Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Κλιματική αλλαγή: χιλιάδες πόλεις υπό την απειλή εξαφάνισης


Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της
Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στο σύνολο της οικονομίας και στο φυσικό περιβάλλον είναι πλέον επιστημονικά ακλόνητες. Απειλούν, δε, όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής αλλά και την επιβίωση όλων των ζωντανών οργανισμών στον πλανήτη, από τους κοραλλιογενείς υφάλους έως την Αρκτική.


Η 4η Έκθεση Αξιολόγησης (AR4) της IPCC (Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος) προβλέπει επιπλέον:• Μέσα στις επόμενες δεκαετίες, τα αποθέματα νερού που είναι αποθηκευμένα στους παγετώνες και στις χιονισμένες περιοχές θα μειωθούν προκαλώντας ελλείψεις νερού σε περισσότερο από ανθρώπους 1 δις• Το 20% με 30% όλων των ζωντανών οργανισμών στον πλανήτη θα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εξαφάνισης, αν η άνοδος της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας ξεπεράσει τους 1,5-2,5 ° C.• • Σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη, και κυρίως σε ξηρές και τροπικές περιοχές, ακόμα και μικρές αυξήσεις της θερμοκρασίας της τάξης των 1 ° C - 2 ° C, αναμένεται να αυξήσουν τον κίνδυνο λιμών• Μετά το 2080 πολλά εκατομμύρια ανθρώπων αναμένεται να επηρεαστούν από πλημμύρες στα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας κάθε χρόνο. Σε ιδιαίτερο κίνδυνο βρίσκονται πυκνοκατοικημένες περιοχές, καθώς και περιοχές που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο με περιορισμένες ικανότητες προσαρμογής.

 

Ποια μέρη του κόσμου κινδυνεύουν και ποιά όχι.

Η κλιματική αλλαγή απειλεί ολόκληρο τον πλανήτη, όμως κάποια μέρη του κόσμου είναι πιο ευάλωτα από άλλα. Αιτία, εκτός από τη θέση, αποτελούν και οι υποδομές που θωρακίζουν την εκάστοτε χώρα απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ετσι, σύμφωνα με το «Notre Dame Global Index Προσαρμογή (ΝΔ-GAIN)», το οποίο βαθμολογεί τις χώρες με άριστα το 100 γι 'αυτές που κινδυνεύουν λιγότερο, οι φτωχότερες χώρες είναι στο έλεος των ακραίων καιρικών φαινομένων που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή .Η Ελλάδα είναι αρκετά ψηλά, καθώς συγκεντρώνει σκορ 64,6, το οποίο την κατατάσσει στην 41η θέση. 
Οι 10 χώρες που κινδυνεύουν λιγότερο από την κλιματική αλλαγή είναι:
 1. Νορβηγία με σκορ 82,72. Νέα Ζηλανδία με σκορ 82,23. Σουηδία με σκορ 81,64. Φινλανδία με σκορ 81,55. Δανία με σκορ 81,46. Αυστραλία με σκορ 80,17. Ηνωμένο Βασίλειο με σκορ 808. Ηνωμένες Πολιτείες με σκορ 78,99. Γερμανία με σκορ 78,810. Ισλανδία με σκορ 78,8

