Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Μακρινό όνειρο η εξόρυξη πετρελαίων στο Πωγώνι.

Με την τιμή πετρελαίου στα 29,42 δολάρια το βαρέλι και κόστος εξόρυξης πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι φαντάζει μακρινό όνειρο η εξόρυξη πετρελαίων στο Πωγώνι.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ 30 ΔΟΛΑΡΙΑ

Το ενδεχόμενο αύξησης των εξαγωγών πετρελαίου από το Ιράν μετά την άρση των κυρώσεων οδήγησε το πετρέλαιο σε μεγάλες απώλειες.
Το συμβόλαιο αργού παραδόσεως Φεβρουαρίου υποχώρησε κατά 1,78 δολάρια ή 5,7% κλείνοντας στα 29,42 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2003. Στην εβδομάδα, το συμβόλαιο έχασε το 11,3% της αξίας του.
Το Brent Μαρτίου σημείωσε βουτιά 1,94 δολαρίων ή 6,3% στα 28,94 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνου ICE του. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2004.

ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ "ΒΟΥΛΙΑΞΕ" ΣΤΑ 29,42 ΔΟΛΑΡΙΑ ΤΟ ΒΑΡΕΛΙ ! 

Το πετρέλαιο "βούλιαξε" στα 29,42 δολάρια το βαρέλι και μαζί Η «επανάσταση του σχιστόλιθου» παρασύροντας και τις εταιρείες της σχετικής εξόρυξης. Αναφέρεται ότι καθολικά σε όλα τα υπό εκμετάλλευση πεδία σχιστολίθου η εξόρυξη είναι ζημιογόνος με τιμή κατώτερη των 30 δολ το βαρέλι και κόστος εξόρυξης πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι. Συμβαίνει δε πλήθος εταιρειών να έχουν δανεισθεί μεγάλα κεφάλαια για την επένδυση προκειμένου να συμμετάσχουν στο «νέο Ελντοράντο».


ΟΥΔΕΝ ΚΑΚΟΝ ΑΜΙΓΕΣ ΚΑΛΟΥ

Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι 
από την εξόρυξη πετρελαίων στο Πωγώνι.

Οι ειδικοί ερευνητές εκτιμούν ότι είναι πιθανή και η ύπαρξη ποσοτήτων υδρόθειου στα όποια κοιτάσματα. Το υδρόθειο είναι ένα άχρωμο, πολύ δηλητηριώδες, διαβρωτικό, εύφλεκτο και εκρηκτικό αέριο, με τη χαρακτηριστική οσμή των κλούβιων αυγών. 
Μικρές ποσότητες υδρόθειου βρίσκονται στο αργό πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο. Ιδιαίτερα το τελευταίο μπορεί να περιέχει υδρόθειο σε περιεκτικότητα ως και 90%.
Η ακαδημαϊκή κοινότητα σχολίασε το 2011 «ότι η αυξημένη συγκέντρωση υδρόθειου που παρατηρήθηκε στο κοίτασμα του αργού (πετρελαίου) Bakken και εμπερικλείει« υγειονομικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνου »ς, άμεσο κίνδυνο για διάβρωση της γεωτρήσεως, συνεπάγεται προστιθέμενο κόστος σε σχέση με το χειρισμό των υλικών και του εξοπλισμού του αγωγού και επιπλέον απαιτήσεις διύλισης ». 
Ο Holubnyak κ.ά. έγραψε επιπλέον ότι το κοίτασμα Bakken «μπορεί να κλονίσει, λόγω των παραπάνω, τον τομέα του πετρελαίου».
Τι σημαίνουν όλα αυτά;
-Ότι Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο το Πωγώνι θα βρωμά σαν κλούβιο αυγό! Ξεχάστε τις μυρωδιές της Πωγωνίσιας Φύσης!
-Ο Κίνδυνος πυρκαγιών από τις εκρήξεις του εύφλεκτου αερίου θα είναι μεγάλος και σε συνδυασμό με την ύπαρξη έντονης βλάστησης κατά τις περιόδους του καλοκαιριού θα κινδυνεύει να μετατραπεί ο τόπος μας σε πύρινη κόλαση.
-Το Πολύ δηλητηριώδες αέριο μπορεί να μετατρέψει την περιοχή μας σε ένα απέραντο Νεκροταφείο!
-Ο Κίνδυνος διάβρωσης της γεώτρηση λόγω του υδρόθειου θα οδηγήσει στην απόλυτη μόλυνση των νερών μας που αποτελούν τον πραγματικό πλούτο για το Πωγώνι και μέγα κοινωνικό αγαθό για τους κατοίκους του.


Δεν υπάρχουν σχόλια: