Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Μπλε ουρανό και νερό διαθέτει ο Πλούτωνας!

Νέα σπουδαία ανακάλυψη παρουσίασε η NASA




Μια νέα σπουδαία ανακάλυψη στο διάστημα παρουσίασε η NASA. Μετά τον Άρη, όπου βρέθηκε νερό στην επιφάνειά του, άλλος ένας πλανήτης, ο Πλούτωνας, διαθέτει μπλε νερό και ουρανό. Το νερό έχει βρεθεί, όπως ανακοίνωσε η NASA, σε παγωμένη μορφή, ενώ τον πλανήτη καλύπτει ομίχλη, στην ίδια μπλε απόχρωση.


Σύμφωνα με τη NASA, οι νέες εικόνες που έφτασαν από το σκάφος New Horizons (*) που εξερεύνησε το καλοκαίρι που μας πέρασε το σύστημα του Πλούτωνα αποκαλύπτουν ότι η ομίχλη που καλύπτει τον πλανήτη νάνο έχει τελικά μπλε απόχρωση! 
«Ποιος θα περίμενε έναν μπλε ουρανό; Είναι πανέμορφο! », είπε ο Άλαν Στερν, ο επικεφαλής της διερεύνησης του Πλούτωνα.
Το μπλε στις φωτογραφίες δίνει και τα στοιχεία που χρειάζονται οι επιστήμονες για να εξηγήσουν πως αυτό δημιουργείται. «Αυτό το εκθαμβωτικό μπλε φως, μα κάνει να καταλαβαίνουμε την σύσταση της ομίχλης αυτής», αναφέρουν οι επιστήμονες της NASA. Ένας μπλε ουρανός προκύπτει επειδή το φως να σκεδάζει όταν συναντά μόρια ύλης μικρότερα από το μήκος κύματός του. Στη Γη αυτά μόρια είναι πολύ μικρά μόρια αζώτου. Στον Πλούτωνα φαίνεται να είναι λίγο μεγαλύτερα, και ονομάζονται θολίνες », εξηγούν.

Η NASA επίσης ανακοίνωσε ότι έχουν βρεθεί και ορισμένες περιοχές στον Πλούτωνα όπου υπάρχει νερό σε παγωμένη μορφή ενώ μέχρι σήμερα οι επιστήμονες είχαν εντοπίσει την ύπαρξη μόνο παγωμένου αζώτου και μεθανίου.
«Αυτός ο πλανήτης είναι ζωντανός» ανέφερε ο Άλαν Στέρν κατά την ανακοίνωση της ανακάλυψης αφήνοντας έτσι ανοικτό το πεδίο για νέες απρόσμενες.

(*) Το διαστημικό σκάφος New Horizons έχει διανύσει μέχρι σήμερα διαδρομή 3,1 δισεκατομμυρίων μιλίων (5 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα) από τη Γη και τόσο αυτό όσο και όλα τα συστήματα του λειτουργούν κανονικά ..

Ο Πλούτωνας είναι ένας πλανήτης νάνος του Ηλιακού συστήματος με μάζα σχετικά μικρή, περίπου το 1/6 της μάζας της Σελήνης και έχει το 1/3 του όγκου της. Βρίσκεται στα εξωτερικά τμήματα του συστήματος, και έτσι χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
Η πραγματική του διάμετρος ισούται με 2.370 χλμ. ή με το 0,18 της γήινης.
Η μάζα του είναι, σύμφωνα με μετρήσεις του 2006, ίση προς το 0,0021 της γήινης και 5 φορές μικρότερη από αυτή της Σελήνης. Η ταχύτητα περιστροφής στον Ισημερινό του, είναι μόλις 47,18 χλμ / ώρα και το ημερονύκτιό του έχει διάρκεια 6 ημέρες και 9 ώρες της Γης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: