Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

12 πράσινες σούπερ-τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από την διατροφή μας



  Οι παρακάτω πράσινες «σούπερ-τροφές» είναι ιδιαίτερα θρεπτικές και θωρακίζουν την υγεία μας και κρίνεται απαραίτητο τις εντάξουμε στη διατροφή μας.
 Παρακάτω παραθέτουμε μια λίστα, από 12 στο σύνολό τους, νοστιμότατα λαχανικά, φρούτα και βότανα που προστατεύουν από ασθένειες και προάγουν την υγεία μας.

Το (πράσινο) κατσαρό μαρούλι ή σγουρή σαλάτα (Batavia) Η σαλάτα εμφανισιακά μοιάζει με το μαρούλι, προέρχεται από την περιοχή των Ιμαλαΐων της Ινδίας περισσότερα από 5.000 χρόνια πριν. Το χρώμα της, όμως, είναι πιο ανοιχτό πράσινο και τα φύλλα είναι σγουρά. Μπορεί να βρεθεί όλο το χρόνο αν και είναι στο αποκορύφωμά τους από το Δεκέμβριο μέχρι τον Απρίλιο. Η σαλάτα απαντάται σε πολλές διαφορετικές ποικιλίες και μπορεί να βρεθεί σκουρόχρωμο, ανοιχτόχρωμο, μικρό, μεγάλο, λείο, σγουρό κλπ.


Το κατσαρό λάχανο  (Kale) αποτελεί εξαίρετη επιλογή για μια υγιεινή πράσινη σαλάτα, χάρη στη μεγάλη δόση ασβεστίου και βιταμίνης Α που περιέχει. Είναι επίσης καλή πηγή σιδήρου και φυτικών ινών και πλούσιο σε βιταμίνη Κ, η οποία ωφελεί τα οστά και είναι σημαντική για την πήξη του αίματος.


Πράσινο Τσάιο πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες) και τεΐνη (αλκαλοειδές). Εκτός από το πράσινο τσάι, πολυφαινόλες έχουν επίσης τα μήλα, τα κρεμμύδια, το μαύρο τσάι, το κόκκινο κρασί, η σοκολάτα κ.α. Επίσης εντοπίζονται και στο φλοιό της ιτιάς. Τα αντιοξειδωτικά είναι φυσικά συστατικά που συμβάλλουν στην καταπολέμηση των βλαβερών για τον οργανισμό ελευθέρων ριζών οξυγόνου, οι οποίες πιστεύεται ότι προκαλούν πολλές ασθένειες. Όλα τα αφεψήματα με μεγάλη περιεκτικότητα πολυφαινολών, δεν έχουν αντίστοιχη αντιοξειδωτική ικανότητα. Αντιστοιχία βρίσκουμε μόνο στο πράσινο τσάι που έρχεται πρώτο σε περιεκτικότητα πολυφαινολών και σε αντιοξειδωτική ικανότητα. Το πράσινο τσάι είναι το λιγότερο επεξεργασμένο από απ’ όλα τα είδη τσαγιού και ως εκ τούτου πιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωσή του με προστασία από το διαβήτη, την παχυσαρκία και τα καρδιακά νοσήματα. Δύο μικρές μελέτες το 2012 έριξαν φως στις επιδράσεις του πράσινου τσαγιού στον καρκίνο, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να εμποδίσει ή τουλάχιστον να επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη και του μαστού. Οι περισσότερες έρευνες καταδεικνύουν ότι για να επιτύχουμε τα πλήρη ευεργετικά αποτελέσματα από την κατανάλωση πράσινου τσαγιού, θα πρέπει να πίνουμε πάνω από δέκα φλιτζάνια τη μέρα (!).


 
Πράσινες Πιπεριές – Αν και οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν πολύ βιταμίνη C, οι πράσινες δεν υστερούν καθόλου, καθώς ένα φλιτζάνι ωμές πράσινες πιπεριές περιέχουν περίπου 120 χιλιοστόγραμμα – περισσότερο κι από ένα πορτοκάλι! Είναι επίσης πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης Α και καλίου, μεταξύ άλλων θρεπτικών συστατικών. «Πολλές από τις φυτοχημικές ουσίες που περιέχουν οι πιπεριές έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών στο σώμα, που προκαλούν βλάβες στα κύτταρα. Έτσι μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τη μείωση των συμπτωμάτων ορισμένων ασθενειών»

Λαχανάκια ΒρυξελλώνΕίναι ιδιαίτερα θρεπτικά, καθώς περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες (4gr), βιταμίνες (Α, C, Κ, Β6, Φολικό οξύ, Ριβοφλαβίνη, Θειαμίνη), αντιοξειδωτικά και μέταλλα (μαγγάνιο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο) πολύ χρήσιμα και ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Δεν περιέχουν καθόλου λίπος και χοληστερίνη, ενώ το ποσοστό νατρίου είναι εξαιρετικά χαμηλό. Τέλος, αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών. Θερμιδικά αποδίδουν μόνο 42 kcal ανά 100gr και αποτελούνται σε ποσοστό 87% από νερό. Αξίζει να προστεθούν στη διατροφή σας, λόγω, κυρίως, των ωμέγα-3 λιπαρών, των βιταμινών Α, Β6 και C και των φυτικών ινών που περιέχουν. Τα λαχανάκια Βρυξελλών έχουν σχετιστεί με την προστασία από τις καρδιακές παθήσεις και την υποτροπή του καρκίνου, καθώς και τη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος.


Edamame (πράσινη σόγια) – Οι πράσινοι καρποί της σόγιας ή τα φασόλια σόγιας είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών, συμπεριλαμβανομένων όλων των απαραίτητων αμινοξέων (μοναδική φυτική πηγή). Τα φασόλια σόγιας είναι επίσης πλούσια πηγή ασβεστίου, σιδήρου, ψευδαργύρου, φωσφόρου, μαγνησίου, βιταμινών Β, ω- 3 λιπαρών οξέων και φυτικών ινών. Οι πράσινοι καρποί της σόγιας είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Κ, φυτικές ίνες, σίδηρο και πρωτεΐνη. Περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Επιπλέον, η σόγια έχει προστατευτικές ιδιότητες. Καταναλώνοντας σόγια με μέτρο, ιδιαίτερα αν αντικαταστήσετε το κρέας που είναι πλούσιο σε κορεσμένα λίπη, τα οφέλη μάλλον υπερτερούν των κινδύνων. Ωστόσο, η επιλογή της σόγιας ως βασικό συστατικό της διατροφής δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται από ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού (εγκύους, παιδιά κλπ.) ……..και προσοχή στη προέλευση της (μη πέσουμε σε μεταλλαγμένη ).


   
Ακτινίδιο Το ακτινίδιο έχει επίσης περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι.
Ο καρπός του ακτινιδίου είναι, επίσης, πλούσιος σε κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Επίσης, διαθέτει περισσότερη βιταμίνη C σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο φρούτο, αρκεί μόνο να καταναλωθεί αμέσως μετά την κοπή, για να μη χαθούν οι βιταμίνες.
 Η ύπαρξη πολλών βιταμινών καθιστά το ακτινίδιο ως το καλύτερο μέσο για την άμυνα κατά των μικροβίων. Επίσης, απομακρύνει τον κίνδυνο θρομβώσεων στο κυκλοφορικό σύστημα και διασφαλίζει τη σωστή πέψη και την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου. Τέλος, συντελεί στη βελτίωση της όρασης, εξαιτίας του αντιοξειδωτικού λουτεΐνη που περιέχει.
Είναι επίσης πλούσιο στα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που είναι γνωστά για την προστασία των ματιών. Μια μελέτη το 2011 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τριών ακτινιδίων την ημέρα θα μπορούσε να μειώσει την αρτηριακή πίεση.



Βασιλικός – Ίνες, βιταμίνες Α, C, Κ και Β6, ασβέστιο, ψευδάργυρος, σίδηρος … δεν είναι λίγα για ένα απλό βότανο. Ο βασιλικός φαίνεται επίσης να έχει αγχολυτικές ιδιότητες, βοηθώντας στη μείωση της ορμόνης του στρες (κορτιζόλη). Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ακμής.

Θυμάρι – Ένα κουταλάκι του γλυκού δίνει το 7% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σιδήρου, καθώς και βιταμίνες Α, C, E και K. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι βοηθά στην προστασία της μνήμης και την καταπολέμηση των βακτηρίων του στόματος, εξαιρετικό για τον καθαρισμό των δοντιών (οι Κρητικοί τρίβουν τα ούλα τους με θυμάρι για την αντιμετώπιση της ουλίτιδας). Στοματίτιδες και ερεθισμένες αμυγδαλές αντιμετωπίζονται με γαργάρες με αφέψημα (χωρίς μέλι). Βοηθά στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.
 Συνιστάται σε προβλήματα στομάχου και εντέρων, στην ανακούφιση από το βήχα, από το συνάχι και τη γρίπη, στην τόνωση του νευρικού συστήματος και ως καταπραϋντικό. Επίσης, στις περιπτώσεις πνευματικής κατάπτωσης και στο άγχος. Χαρίζει πνευματική διαύγεια και τονώνει τα νεύρα. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική και ως αρωματικό στις ελιές.

Φασολάκια – Μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών και φυλλικού οξέος, τα φασολάκια είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες Α, C και K – μόλις 10 φασόλια παρέχουν το 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης καλίου.




Ελιές - Ακριβώς όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές περιέχουν μονοακόρεστα λίπη που προστατεύουν την καρδιά και βοηθούν στην προστασία του οργανισμού έναντι της αρθρίτιδας, του διαβήτη και ενδεχομένως του καρκίνου. Οι πράσινες ελιές απλά έχουν μαζευτεί πριν ωριμάσουν πλήρως.



Το Φασκόμηλο είναι τονωτικό, βοηθά στην ατονία του στομάχου, στην ελάττωση μνήμης, στο κρυολόγημα, και στην έντονη εφίδρωση. ανακούφιση προσφέρουν τα φρέσκα φύλλα, αν τα τρίψουμε σε περιοχές με τσιμπήματα εντόμων ή σε πληγές με πύο. Γαργάρες με το αφέψημα καταπραΰνουν τον ερεθισμό των ούλων και του λαιμού. Το συχνό λούσιμο με το αφέψημα είναι καλό για την τριχόπτωση, και οι με ζεστό βραστάρι είναι τονωτικές για το δέρμα του προσώπου.
Διατροφικά, μια  από τις καλύτερες προτάσεις για πρωϊνό (πρόγευμα) είναι αφέψημα φασκόμηλου συνοδευόμενο από ελιές, τυρί φέτα και ολικής αλέσεως παξιμάδι. Χρησιμοποιείται επίσης στην μαγειρική για να νοστιμίζει κυρίως φαγητά με κρεατικά. Ξεχωρίζει το αυθεντικό σύγκλινο της Μέσα Μάνης με φασκόμηλο και πορτοκάλι.   

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΡΑΝΤΙΣΜΑ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ


ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΡΑΝΤΙΣΜΑ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Οικολογικά εντομοκτόνα για τη προστασία των φυτών

Οικολογικά εντομοκτόνα για καταπολέμηση, έλεγχο εντόμων και φυτοπροστασία.
Τα σπρέι λαδιού δουλεύουν πνίγοντας τα έντομα όταν έρθουνε σε επαφή μαζί τους.
Όταν προσθέσουμε και άλλα συστατικά αποτρέπουν διάφορες ασθένειες μυκήτων. Να θυμάστε ότι τα σπρέι μπορούν να σκοτώσουν και τα ωφέλιμα έντομα γι’ αυτό να ψεκάζεται όταν είστε σίγουροι ότι υπάρχουν τα βλαβερά. Πάντα να ψεκάζεται δοκιμαστικά μερικά φύλλα και να ελέγχεται μετά από 1-2 μέρες για κάψιμο των φύλλων. Αν δεν υπάρχει κάψιμο συνεχίστε τον ψεκασμό σε όλο το φυτό. Τα εντομοκτόνα όπως τα βοτανικά και τα οικιακά σπρέι από σαπούνια και λάδια δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται κάτω από οποιαδήποτε από τις ακόλουθες καταστάσεις:

■ Στην βροχή
■ Όταν φυσάει
■ Σε έντονη ηλιοφάνεια
■ Στην μέση ζέστων, ξηρών ημερών
■ Όταν αναμιγνύεται με μη συμβατά υλικά
■ Σε ανοιχτά λουλούδια, όταν είναι παρούσες οι μέλισσες
■ Όταν το φυτό υποφέρει από υγρασία (υπερβολική ή πολύ λίγη)
■ Όταν το φύλλο είναι υγρό με δροσιά

Βασικό σπρέι σαπουνιού
1 κουταλάκι γλυκού βιοδιασπώμενο υγρό πιάτων ή 4 κουταλάκια γλυκού τριμμένο πράσινο σαπούνι σε 1 κιλό ζεστό νερό.
2 κουταλάκια γλυκού οινόπνευμα.
Ανακατέψτε καλά και ψεκάστε. Επαναλάβετε κάθε εβδομάδα όταν χρειαστεί.
Είναι κυρίως δραστικό στα έντομα με μαλακό κέλυφος όπως τα ακάρεα, οι θρύπες,
οι αφίδες (μελίγκρες), αλευρώδη και λευκές μύγες. Το σαπούνι εισχωρεί στην μεμβράνη του σώματος και κάνει το έντομο να ξεραθεί.

Σπρέι λεμονιού
Καθαρίστε τη φλούδα από ένα μεγάλο λεμόνι και βράστε τη για 10 λεπτά. Κρυώστετο και ψεκάστε με αυτό. Η Limonene είναι η δραστική ουσία.

Σπρέι αλευριού
2-4 κουτάλια σούπας αλεύρι σε 1 κιλό ζεστό νερό.
1 κουταλάκι γλυκού βιοδιασπώμενο υγρό πιάτων ή τριμμένο πράσινο σαπούνι.
Ανακατέψτε καλά και ψεκάστε. Επαναλάβετε όταν χρειαστεί.
Η σκόνη του αλευριού γίνεται μια κολλώδες ουσία, που δουλεύει σαν μια κολ-
λώδες παγίδα για τα έντομα ή το έντομο την τρώει και ενεργεί στα πεπτικά τους μέρη.

Σπρέι κρεμυδιού
Στην παραδοσιακή γεωργία, χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό της άμυνας των φυτών, ως μυκητοκτόνο και ως εντομοκτόνο, ιδιαίτερα εναντίον αφίδων και ακαρέων. Χρησιμοποιούνται 350 γρ. ψιλοκομμένων βολβών σε 10 λίτρα νερό όπου παραμένουν για 24 ώρες, το μίγμα μετά βράζεται σε χαμηλή φωτιά για 20 έως 30 λεπτά, φιλτράρεται και με αυτό ψεκάζονται τα φυτά που έχουν πρόβλημα.

Απωθητικά σπρέι
Γενικής χρήσης σπρέι σκόρδου-καυτής πιπεριάς.
6 σκελίδες σκόρδου
1 κρεμμύδι
1-2 κουτάλια σούπας τριμμένης κόκκινης καυτής πιπεριάς
1 κουταλάκι γλυκού βιοδιασπώμενο υγρό πιάτων ή τριμμένο πράσινο σαπούνι
1 κιλό νερό
Βάλτε τα συστατικά με λίγο νερό σε ένα μπλέντερ και χτυπήσετε μέχρι να λιώσουν
Προσθέστε και το υπόλοιπο νερό και αφήστε τα σε ένα δοχείο για 24 ώρες
Μετά σουρώστε το και ψεκάστε.

 

-Φυσικό εντομοκτόνο για λουλούδια

1 λίτρο νερό.
1 σκόρδο
1 κρεμμύδι
1-2 κουτάλια σούπας τριμμένης κόκκινης καυτής πιπεριάς
1 κουτάλι της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι
Τρίβουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι, προσθέτουμε το νερό το πιπέρι και τα αφήνουμε για 1 ώρα. Τα περνάμε από τουλουπάνι και τέλος προσθέτουμε το σαπούνι Ανακατεύουμε και ψεκάζουμε.


-Ράντισμα με βιολογικό εντομοκτόνο με αψιθιά

Όταν οι θερμοκρασίες το Φθινόπωρο είναι ακόμα υψηλές, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος από πολλά βλαβερά έντομα (μελίγκρα , κάμπιες κλπ) στο περιβόλι μας. Πρέπει να ελέγχουμε σχεδόν καθημερινά το περιβόλι μας για τυχόν εχθρούς, για να παρέμβουμε έγκαιρα.
Η αψιθιά δρα σαν εντομοκτόνο τόσο για μικρά όσο και για  μεγάλα έντομα όπως οι κάμπιες.

Υλικά
1 κιλό νερό
100 γραμμάρια φρέσκιας αψιθιάς
2 κουταλιές της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι

Διαδικασία εγχύματος
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 1 κιλό νερό και 100 γραμμάρια φρέσκιας αψιθιάς (περίπου μία χούφτα). Το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας, για να μην φεύγουν με τους υδρατμούς τα πολύτιμα συστατικά της.
Προσέχουμε να μην βράσει το νερό μας. Η ιδανική θερμοκρασία είναι γύρω στους 80-90 βαθμούς. Το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά περίπου μία ώρα.
Μετά το σουρώνουμε και το βάζουμε στο ψεκαστήρα μας. Εκεί όσο είναι ακόμα χλιαρό διαλύουμε και 2 κουταλιές της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και ανακινούμε. Το φυσικό εντομοκτόνο μας είναι πλέον έτοιμο για χρήση.

