Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017

H πρώτη γέφυρα από 3D εκτυπωτή !

Στην Ολλανδία η πρώτη γέφυρα από μπετόν,
που βγήκε από τον 3D εκτυπωτή!Έχει μήκος οκτώ μέτρα, πλάτος 3,50 μέτρων και μπορεί να διασχίσει πεζοί, ποδήλατα και οχήματα.

Αϊντχόφεν, Ολλανδία

Η πρώτη στον κόσμο τρισδιάστατη εκτυπωμένη γέφυρα ανοίχτηκε στην μικρή πόλη Γκέμερτ στη νοτιοανατολική Ολλανδία και μπορεί να διασχίσει πεζοί, ποδήλατα και οχήματα.
Έχει μήκος οκτώ μέτρα, πλάτος 3,5 μέτρων και έχει δημιουργηθεί από περίπου 800 διαδοχικά στρώματα ενισχυμένα με οπλισμένο σκυρόδεμα που βγήκαν από τον εκτυπωτή.

Αντέχει το βάρος ως δύο τόνους


Αν και η γέφυρα αρχικά είχε σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη διακίνηση των τροχών πάνω από ένα κανάλι νερού, μπορεί να αντέξει πολύ περισσότερο βάρος σε δύο τόνους, δηλαδή και μικρά φορτηγά.
Είναι έργο των μηχανικών του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Αϊντχόφεν και, σύμφωνα με την Γαλλική Υπηρεσία, χρειάστηκε περίπου τρεις μήνες για να εκτυπωθεί και να τοποθετηθεί, ενώ η εκτιμώμενη διάρκεια ζωής της είναι τουλάχιστον 30 χρόνια.

«Η γέφυρα δεν είναι πολύ μεγάλη, αλλά βγήκε από τον εκτυπωτή και αυτό το κάνει μοναδικό», δήλωσε ο μηχανικός Τέο Σαλέτ της ολλανδικής πανεπιστημιούπολης και πρόσθεσε ότι χάρη στην τρισδιάστατη εκτύπωση έχει εξοικονομηθεί αρκετή ποσότητα σκυροδέματος σε σχέση με τη συμβατική τεχνική. Στο μέλλον, όπως είπε, μετά την εμπειρία που αποκτήθηκε, θα επιχειρηθεί η εκτύπωση ακόμα μεγαλύτερων γεφυρών από μπετόν.


Και εκτυπωτής που χτίζει κατοικίες

Η Ολλανδία πρωτοπορεί στην αξιοποίηση των τρισδιάστατων εκτυπωτών στον τομέα των κατασκευών. Πριν από μια αρχιτεκτονική εταιρεία παρουσίασε ένα μοναδικό τρισδιάστατο εκτυπωτή που μπορεί να χτίσει κατοικίες.
Μια άλλη νεοσύστατη ολλανδική εταιρεία, η MX3D, άρχισε την εκτύπωση γεφυρών από ανοξείδωτο χάλυβα. Ήδη έχει κατασκευάσει το ένα τρίτο ενός steel bridge, το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Μάρτιο του 2018 και να το τοποθετήσει πάνω από ένα κανάλι της Αμβέρσας μέχρι τον επόμενο Ιούνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: