσότερες μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Γη περνά πλέον στη γεωλογική εποχή του ανθρώπου, η οποία προτείνεται να ονομαστεί Ανθρωπόκαινο.