Διαδικασία ψεκάσματος
Το φυτό πρέπει να είναι στεγνό και το ψέκασμα πρέπει να γίνεται από κοντά και να λούζουμε στην κυριολεξία όλο το φυτό για να πετύχουμε όσο τον δυνατό περισσότερους εχθρούς. Τα οικολογικά εντομοκτόνα είναι συνήθως επαφής, δηλαδή πρέπει να πέσουν πάνω στο σώμα των εντόμων για να τα σκοτώσουν, αντίθετα από τα εμπορικά εντομοκτόνα που είναι και μασητικά, δηλαδή το δηλητήριο μένει πάνω στα φύλλα του φυτού και όταν το τρώει το έντομο πεθαίνει. Για αυτό όταν ψεκάζουμε με οικολογικά εντομοκτόνα πρέπει να κάνουμε έλεγχο μετά από 2-3 μέρες και να ξανά ψεκάσουμε αν είχαμε αφήσει κάποια σημεία αψέκαστα.

-Ράντισμα με έγχυμα Τσουκνίδας για τη  καταπολέμηση της μελίγκρας

Αυτή η συνταγή με τσουκνίδα, καταπολεμά τις μελίγκρες όταν αρχίζουν να πρωτοεμφανίζονται.

Υλικά

·                                 50 γραμμάρια φύλλα και στελέχη τσουκνίδας
·                                 0,5 λίτρα νερό
·                                 Ύφασμα ή τούλι
·                                 Δοχείο 1 λίτρου

Τρόπος παρασκευής

Μέσα σε ένα δοχείο (ξύλινο ή πλαστικό) ρίχνουμε τα φρέσκα μέρη της τσουκνίδας και το νερό. Ανακατεύουμε καλά ώστε η τσουκνίδα να βυθιστεί μέσα στο νερό. Με ζεστό καιρό μπορεί και σε 14 ώρες το παρασκεύασμα να είναι έτοιμο, με κρύο καιρό θέλουμε οπωσδήποτε 24 ώρες, όχι όμως παραπάνω.
Μετά το διάστημα αυτό σουρώνουμε το μίγμα .
Προσοχή! Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το έκχυμα άμεσα ή το πολύ μετά από2 ώρες. Διαφορετικά χάνει την αποτελεσματικότητά του.

Τρόπος χρήσης

Χρησιμοποιούμε το έκχυμα αυτούσιο (χωρίς αραίωση). Ραντίζουμε τα φυτά που βρίσκονται στην αρχή της προσβολής από μελίγκρες.
θα πρέπει να επαναλάβετε το ράντισμα για ακόμη 3 με 5 φορές. Θα πρέπει να μεσολαβούν 5 με 8 ημέρες ανάμεσα στα ραντίσματα.
Μετά τα 5 ραντίσματα τα φυτά έχουν ισχυροποιηθεί τόσο που δεν προσβάλλονται πλέον από μελίγκρες.

-Σκουλίκια στη γλάστρα
Βάζεις σκόνη μουστάρδα και ρίχνεις και νερό μέσα στη γλάστρα και τα σκοτώνει

-Ψείρες για τις τριανταφυλλιές
Ρίχνουμε σόδα του φαγητού πάνω στις τριανταφυλλιές

-Μελίγκρα
Βράζω σε ένα κατσαρολάκι σαπούνι πράσινο, το αραιώνω με 5 μέρη νερού και όταν κρυώνει ψεκάζω μ’ αυτό.

Παλιές "συνταγές" για φυτοπροστασία

-Τα λάχανα δεν τα τρώνε οι ψύλλοι αν όταν φυτέψουμε μαζί τους και ρόβι.
-Ιδίως το ρόβι είναι κατάλληλο για τα ρεπάνια και τα γογγύλια.
-Προτιμότερο είναι να φυτέψουμε ζούματο (άγρια ρόκα) μαζί με τα λάχανα και ιδίως με τα κραμπολάχανα, γιατί τα κραμπολάχανα πειράζονται περισσότερο από τους ψύλλους.
-Αν θέλουμε να μην πειράζονται τα λάχανα ούτε από άλλα ζωύφια, βρέχουμε τους σπόρους μας με χυλό από αμάραντο πριν τα σπείρουμε.
-Όλοι δε οι σπόροι και των λαχάνων και των σπαρτών προφυλάσσονται από όλα τα ζωύφια αν πριν τους σπείρουμε, τους βρέξουμε σε χυλό από κοπανισμένη ρίζα αγριοσυκιάς.

Για να μην έχουν τα λάχανα ή τα δέντρα κάμπιες
-Βάζουμε σε νερό στάχτη από κλήματα 3 ημέρες και ραντίζουμε τα λάχανα ή καπνίζουμε τα δέντρα και τα λάχανα με κατράμι και θειάφι.
-Επίσης δεν θα έχουν κάμπιες αν βρέξουμε τον σπόρο σε αλυσίβα από στάχτη συκιάς και κατόπιν τον σπείρουμε.
-Όσες κάμπιες υπάρχουν καταστρέφονται αν ανακατέψουμε κάτουρο με άλλη τόση μούργα και το βράσουμε στη φωτιά. Αφού δε το αφήσουμε και κρυώσει ραντίζουμε τα λάχανα.
-Επίσης καταστρέφονται οι κάμπιες αν μαζέψουμε από άλλο κήπο τις κάμπιες και τις βράσουμε σε νερό μαζί με άνηθο και αφού κρυώσει ραντίσουμε τα λάχανα.
-Για τις κάμπιες του πράσου παίρνουμε μια κοιλιά από πρόβατο άπλυτη γεμάτη με την κοπριά και τη χώνουμε στο κήπο, όχι όμως σε βάθος αλλά στην επιφάνεια. Θα τη βρούμε κατόπιν γεμάτη από τις κάμπιες του πράσου. Το ίδιο κάνουμε και δεύτερη φορά και μαζεύουμε τις κάμπιες και τις σκοτώνουμε. Τα ζωύφια αυτά αγαπούν την κοπριά και πάντα στην κοπριά βρίσκονται για αυτό μπορούμε εύκολα να τα μαζέψουμε.