Οι 10 χώρες που συγκεντρώνουν το χαμηλότερο σκορ και κατά συνέπεια είναι πιο ευάλωτες απέναντι στην κλιματική αλλαγή είναι:
 1. Γουινέα -Μπισάου με σκορ 37,32. Αφγανιστάν με σκορ 35,63. Αϊτή με σκορ 35,64. Νίγηρας με σκορ 35,65. Σουδάν με σκορ 35,56. Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό 347. Κεντροαφρικανική Δημοκρατία με σκορ 33,98. Ερυθραία με σκορ 33,79. Μπουρουντί με σκορ 33,710. Τσαντ με σκορ 31,5
400 πόλεις των ΗΠΑ υπό την απειλή εξαφάνισης - Το Μαϊάμι «πνίγεται»
Για εκατομμύρια Αμερικανών, η κλιματική αλλαγή έχει γίνει, πια, μή αναστρέψιμη: Ό, τι και να κάνουν οι κυβερνήσεις του πλανήτη, οι πόλεις τους θα βυθιστούν στη θάλασσα.Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει 414 πόλεις και κωμοπόλεις στις ΗΠΑ που, ανεξαρτήτως της μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου, θα βρεθούν υπό τη στάθμη της θάλασσας."Οι ιστορικές εκπομπές άνθρακα και αερίων του θερμοκηπίου έχουν ήδη« κλειδώσει »αρκετή άνοδο της στάθμης της θάλασσας έτσι ώστε εκατοντάδες πόλεις των ΗΠΑ να βρεθούν καλυμμένες από νερό", ανέφερε η ιστοσελίδα του Κλίματος Κεντρική, του γκρουπ που μελετά την κατάσταση.Η λίστα αυτή εμπεριέχει και τεράστια πληθυσμιακά κέντρα όπως το Μαϊάμι και η Νέα Ορλεάνη. Τουλάχιστον το 40% των ανθρώπων που θα επηρεαστούν από αυτή την άνοδο ζουν στην Φλόριντα.Η χαμηλή και επίπεδη Φλόριντα, συμπεριλαμβανόμενου και του Μαϊάμι, είναι χτισμένη πάνω σε "πορώδες ασβεστόλιθο", ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας Μπέντζαμιν Στράους."Για υπόβαθρο του Μαϊάμι είναι σαν Ελβετικό τυρί. Το νερό μπορεί να περάσει από μέσα, απλά, κι έτσι το χτίσιμο φραγμάτων δεν πρόκειται να βοηθήσει".Δεν είναι σίγουρο πότε ακριβώς θα γίνει αυτό αλλά η έρευνα το θεωρεί σίγουρο.Οι επιστήμονες ήλπιζαν πως αυτή η μελέτη θα προκαλούσε την ανάγκη για δράση των πόλεων έτσι ώστε να σωθούν. Κι όμως ...Εάν δεν αλλάξουν τα πράγματα γρήγορα, την ίδια μοίρα θα έχει και η Νέα Υόρκη. Στο ... «κόκκινο» βρίσκονται και η Φιλαδέλφεια, η Βιρτζίνια Μπίτς, το Σακραμέντο και η Tζάκσονβιλ.
Η κλιματική αλλαγή απειλεί τις ελληνικές παραλίες και τον τουρισμόΟι ακτές της Κρήτης και των Δωδεκανήσων θα πληγούν περισσότερο από την αύξηση της θερμοκρασίας
«Η κλιματική αλλαγή απειλεί τις παραλίες» είναι ο τίτλος με τον οποίο επιγράφει το ρεπορτάζ της η Frankfurter Rundschau, το οποίο αναφέρεται σε έκθεση που έγινε κατ 'εντολή της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας για τις συνέπειες που θα έχουν στο μέλλον οι κλιματικές αλλαγές στον ελληνικό τουρισμό.Το άρθρο επισημαίνει πως οι αλλαγές αυτές δεν θα γίνουν σε μερικά χρόνια, αλλά σε μερικές δεκαετίες. Το ρεπορτάζ σημειώνει: «. Οι κλασσικοί ελληνικοί προορισμοί όπως η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα πληγούν περισσότερο Ο μεγαλύτερος κίνδυνος απειλεί τις ελληνικές ακτές από την ανοδο της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας".Σύμφωνα με την DW, εάν ο τουρισμός δεν προσαρμοστεί στα νέα κλιματολογικά δεδομένα, τα έσοδα από τον τουρισμό των νησιών αυτών θα μειωθούν τις τελευταίες τρεις δεκαετίες του αιώνα κατά 12,5 δις ευρώ.Επιπλέον, από τα 16.000 χιλιόμετρα ελληνικών ακτών μόνο τα 2.400 χιλιόμετρα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν. "Μια άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα έχει σαν αποτέλεσμα μέχρι το 2100 να χαθούν οικόπεδα αξίας 44 δις ευρώ" γράφει η Frankfurter Rundschau.Αν η κλιματική αλλαγή εξελιχθεί με την ένταση που αναμένεται χωρίς παγκόσμια προσπάθεια μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η σωρευτική ζημία για την ελληνική οικονομία μέχρι και το 2100 φθάνει τα 701 δισ. εκτιμά η ΤτΕ.Εκτιμήθηκε ότι οι επενδύσεις σε μέτρα προσαρμογής θα διασφαλίσουν μείωση του κόστους από την κλιματική αλλαγή σχεδόν κατά 30% (σε 510 δισεκ. Ευρώ σωρευτικά έως το 2100, έναντι 701 δισεκ. Ευρώ σε περίπτωση μη δράσης). Μείωση που ισοδυναμεί σχεδόν με το σημερινό ετήσιο ΑΕΠ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: