Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Η διεθνής “Dream Team” των αντιοξειδωτικών

Οι επιστήμονες του USDA (Τμήμα Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών) κατατάσσουν στην κλίμακα ORAC τα διάφορα λαχανικά και φρούτα, αναλόγως με την ποσότητα των αντιοξειδωτικών που περιέχουν. Σημαντικό είναι το γεγονός, ότι αυτά τα τρόφιμα παρέχουν περισσότερη αντιοξειδωτική προστασία από τις βιταμίνες σε μεγα-δόσεις που βρίσκονται σε συμπληρώματα  διατροφής! 


Οι επιστήμονες του USDA συνιστούν να καταναλώνουμε καθημερινά τουλάχιστον 3.000 μονάδες ORAC , πράγμα που δεν είναι δύσκολο, δεδομένου ότι μόνο 1/2 φλιτζάνι μύρτιλα, περιέχει 2.400 μονάδες.

*Ξερά Δαμάσκηνα                             5,770
*Σταφίδες                                           2,830
*Μύρτιλα                                            2,400
*Βατόμουρα                                        2,036
*Λαχανίδες                                          1,770
*Φράουλες                                           1,540
*Σπανάκι                                              1,260
*Φύτρα από λαχανάκια Βρυξελλών      980
*Φρέσκα Δαμάσκηνα                              949
*Φύτρα τριφυλλιού                                 930
*Μπρόκολο                                               890
*Παντζάρια                                               840
*Πορτοκάλια                                             750
*Κόκκινα σταφύλια                                  739 
*Κόκκινες γλυκές πιπεριές                       710
*Κεράσια                                                    670

Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

NASA: Εργαλείο πρόβλεψης για τις επιπτώσεις που θα έχει το λιώσιμο των πάγων σε πόλεις

- Εργαλείο πρόβλεψης για τις επιπτώσεις που θα έχει η κατάψυξη των παγών σε πόλεις
- Οι ερευνητές της NASA θεωρούν ότι το εργαλείο θα χρησιμεύσει στην σχεδίαση των αντιπλημμυρικών έργων
- Ο προγραμματισμός των έργων θα γίνει σε βάθος 100 ετών




Οι παγετώνες στη Γροιλανδία λιώνουν  με εντονότατο ρυθμό, λόγω των αυξανόμενων παγκόσμιων θερμοκρασιών που προκαλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.
Αν και η Γροιλανδία και η Ανταρκτική απέχουν πολύ από πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, το λιώσιμο των παγετώνων και στις δύο περιοχές αναμένεται να αυξήσει τα επίπεδα της θάλασσας τόσο  ώστε να αλλάξουν πολλές από τις ακτές του κόσμου. Γενικά, τα φαινόμενα αυτά αναμένεται να επηρεάσουν διαφορετικές πόλεις σε διαφορετικό βαθμό, σύμφωνα με την σχετική έρευνα της NASA. Αυτές οι διαφορές εξαρτώνται από το πού και πόσο διαφορετικοί παγετώνες τροφοδοτούν νερό στον ωκεανό και όπου το νερό ρέει.
Οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα διαδραστικό εργαλείο που επιτρέπει στους χρήστες να επιλέγουν από 293 παράκτιες πόλεις και να δουν πώς αυτές οι περιοχές θα μπορούσαν να επηρεαστούν εάν οι συγκεκριμένες μάζες πάγου λιώσουν στον ωκεανό. Ένα εργαλείο που κάνει προγνώσεις και αποκαλύπτει ποιες πόλεις θα επηρεαστούν όταν επιταχυνθεί το λιώσιμο των πάγων και μεγάλα τμήματα των παγωμένων επιφανειών αποκολληθούν, υποστηρίζουν ότι βρήκαν, στα πλαίσια σχετικού ερευνητικού προγράμματος, ερευνητές της NASA σε εργαστήριο στην Καλιφόρνια.

Με βάση την περιστροφή της Γης και τα αποτελέσματα της βαρύτητας, το εργαλείο θα προβλέπει πώς θα γίνει η αναδιανομή των υδάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, για κάθε πόλη θα υπάρχει μια εικόνα των παγετώνων και των πάγων, γεγονός με εξαιρετική σημασία.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το εργαλείο μπορεί να χρησιμεύσει σε πόλεις και χώρες που θα προσπαθήσουν να χτίσουν αντιπλημμυρικά έργα. 
"Oι πόλεις και οι χώρες θα εκπονούν  σχέδια για την αντιμετώπιση των πλημμυρών, σε βάθος εκατονταετίας , αξιολογώντας  τους κινδύνους  με τον ίδιο τρόπο που κάνουν και οι ασφαλιστικές εταιρείες", δήλωσε στο BBC, ο επικεφαλής του προγράμματος,  επιστήμονας της NASA Erik Ivins.
Για παράδειγμα, το Λονδίνο θα μπορούσε να επηρεαστεί από το λιώσιμο των πάγων στο βορειοδυτικό τμήμα του πάγου της Γροιλανδίας, που θα οδηγήσει σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Αντίθετα, η Νέα Υόρκη απειλείται περισσότερο από την περιοχή που βρίσκεται βόρεια και ανατολικά.

Το λιώσιμο των πάγων στη βορειοανατολική και βορειοδυτική πλευρά της Ανταρκτικής αναμένεται ότι θα επηρεάσει έντονα τη στάθμη της θάλασσας στο Σίδνεϊ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τρεις παράγοντες επηρεάζουν το πρότυπο αλλαγής της στάθμης στη θάλασσα. Το πρώτο είναι η βαρύτητα, καθώς τα «φύλλα πάγου είναι τεράστιες μάζες που ασκούν έλξεις στον ωκεανό». Όταν οι πάγοι λιώνουν, η έλξη μειώνεται και η θάλασσα απομακρύνεται από τις μάζες.

Δεύτερον, το έδαφος κάτω από τα φύλλα πάγο, που έχει συμπιεστεί, επεκτείνεται με κατακόρυφο τρόπο.

Τρίτος παράγοντας είναι η περιστροφή του πλανήτη γύρω από τον εαυτό του. Με την περιστροφή, δημιουργείται ταλάντωση, που αλλάζει, όπως και οι μάζες στην επιφάνεια. 

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

H πρώτη γέφυρα από 3D εκτυπωτή !

Στην Ολλανδία η πρώτη γέφυρα από μπετόν,
που βγήκε από τον 3D εκτυπωτή!



Έχει μήκος οκτώ μέτρα, πλάτος 3,50 μέτρων και μπορεί να διασχίσει πεζοί, ποδήλατα και οχήματα.

Αϊντχόφεν, Ολλανδία

Η πρώτη στον κόσμο τρισδιάστατη εκτυπωμένη γέφυρα ανοίχτηκε στην μικρή πόλη Γκέμερτ στη νοτιοανατολική Ολλανδία και μπορεί να διασχίσει πεζοί, ποδήλατα και οχήματα.
Έχει μήκος οκτώ μέτρα, πλάτος 3,5 μέτρων και έχει δημιουργηθεί από περίπου 800 διαδοχικά στρώματα ενισχυμένα με οπλισμένο σκυρόδεμα που βγήκαν από τον εκτυπωτή.

Αντέχει το βάρος ως δύο τόνους


Αν και η γέφυρα αρχικά είχε σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη διακίνηση των τροχών πάνω από ένα κανάλι νερού, μπορεί να αντέξει πολύ περισσότερο βάρος σε δύο τόνους, δηλαδή και μικρά φορτηγά.
Είναι έργο των μηχανικών του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Αϊντχόφεν και, σύμφωνα με την Γαλλική Υπηρεσία, χρειάστηκε περίπου τρεις μήνες για να εκτυπωθεί και να τοποθετηθεί, ενώ η εκτιμώμενη διάρκεια ζωής της είναι τουλάχιστον 30 χρόνια.

«Η γέφυρα δεν είναι πολύ μεγάλη, αλλά βγήκε από τον εκτυπωτή και αυτό το κάνει μοναδικό», δήλωσε ο μηχανικός Τέο Σαλέτ της ολλανδικής πανεπιστημιούπολης και πρόσθεσε ότι χάρη στην τρισδιάστατη εκτύπωση έχει εξοικονομηθεί αρκετή ποσότητα σκυροδέματος σε σχέση με τη συμβατική τεχνική. Στο μέλλον, όπως είπε, μετά την εμπειρία που αποκτήθηκε, θα επιχειρηθεί η εκτύπωση ακόμα μεγαλύτερων γεφυρών από μπετόν.


Και εκτυπωτής που χτίζει κατοικίες

Η Ολλανδία πρωτοπορεί στην αξιοποίηση των τρισδιάστατων εκτυπωτών στον τομέα των κατασκευών. Πριν από μια αρχιτεκτονική εταιρεία παρουσίασε ένα μοναδικό τρισδιάστατο εκτυπωτή που μπορεί να χτίσει κατοικίες.
Μια άλλη νεοσύστατη ολλανδική εταιρεία, η MX3D, άρχισε την εκτύπωση γεφυρών από ανοξείδωτο χάλυβα. Ήδη έχει κατασκευάσει το ένα τρίτο ενός steel bridge, το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Μάρτιο του 2018 και να το τοποθετήσει πάνω από ένα κανάλι της Αμβέρσας μέχρι τον επόμενο Ιούνιο.

Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Το μέλλον βρίσκεται στην μπαταρία

Τα Ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μεγάλη αυτονομία και με μείωση του κόστους της μπαταρίας είναι έτοιμα να κατακτήσουν την αγορά.
Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα είναι ο κεντρικός πόλος της αλλαγής στο μέλλον!
Αυτό φαίνεται να γίνεται συνείδηση σε όλους και φυσικά στις κυβερνήσεις. Παράδειγμα η Ολλανδική Κυβέρνηση.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την επίσημη ανακοίνωση της Ολλανδικής Κυβέρνησης, σε 13 χρόνια από σήμερα, όλα τα αυτοκίνητα που θα πωλούνται στη χώρα θα πρέπει να έχουν εκπομπές ρύπων μηδέν, δηλαδή ουσιαστικά να είναι μόνο ηλεκτροκίνητα.
Τα ηλεκτρικά πρωτότυπα και τα σχέδια αυτοκινήτων ήταν, φέτος, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο Σαλόνι Αυτοκινήτου στο Παρίσι. Η σκάνδαλο της Volkswagen και η μείωση του κόστους της μπαταρίας φαίνεται να πείθουν στελέχη και επενδυτές ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι έτοιμα να κατακτήσουν την αγορά.
Οι προθέσεις των υπόλοιπων σηματοδοτούν μια απειλή για τους πρωταθλητές της τρέχουσας γενιάς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όπως οι Tesla και Renault-Nissan, οι οποίοι θα πρέπει να εργαστούν σκληρότερα για να υπερασπιστούν την πρόοδό τους.
Η VW είναι πρόθυμη να γυρίσει σελίδα μετά το σκάνδαλο με εκπομπές αερίων ρύπων στην Αμερική.
Η Γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία παρουσίασε στο Παρίσι το νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το φουτουριστικό ID που επιδιώκει να επιτύχει ετήσιες πωλήσεις 2 έως 3 εκατομμυρίων ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέχρι το 2025.
«Το ντίζελ θα συνεχίσει να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν πολλές αγορές που βασίζονται στο ντίζελ, για να έχουν μια αποτελεσματική κίνηση καυσίμων για το μέλλον. Η βενζίνη είναι μια άλλη ιδέα που θα εξελιχθεί στο μέλλον. Αλλά και πάλι, το ηλεκτρικό αυτοκίνητο, πιστεύουμε, ότι θα είναι ο κεντρικός πόλος της αλλαγής στο μέλλον. Και αυτό θα μας επιτρέψει να αλλάξουμε πραγματικά, όχι μόνο την τεχνολογία μας, αλλά και την έννοια της ζωής με τους πελάτες μας », λέει ο Γιούργκεν Στάκμαν, μέλος της διοίκησης της Volkswagen.
Στην αγορά, αυτή τη στιγμή, η αυτονομία περιορίζεται στα 160 χιλιόμετρα και κατά συνέπεια τα φτηνά ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να αποτελούν εμπόδιο στην ζήτηση για μαζική αγορά.
Από την άλλη πλευρά, στο πολύ κοντινό μέλλον, η αυτονομία θα αυξηθεί σταδιακά σε 400 χιλιόμετρα και στη συνέχεια στα 600 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Παράδειγμα η Renault που παρουσίασε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου στο Παρίσι της ΖΟΕ, με αναβαθμισμένη μπαταρία 40 kWh Η αυτονομία αυξήθηκε κατά 66%, από τα 240 σε 400 χιλιόμετρα!


Υπό πραγματικές συνθήκες, σήμερα, μπορεί να διανύσει  άνετα 300 χλμ.
Η Tesla εισέβαλε στην αγορά με το σπορ αυτοκίνητο Model S φτάνοντας τις 130.000 πωλήσεις. Στην κορυφαία του έκδοση έχει αυτονομία 504 χλμ. και επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ. / ώρα, σε 2,5 δευτερόλεπτα! Η επιτυχία της έδειξε ότι οι καταναλωτές ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν ένα υψηλό τίμημα για ένα ηλεκτροκίνητο όχημα που μπορεί να ταξιδέψει 425 χιλιόμετρα με μία φόρτιση. Ωστόσο, αυτή η εμβέλεια συνδυάζεται με μάρκες αγορών μαζικής αγοράς σε πολύ χαμηλότερες τιμές.


Η Tesla, καθώς και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, ανταγωνίζονται στην αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων με την υποτιθέμενη ευελιξία των σταθμών φόρτισης. Στόχος το πυκνό δίκτυο και η ταχύτητα αντικατάστασης ή φόρτισης των μπαταριών.


Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μεγάλη αυτονομία και με μείωση του κόστους της μπαταρίας είναι έτοιμα να κατακτήσουν την αγορά.



Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Η πρώτη "Πόλη-Δάσος" από την Κίνα

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί πάνω από 3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, ανακοίνωσε πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Κίνα, ένας θύμα της άκρατης καταναλωτισμού δηλώνει ότι είναι πρόθυμος να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με κάθε τρόπο.


Η Κίνα έχει ήδη ξεκινήσει την κατασκευή του πρώτου "Πόλη-Δάσος" στον κόσμο, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αντιμετωπιστεί η ρύπανση και να γίνει η χώρα πιο «πράσινη» με την αρχιτεκτονική να είναι συμμαχία σε μια προσπάθεια για καλύτερη ζωή.
Η νέα μητρόπολη των 30.000 κατοίκων θα ανακατασκευαστεί στο Λιουζού, στην επαρχία Γκουάνγκσι, σε έκταση 1,75 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην όχθη του ποταμού Λιουτζάνγκ.
Πρόκειται για κοινό σχέδιο του Ιταλικού αρχιτεκτονικού γραφείου Steffano Boeri Architetti Μιλάνο που έφερε στο τραπέζι το masterplan και την Shanghai Tongyan  Εταιρεία Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού.
Η "Πόλη-Δάσος Λιουζού" θα φιλοξενήσει 40.000 δέντρα και σχεδόν 1 εκατομμύριο φυτά (από περισσότερα από 100 φυτικά είδη). Η βλάστηση θα καλύψει κάθε κτίριο και εκτιμάται ότι θα απορροφήσει 10.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα και 57 τόνους ρύπων το χρόνο.
Επιπλέον, θα δίνει σχεδόν 900 τόνους οξυγόνου. Θα τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα συνδέεται με ηλεκτροκίνητο τρένο με την πόλη Λουζού. Η ολοκλήρωση της τοποθετείται εντός του 2020.


Το έργο αυτό δεν είναι η πρώτη δραστηριοποίηση του Μιλανέ- ζικου αρχιτεκτονικού γραφείου στην "πράσινη αρχιτεκτονική".
Πριν από τρία χρόνια, ολοκληρώθηκαν στο Μιλάνο την κατασκευή του "Κάθετου Δάσους" δηλαδή δύο πύργους ύψους 110 και 76 μέτρων αντίστοιχα, που καλύπτονται από περισσότερα από 20.000 φυτά.


Στην Πόλη του Δάσους τα μεταφορικά μέσα της πόλης θα είναι ηλεκτροκίνητα σταθερής τροχιάς καθώς και ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ ο σχεδιασμός περιλαμβάνει επίσης την ενεργειακή αυτονομία της πόλης. Οι εργασίες θα έχουν ξεκινήσει μέχρι το 2020.


Αυτό το αστικό περιβάλλον είναι ο ορισμός του "νέου, πράσινου τρόπου ζωής" που πρέπει να καθιερωθεί στον κόσμο.

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Φυτεμένες όψεις κτιρίων

Φυτεμένες όψεις ή αλλιώς ζωντανοί τοίχοι.


Τα φυτά προσφέρουν σκίαση, δροσιά, ηχομόνωση και θέα.

Η οικονομική ανακαίνιση κατοικιών ή επαγγελματικών χώρων μπορεί να περιλαμβάνει λύσεις με μικρές ή μεγάλες εγκαταστάσεις. Στις προτάσεις ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων καθώς και στις εξωτερικές θερμομονώσεις συμπεριλαμβάνονται και οι φυτεμένες πλευρές.



1. Εισαγωγή

Οι φυτεμένες όψεις, ονομάζονται αλλιώς και οι κατακόρυφοι κήποι. Η πρώτη αναφορά σε φυτεμένες όψεις μπορεί να θεωρηθεί ή περίπτωση των κρεμαστών κήπων της Βαβυλώνας. Στην ουσία πρόκειται για την κάλυψη των κατακόρυφων όψεων ενός κτιρίου με φυτά και βλάστηση ή ακόμα και για την δημιουργία κατακόρυφων τοίχων από φυτά (φυτοφράχτες).


Ο περιθωριακός κήπος συχνά αναφέρεται ως «πράσινος τοίχος», είναι ένας περιγραφικός όρος που αναφέρεται σε όλες τις κάθετες επιφάνειες των τοίχων με κάποια μορφή βλάστησης (Εισαγωγή στην Τεχνολογία, Οφέλη & Σχεδιασμός των Green Walls, Σεπτέμβριος 2008). Ο ίδιος, σαν ιδέα, ξεκίνησε πιθανότατα από τους κρεμαστούς κήπους του Βαβυλώνα (γύρω στα 600 π.Χ.), ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν οι κληματαριές (από το 3ο αι. Π.Χ., στη Ρώμη) σε πέργκολες και σπίτια και εν συνεχεία τα αναρριχητικά φυτά.

2. Ιστορική αναδρομή

Αντιστοίχως, στο Παρίσι, από το 18ο αι., Αναπτύσσεται η τεχνική των πλίνθων - πλέγματα από ξύλο ή μέταλλο για την συγκράτηση αναρριχών φυτών-.

Η πρακτική αυτή συνεχίστηκε σε πολλές Ευρωπαϊκές Χώρες (Γαλλία, Γερμανία), με διάφορες παραλλαγές. Σήμερα υπάρχουν πολλές κατασκευές όπου αποτελούν ικανές μηχανισμοί στήριξης για την ανύψωση των φυτών.
Η τοποθέτηση των όψεων των κτιρίων παρουσίασε μια κάμψη από το 1930 και αναβιώνει ξανά σήμερα, χωρίς ωστόσο να αποτελεί ένα νέο τομέα.

Μια έρευνα που διεξήχθη στο Βερολίνο το 1982 έδειξε ότι το 40% από την χρήση των αναρριωμένων φυτών κάλυπτε τα νότια προσανατολισμένα τοιχώματα.


3. Εφαρμογές και Οφέλη

Τα οφέλη είναι πολλά, ιδιαίτερα στους πυκνο-κατοικημένους αστικούς χώρους όπου η έλλειψη του πρασίνου αποτελεί σημαντικό πρόβλημα. Το πράσινο εκτός από την αισθητική αναβάθμιση μπορεί να βελτιώσει την ενεργειακή και ηχομονωτική συμπεριφορά ενός κτιρίου. 
Ειδικά όσον αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση η βλάστηση προσφέρει σκίαση, φυσικό δροσισμό ακόμα και θερμομόνωση. 
Γενικά βελτιώνει το μικροκλίμα σε τοπικό επίπεδο (φαινόμενο αστικής νησίδας) και προσφέρει μια ενδιαφέρουσα θέα. 
Όσον αφορά την ηχομόνωση, οι φυτοφράκτες είναι ιδανικοί για τη μείωση των εξωτερικών θορύβων από αυτοκινητόδρομους αλλά και για την απορρόφηση μέρους των ρύπων.


Ιδανικά κτίρια για την ανάπτυξη βλάστησης είναι τα μεγάλα κτίρια με μονοτονικές όψεις όπως κτίρια στάθμευσης αυτοκινήτων, σχολεία, μεγάλα εκπαιδευτικά κτίρια, αποθήκες καθώς επίσης και κτίρια με μεγάλα περιθώρια (σόκορα).





Τα φυτεμένα τοιχώματα είναι κατάλληλα τόσο για εφαρμογές εξωτερικού χώρου, 


όσο και για εφαρμογές εσωτερικού χώρου.



4. Τύποι κάθετων κήπων

Αν και ο εμπνευστής των σύγχρονων περιβαλλοντικών κήπων θεωρείται ο Patrick Blanc, διαπιστώνει κανείς ότι υπάρχουν και υπήρχαν πολλές εκδοχές φυτεμένων τοίχων παγκοσμίως. Οι τύποι των φυτεμένων όψεων είναι δύο, ανάλογα με την ανάπτυξη των φυτών. Ειδικότερα, οι πράσινες τεχνολογίες των τοίχων μπορούν να διαχωριστούν σε δύο σημαντικές κατηγορίες τις «πράσινες προσόψεις» και τους «ζωντανούς τοίχους». 

Παρακάτω περιγράφονται και οι δύο κατηγορίες:

«Πράσινες προσόψεις»

 Ο πρώτος τύπος (Πράσινες προσόψεις) περιλαμβάνει την κατασκευή συστήματος στήριξης για την ανάπτυξη αναρριχητικών φυτών. 



Οι ρίζες των φυτών βρίσκονται στο έδαφος ενώ πάνω στο τοίχο μπορεί να τοποθετηθεί μεταλλικός σκελετός ή συρματόσχοινα, για να βοηθήσει την ανύψωση των φυτών. Το μειονέκτημα του συγκεκριμένου τύπου είναι ότι απαιτούνται αρκετά χρόνια για την πλήρη κάλυψη ενός τοίχου. Ένα ιδανικό φυτό για αναρριχημένο τοίχο αποτελεί η άμπελος.
Όσον αφορά τα καλώδια, συνιστάται η χρήση ανοξείδωτου χάλυβα για την αποφυγή της διάβρωσης. Υπάρχουν επίσης συστήματα στήριξης που βρίσκονται σε κάποια απόσταση από την όψη. Η λύση αυτή είναι κατάλληλη σε περίπτωση που η όψη δεν είναι επίπεδη αλλά και να μειωθούν οι κίνδυνοι διάβρωσης του τοίχου λόγω των φυτών και της υγρασίας. Τα μεταλλικά πλέγματα έχουν περισσότερες σχεδιαστικές δυνατότητες από τα συρματόσχοινα καθώς μπορούν να είναι επίπεδα ή καμπύλα π.χ. Ισχυρό αντιπλημμυρικό πλέγμα (σαρτζανέτι), γεμάτο με γυαλί και πλαστικοποιημένο σε χρώμα πράσινο ή γκρι.
Έτσι, οι πράσινες προοπτικές είναι ένα είδος συστήματος πράσινων πλακιδίων στο οποίο αναβλύζουν φυτά ή φυτά που έχουν την ικανότητα να κρεμούν, καλύπτουν τις ειδικά σχεδιασμένες υποστηρικτικές δομές. Τα φυτά είναι ριζωμένα στη βάση αυτών των δομών ή στο έδαφος ή στις πλατάνιες στα ενδιάμεσα του τοίχου ή ακόμα και από τις στέγες.
Τα ίδια χρειάζονται συνήθως τρία με πέντε χρόνια πριν από την επίτευξη της πλήρους κάλυψης. Οι πράσινες προεξοχές στηρίζονται στις υπάρχουσες πλαϊνές κατασκευές ή κατασκευάζονται ως αυτόνομες δομές, όπως φράχτες 
ή κολώνες.
Τα φυτά τα οποία ανηφορίζουν απευθείας στα τοιχώματα που καλύπτουν ολόκληρες επιφάνειες λόγω της κατασκευής της ρίζας τους, είναι γνωστό ότι μπορούν να βλάψουν κάποια ακατάλληλα τοιχώματα ενώ παρουσιάζουν προβλήματα όταν έρθει η ώρα για την συντήρηση του κτιρίου ή την απομάκρυνση των φυτών. 


Οι Τεχνολογικές καινοτομίες στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική έχουν ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη νέων καφασωτών ή άκαμπτων πλαισίων και καλωδιακών συστημάτων για την υποστήριξη αμπελώνων, διατηρώντας παράλληλα τα φυτά μακριά από τοίχους και άλλες επιφάνειες των κτιρίων.


Για τα πράσινα προϊόντα είναι αντιπροσωπευτικά τα ακόλουθα δύο εφαρμογές: 

α) η εφαρμογή "Σύστημα πλακών πέργκολας" και 






β) η εφαρμογή "Σύστημα καλωδίων - συρματόσχοινο".