-Η καλύτερη κοπριά για τα λάχανα είναι η στάχτη. Γιατί είναι πολλή λεπτή και εκ φύσεως θερμή και καταστρέφει τους ψύλλους και τα σκουλήκια και άλλα τέτοια ζωύφια.

-Τα αγγούρια δεν πειράζονται από τους ψύλλους αν μπήξουμε κοντά τους όταν είναι μικρά ακόμα, κλωνάρια από ρίγανη. Η ρίγανη καταστρέφει και τους ψύλλους που υπάρχουν και δεν αφήνει να γίνουν άλλοι.

-Ο κήπος γίνεται θαλερός αν κοπανίσουμε άγριο τριφύλλι και το βάλουμε σε νερό και ραντίσουμε με αυτό τον κήπο ή αν τρίψουμε μοσχοσίταρο και το ανακατέψουμε με νερό και ραντίσουμε με αυτό τον κήπο.

Για να μην τρώνε τα ζωύφια τα φυτά
Βάλε δέκα καβούρια από ποτάμι ή από θάλασσα σε ένα δοχείο και σκέπασέ το καλά και άφησέ το δέκα μέρες στον ήλιο. Με το νερό αυτό ράντιζε τα δέντρα, φυτά , αμπέλια και λάχανα. Oύτε τα έντομα, ούτε τα σκουλίκια αλλά ούτε άλλα ζωύφια τρώνε καθόλου τα φυτά που ραντίστηκαν με το νερό αυτό.


Πώς να φυλάξεις τον κήπο από άλλα σκουλήκια
Όταν στον κήπο υπάρχουν κάμπιες ή άλλα μαμούνια, βράσε πολλά από εκείνα τα ζωύφια και με το αυτό το νερό όταν κρυώσει ράντισε όλα τα λάχανα και θα ψοφήσουν όλα τα υπόλοιπα.


ΡΑΝΤΙΣΜΑ ΜΕ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΦΥΛΛΩΝ ΚΑΡΥΔΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΓΚΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΜΠΙΩΝ.

Σε ένα δοχείο με 1 λίτρο αποσταγμένο νερό (σαν αυτό που χρησιμοποιούμε στα ατμοσίδερα) βάζουμε 5-6 φρέσκα φύλλα καρυδιάς για 5 ημέρες. Στη συνέχεια σουρώνουμε το διάλυμα  και ραντίζουμε με κοινό ραντιστήρι χειρός του λίτρου.

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

ΙΠΤΑΜΕΝΕΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ

MARS- Μια ανεμογεννήτρια στον αέρα
Magenn Power Air Rotor System (MARS)
Οι  ιπτάμενες ανεμογεννήτριες ή αλλιώς εναέριες ανεμογεννήτριες (AWT),  Αποτελούν  την  σχεδιαστική εφαρμογή μίας ιδέας που αφορά την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας , μέσω της λειτουργίας μιας ανεμογεννήτριας που δεν στηρίζεται σε κάποιο ικρίωμα ή  πύργο στήριξης. Λειτουργεί αναρτημένη σε ειδικές ιπτάμενες κατασκευές όπως ένα «μπαλόνι με ήλιο» ή έναν ειδικής κατασκευής χαρταετό.
Ο νέος αυτός σχεδιασμός έχει δημιουργηθεί για να ξεπεράσει τα όρια των συμβατικών ανεμογεννητριών που είναι τοποθετημένες πάνω σε πύργους και δεν έχουν σταθερή ενεργειακή παραγωγή ηλεκτρισμού.

Το σύστημα  «δρομέας του αέρα» (Άρης) είναι ένας αιωρούμενος στον ουρανό μηχανισμός περιστρεφόμενος περί  οριζοντίου άξονα από τον άνεμο, που παράγει αποτελεσματικά μια ηλεκτρική ενέργεια σε ένα κόστος χαμηλώτερο από τα άλλα γνωστά ανταγωνιστικά αιολικά συστήματα.

                                      

Ξεκίνησε με ένα πειραματικό στάδιο στη Βόρεια Καρολίνα, η MARS (Magenn Air Rotor System), σχεδιάστηκε ως μια πηγή ανανεώσιμης ενέργειας για βιομηχανικούς πελάτες, που χρησιμοποιούν ενέργεια για εγκαταστάσεις σε απομακρυσμένες περιοχές ή που θέλουν να αντικαταστήσουν τις γεννήτριες ντίζελ. 

                                    

Έχει μορφή τριών κυλινδρικών δομών και χρησιμοποιεί μια δεμένη ανεμογεννήτρια. Πετάει σε ύψος περίπου χιλίων ποδιών και μπορεί να μεταφέρει ηλεκτρισμό για άμεση χρήση ή μπορεί να αποθηκευτεί σε μπαταρίες καθώς επίσης και να σταλεί σε ένα δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

                                         


Η ιδέα των ιπτάμενων ανεμογεννητριών βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, ωστόσο θα μπορούσε εξελιχθεί σε μια μεγάλη πηγή  ενέργειας στο εγγύς μέλλον, καθώς μεγάλο ποσοστό ανανεώσιμης και μη ρυπογόνου ηλεκτρικής  ενέργειας θα μπορούσε να παράγεται σε μεγαλύτερα υψόμετρα.
                                    
                                     

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

ΚΑΡΓΚΕΖΕ (CARGESE): ΕΝΑ ΜΑΝΙΑΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΗ ΚΟΡΣΙΚΗ


Το Καργκέζε (κορσικανικά: Carghjese, γαλλικά: Cargèse) είναι μια κοινότητα στο τμήμα της Νότιας Κορσικής (Corsica suttana, Corse du Sud) της Γαλλίας στο νησί της Κορσικής. Το χωριό Καργκέζε ή Καρζές, η ελληνική αυτή γωνιά της Κορσικής, ιδρύθηκε από Μανιάτες φυγάδες που θέλησαν να σωθούν από τον τουρκικό ζυγό. Ονόματα δρόμων, μνημεία, όλα θυμίζουν κάτι ελληνικό. Μα πιο πολύ η βυζαντινή εκκλησία του Καρζές, με θαυμάσιες εικόνες, που έφεραν μαζί τους τον 17ο αιώνα οι Μανιάτες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Δασκαλάκη η ονομασία «Carghjese» - (Ελληνικά Καρυαί), οφείλεται στους μανιάτες αποίκους, που η καταγωγή τους ήταν από την Καρυούπολη της Μάνης.
Στην νέα πατρίδα τούς οδήγησε ο επίσκοπος Καρυουπόλεως
Παρθένιος Καλκανδής.

Η προέλευση της ελληνικής κοινότητας Μανιατών στην Κορσική χρονολογείται στον 17ο αιώνα. Από τότε η περιοχή Καργκέζε της Κορσικής αναφέρεται ως Ελληνική Καργκέζε (Cargèse la Grecque).


Στις 25 Ιουνίου 1665 η κυβέρνηση της Γένοβας χορήγησε το αίτημα των Ελλήνων αλλά διάρκεσε άλλα δέκα έτη για να πραγματοποιηθεί η μετανάστευση. Τα ελληνικά ονόματα των μεταναστών Ιταλοποιηθήκανε προτού να φύγουν για την Κορσική: για παράδειγμα Παπαδάκης άλλαξε σε Papadacci (Καποδημάκης=Capodimacci, Δραγάκης=Dragacci, Φρυμιγάκης=Frimigacci, Γαριδάκης=Garidacci, Πετρολάκης=Petrolacci, Ραγατζάκης=Ragazzacci, Βογλιμάκης=Voglimacci, Ζανετάκης=Zanetacci). Σε πέντε έτη οι άποικοι έχτισαν ένα χωριό το Παομοία (Paomia). Μέσα σε ένα έτος, οι Έλληνες έχτισαν και πέντε χωριουδάκια, τα Pancone, Corone, Rondolini, Salici και Monte Rosso, μετασχημάτισαν την περιοχή σε μια από τις πλουσιότερες αγροτικές περιοχές στην Κορσική και έζησαν σε ειρήνη με τους Κορσικανούς γείτονές του.

Όταν οι Μανιάτες απέρριψαν τη βοήθεια προς τους Κορσικανούς σε μια τοπική έγερση ενάντια της Γένοβα και άρχισε η διαφωνία μεταξύ των δύο, αναγκάστηκαν να αφήσουν το χωριό τους και να κινηθούν προς την πρωτεύουσα της Κορσικής, το Αζάτσιο (Aiacciu), αρχαίο Αιάκειο. Αφότου πωλήθηκε η Κορσική στη Γαλλία, οι Μανιάτες επέστρεψαν στην αρχική περιοχή και η Γαλλία προσφέρθηκε να τους εγκαταστήσει στο νέο χωριό Καργκέζε όπου ζουν με τους Κορσικανούς γείτονές τους. Η Ελληνική Γλώσσα να διαιωνίζεται με μορφή τοπικών διαλέκτων μέχρι τα μέσα του εικοστού αιώνα.

Αν και η ελληνική γλώσσα δεν είναι σε χρήση στο Καργκέζε, η Ελληνική συνείδηση διατηρείται. Ο κεντρικός δρόμος του χωριού ονομάζεται οδός Μάνης, κάποια τραγού- δια που αναφέρονται στη Μάνη διασώζονται από τους γηραιότερους, τέλος στην Ελληνόρυθμη Εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα ακούγονται θρησκευτικοί ύμνοι στα Ελληνικά. Η πρώτη επίσκεψη των κατοίκων του Καργκέζε στο Οίτυλο το 1986 είχε την μορφή προσκυνήματος.


Το χωριό φημίζεται για τις δύο εκκλησίες την ορθόδοξη και την καθολική, οι οποίες είναι χτισμένες σε αντικριστούς λόφους. Η Ορθόδοξη Εκκλησία αναφέρεται από τους κατοίκους και ως Εκκλησία Ορθόδοξη Ελληνική. Η κυριακάτικη λειτουργία γίνεται μια Κυριακή στην Καθολική και μια στην Ορθόδοξη Εκκλησία.



Άποψη του Καργκέζε το 1868 από τον Edward Lears



Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

ΕΠΙΠΕΔΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΥΤΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Τα επίπεδα φυτοφαρμάκων στις διάφορες κατηγορίες φρούτων και λαχανικών
Η βιολογική γεωργία βρίσκει καθημερινά όλο και μεγαλύτερη απήχηση σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου σε μεγάλη ποικιλία αγροτικών προϊόντων. Στη χώρα μας καλλιεργούνται βιολογικά τα προϊόντα: ελιές, σταφύλια, σταφίδα, αρωματικά φυτά, σιτηρά, αμύγδαλα, βερίκοκα, κεράσια, δαμάσκηνα, εσπεριδοειδή, βαμβάκι και πολλά είδη κηπευτικών, όπως ντομάτα, αγγουράκι, μαρούλι, λάχανο και άλλα.
Ανάμεσα σε 43 διαφορετικές κατηγορίες φρούτων και λαχανικών τα ακόλουθα έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων:
1. μπρόκολο
2. μελιτζάνα
3. βλήτα
4. μπανάνα
5. kiwi – ακτινίδιο
6. σπαράγγια
7. μπιζέλια (έλεγχος στα κατεψυγμένα)
8. μάνγκο
9. ανανάς
10. γλυκό καλαμπόκι (έλεγχος στα κατεψυγμένα)
11. αβοκάντο
12. κρεμμύδι
Ενώ αντίστοιχα, τα ακόλουθα φρούτα και λαχανικά παρουσιάζουν υψηλότερο αριθμό φυτοφαρμάκων:
1. ροδάκινα
2. μήλα
3. νεκταρίνια
4. φράουλες
5. κεράσια
6. σταφύλια (εισαγωγής)
7. αχλάδια
8. πιπεριές
9. σέλινο
10. μαρούλι
11. σπανάκι
12. πατάτες

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Φανατικούς φίλους, αλλά και εχθρούς έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα η βιολογική γεωργία, η οποία αναπτύσσεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς, έναντι της συμβατικής-παραδοσιακής γεωργίας.
Οι πωλήσεις των βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα αυξήθηκαν το 2004 κατά 10%, ενώ την τελευταία 5ετία η αύξηση ήταν 150%.
Pαγδαία αύξηση καταγράφεται στις πωλήσεις βιολογικών προϊόντων, αν και οι ίδιοι οι βιοκαλλιεργητές παραδέχονται ότι οι τιμές είναι υψηλές, λόγω του μεγάλου κόστους παραγωγής.
Η εντατική γεωργία νοσεί στη χώρα μας, όπως και αλλού. Έχει θυσιάσει την ποιότητα στην ποσότητα, βλάπτει τα οικοσυστήματα, ρυπαίνει το περιβάλλον, απειλεί τη δημόσια υγεία. Πολλοί προτείνουν τη βιολογική γεωργία σαν απάντηση στο πρόβλημα.
Κοστίζουν κατά 30%-40% ακριβότερα από τα προϊόντα της συμβατικής γεωργίας. Έρευνες, όμως, έχουν δείξει ότι τα προτιμούν καταναλωτές μέσου και ανώτατου μορφωτικού επιπέδου.
Την εφαρμογή ενός αυστηρού μοντέλου ποιότητας καταξιωμένου στους διεθνείς φορείς τροφίμων επιβάλλουν τα αλλεπάλληλα διατροφικά σκάνδαλα που οφείλονται στην έλλειψη μηχανισμών ελέγχου στην πρωτογενή και μεταποιημένη παραγωγή.
Βιολογικές καλλιέργειες και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Η καθιέρωση μιας ελάχιστης τιμής για όλα τα αγροτικά προϊόντα, η αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την καλλιέργεια, καθώς και η σημαντική αύξηση των παραγωγών που μπορούν να διαθέσουν μόνοι τα προϊόντα τους στην αγορά αλλά και των μονάδων βιολογικής καλλιέργειας, αποτελούν τα βασικά ζητούμενα για την ελληνική γεωργία.
Δυστυχώς, μόλις ένα ποσοστό 25%-30% των Ελλήνων αγροτών παρά γουν προϊόντα. Όσο δεν αποσυνδέονται οι επιδοτήσεις με την καλλιέρ γεια, οι εισαγωγές θα συνεχίζονται και οι τιμές θα παραμένουν χαμηλές για τους Έλληνες αγρότες.
Σχετικά με τη συμβατική και τη βιολογική γεωργία θα πρέπει να τονιστεί ότι η στροφή στα βιολογικά, πολύ σύντομα αναμένεται να αποτελεί μονόδρομο και για τους Έλληνες παραγωγούς, βάσει και της νέας στρατηγικής που χαράσσει η ΕΕ, για την περίοδο 2013-2020, και προβλέπεται να έχει το σλόγκαν:
«ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ»
Θα πρέπει, επίσης να τονίσουμε ότι ο τρόπος άσκησης της συμβατικής γεωργίας στη χώρα μας δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην ανάπτυξη της βιολογικής και θα πρέπει να αλλάξει ριζικά τόσο η νοοτροπία που διαπνέει το κράτος, όσο και εκείνη των παραγωγών που αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα.
ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
Η Βιολογική Καλλιέργεια είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής και διαχείρισης αγροτικών προϊόντων, που προστατεύει το περιβάλλον σε όλα τα στάδια διαχείρισης του οικοσυστήματος, προασπίζοντας ταυτόχρονα την υγεία των καταναλωτών.
Η Βιολογική Καλλιέργεια συχνά συνδέεται με την υποστήριξη αρχών πέρα από την καλλιέργεια, όπως το Δίκαιο Εμπόριο (Fair Trade) και τη διαχείριση του περιβάλλοντος.
Σαν μια μέθοδος καλλιέργειας ελαχιστοποιεί ή αποφεύγει πλήρως τη χρήση συνθετικών λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων, ρυθμιστών ανάπτυξης των φυτών, ορμονών καθώς και πρόσθετων ουσιών στις ζωοτροφές. Οι βιολογικοί καλλιεργητές βασίζονται σε αμειψισπορά (εναλλαγή φυτών για συγκομιδή), υπολείμματα συγκομιδών, αγρανάπαυση, ζωικά λιπάσματα (κοπριά) και μηχανική καλλιέργεια για τη διατήρηση της παραγωγικότητας του χώματος, τον εμπλουτισμό του με θρεπτικές ουσίες για τα φυτά καθώς και για τον έλεγχο των ζιζανίων, εντόμων και παράσιτων.
Επιπλέον τα παραγόμενα βιολογικά προϊόντα δεν περιέχουν συντηρητικά, πρόσθετα και διάφορες άλλες χημικές ουσίες στη σύνθεσή τους.
Οι πρακτικές της βιολογικής καλλιέργειας είναι τέτοιες που προστα-τεύουν το περιβάλλον, προφυλάσσοντας έτσι τη βιοποικιλότητα του οικοσυστήματος.
Με τις πρακτικές της βιολογικής καλλιέργειας επιτυγχάνεται ένα ισορροπημένο σύστημα, καθώς σε αντίθεση με τη συμβατική γεωργία, η βιολογική γεωργία αντιμετωπίζει με σεβασμό την φύση και προστατεύει άμεσα το έδαφος, την ατμόσφαιρα και τα αποθέματα νερού.
Με σεβασμό στη σοφία της φύσης, οι βιοκαλλιεργητές συνδυάζοντας την παράδοση με τη σύγχρονη γνώση, χρησιμοποιούν μόνο φυσικά λιπάσματα, ενισχύουν τη γονιμότητα του εδάφους εναλλάσσοντας τα είδη που καλλιεργούν και επιτρέπουν τη φυσική ωρίμανση των καρπών χωρίς να εντατικοποιούν ή να επιταχύνουν την παραγωγή με τεχνητές μεθόδους.
ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
Στο πλαίσιο της βιολογικής δραστηριότητας, η εκτροφή των ζώων αποτελεί την ολοκλήρωση ενός φυσικού κύκλου, με αφετηρία τη βιολογική γεωργία και κατάληξη τη χρήση και κατανάλωση βιολογικών προϊόντων, χωρίς στα ενδιάμεσα στάδια να αλλοιώνεται η ισορροπία του περιβάλλοντος.
Η βιολογική κτηνοτροφία σέβεται την φυσική ζωή των ζώων και τις ανάγκες τους. Κάθε ζώο ζει ακολουθώντας τους φυσικούς ρυθμούς του, έχοντας στη διάθεσή του άνετους χώρους, δηλαδή εκτεταμένα βοσκοτόπια και ευρύχωρα, καλά αεριζόμενα στέγαστρα. Έτσι δεν επιβάλλεται καμία τροποποίηση στις ιδιαίτερες συνήθειές τους που να επισπεύδει και να αυξάνει την παραγωγή εις βάρος τους.
Η διατροφή των ζώων είναι ποιοτική, καθώς αποτελείται αποκλειστικά από βιολογικές φυτικές τροφές, όπως κριθάρι, καλαμπόκι, σόγια και σανό. Η βιολογική εκτροφή στοχεύει στη σωστή ανάπτυξή τους, με φυσικές μεθόδους και σύμφωνα με τους βιορυθμούς των ζώων, προφυλάσσοντάς τα τόσο από την παθολογία, τις ενοχλήσεις και το άγχος, όσο και από την αφύσικη επίσπευση της ανάπτυξης τους. Σε περιπτώσεις ασθενειών, χορηγούνται μόνο ομοιοπαθητικά ή φυτοθεραπευτικά σκευάσματα και πάντοτε έπειτα από συνεννόηση με ειδικευμένους κτηνίατρους.
Αυτή η φροντίδα και ο σεβασμός προς τα ζώα έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή κρέατος με μοναδικά χαρακτηριστικά ως προς τη γεύση, την υφή, τη συνοχή και την απουσία περιττού λίπους. Έτσι και τα παράγωγα των ζώων, όπως είναι τα γαλακτοκομικά και τα τυροκομικά προϊόντα, είναι αγνά, φυσικά προϊόντα απαλλαγμένα από χημικά κατάλοιπα.
ΠΟΙΟΣ ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΤΗΝ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ;
Ως προς την παραγωγή και τη διακίνηση των τροφίμων, τα βιολογικά προϊόντα είναι αυτά που τηρούν τους αυστηρότερους κανόνες ασφάλειας και ποιότητας.
Η αυθεντικότητα και η ποιότητα των προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας και εκτροφής, οι διαδικασίες και οι πρακτικές που εφαρμόζονται διέπονται στο σύνολό τους από την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ισχύει και στη χώρα μας.
Με βάση τους σχετικούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2092/91 και 1804/99), η διαδικασία παραγωγής των προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας και κτηνοτροφίας ελέγχεται σε όλα τα στάδιά της με τις αυστηρές προδιαγραφές που θέτουν εγκεκριμένοι αρμόδιοι εγχώριοι και ξένοι οργανισμοί πιστοποίησης. Οι εν λόγω οργανισμοί τελούν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Γεωργίας της χώρας στην οποία ανήκουν.
Στη βιολογική γεωργία ελέγχεται το ακριβές κτήμα στο οποίο καλλιεργήθηκε το προϊόν, ο τρόπος παραγωγής του, ο τρόπος μεταφοράς του και γενικά η κάθε δραστηριότητα που αφορά το προϊόν, από την σπορά ως την συγκομιδή, την ενδεχόμενη μεταποίησή του και την συσκευασία του.
Το ίδιο συμβαίνει και στη βιολογική κτηνοτροφία, όπου ελέγχονται οι τροφές τις οποίες καταναλώνουν τα ζώα και οι φάρμες όπου αυτά εκτρέφονται. Επίσης υπάρχουν περιορισμοί σε ό,τι αφορά την κατανάλωση φαρμάκων από τα ζώα, καθώς βάσει της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας απαγορεύεται η χρήση φαρμάκων για προληπτικούς λόγους ή για να ωθήσουν το ζώο στην πάχυνση.
Οργανισμοί ελέγχου και πιστοποίησης προϊόντων βιολογικής γεωργίας
- ΔΗΩ
Αριστοτέλους 38 Αθήνα Τ.Κ. 104 33
Τηλ.: 210-8224384 , Fax: 210- 8218117
-ΒΙΟΕΛΛΑΣ Α.Ε.
Κοδριγκτώνος 11Β, Αθήνα
Τηλ.: 210-8211940, 210-8211707, Fax: 210-8211015
-ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ Ε.Π.Ε
Ν.Πλαστήρα 24, Αλεξάνδρεια Ημαθίας
Τηλ./Fax: 2333-24440
Αρμόδιες Υπηρεσίες για τον τομέα της βιολογικής γεωργίας – κτηνοτροφίας
-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΜΕΤ/ΣΗΣ, ΤΥΠ/ΣΗΣ & Π.Ε.
Γραφείο Βιολογικών Προϊόντων

Αχαρνών 2, 10176, Αθήνα
Τηλ.: 210-2124285-6, 210-5236091, Fax: 210-5238337
e-mail: ax2u052@minagric.gr
-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΖΩΪΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Τμήμα Αιγοπροβατοτροφίας

Καπνοκοπτηρίου 6, 10176, Αθήνα
Τηλ.: 210-2125691, Fax: 210-2125693
e-mail: ka6u010@minagric.gr
-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ& ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒ/ΝΤΟΣ
Τμήμα Β΄
Πατησίων 207 & Σκαλιστήρη 19, 11253, Αθήνα
Τηλ.: 210-2128173, 210-2128174, Fax: 210-8663925
- Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π (Οργανισμός Πιστοποίησης & Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων)
Ιθάκης 45-47, 11251,Αθήνα
Τηλ.: 210-8231277