«Ζωντανά τείχη»

  Ο δεύτερος τύπος (ζώνες τοίχων) αφορά συστήματα «ζωντανών τοίχων» που αποτελούνται από έτοιμα φυτά , κάθετες μονάδες ή φυτεμένες επιφάνειες που εφαρμόζονται κατακόρυφα σε ένα δομικό τοίχωμα ή πλαίσιο. 
Τα πάνελ αυτά μπορούν να κατασκευαστούν από πλαστικό, διογκωμένη πολυστερίνη, συνθετικό ύφασμα, πηλό, μέταλλο ή σκυρόδεμα και να υποστηρίξουν μια μεγάλη ποσότητα και ποικιλία φυτικών ειδών (π.χ. ένα πλούσιο μείγμα από εδαφοκαλυπτικά φυτά, φτερά, χαμηλή βλάστηση, πολυετή φυτά και έτοιμα φυτά. 


Λόγω της ποικιλομορφίας και της πυκνότητας των φυτών που ζουν στα τοιχώματα, οι ζωοτροφές συνήθως χρειάζονται πιο εντατική συντήρηση σε σύγκριση με τα πράσινα σκεύη. 


Υπάρχουν διάφορες μορφές «ζωντανών τοίχων».




Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Stratolaunch: Το μεγαλύτερο αεροσκάφος του κόσμου



Πριν λίγες ημέρες αποκαλύφθηκε στην Καλιφόρνια το μεγαλύτερο αεροσκάφος του κόσμου ο Stratolaunch, μια δημιουργία του συνιδρυτής της Microsoft Paul Allen και ξεκίνησε τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις.


Το κολοσσιαίο Stratolaunch –το οποίο σχεδιάστηκε για την εκτόξευση πυραύλων που θα μεταφέρουν δορυφόρους στο διάστημα- έχει άνοιγμα φτερών  117.348 μέτρων και ύψος 15 μέτρα περίπου, διαθέτει έξι κινητήρες, 28 ρόδες, ύψος περίπου 15 μέτρων και «σηκώνει» φορτία  225.000 κιλών.



Tο Stratolaunch θα απογειωθεί από διάδρομο αεροδρο-μίου.
Θα πετάξει στο κατά προσέγγιση υψόμετρο ενός εμπορικού αεροσκάφους πριν ξεκινήσει η εκτόξευση του πυραύλου.
«Καθώς το ραντάρ εκτοξεύεται σε τροχιά, το Stratolaunch θα γυρίσει πίσω για επαναφόρτιση, ανεφοδιασμό και επαναχρησιμοποίηση», δήλωσε ο  Paul Allen  o δισεκατομμυριούχος που  όνειρεύετα να κατακτήσει το διάστημα.

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Οδικός άξονας Ιωάννινα- Κακαβιά

Εξελίξεις στον Οδικό άξονα Ιωάννινα- Κακαβιά



Επείγει η κατασκευή της οδού Ιωαννίνων-Κακαβιάς, η οποία ουσιαστικά αποτελεί τη φυσική συνέχεια της Ιονίας Οδού και είναι ενσωματωμένη στα επίσημα Διευρωπαϊκά Δίκτυα.

Δεν θα είναι μέρος του δρόμου που είναι με παραχώρηση αλλά δημόσιο κομμάτι αυτοκινητόδρομου. Το έργο βρίσκεται σε μελέτες. Αφορά την μετατροπή του τμήματος από τον κόμβο Ιονίας και της Εγνατίας Οδού στην πόλη των Ιωαννίνων (Περιοχή Κοσμηρά) μέχρι το σταθμό της Κακαβιάς στο αυτοκινητόδρομο. Το μήκος του τμήματος είναι περίπου 60 χιλιόμετρα και προϋπολογισμού 280 εκατομμυρίων ευρώ.

Όσον αφορά την χρηματοδότηση του Έργου είναι βέβαιο ότι, από την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου, κατατέθηκε αίτηση για ένταξη στο πλαίσιο του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF). Το υπουργείο έχει απαντήσει ότι αναζητά πηγές χρηματοδότησης, ενώ στις πιο πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Χρήστου Σπρίτζη έχει δηλώσει ότι η χρηματοδότηση θα αναζητηθεί σε Δημόσιες-Ιδιωτικές Συμπράξεις ή στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το πραγματικό «αγκάθι» όμως είναι το υπόλοιπο κομμάτι του έργου και ειδικά το τμήμα Καλπάκι-Τελωνείο Κακαβίας, μήκους περίπου 27 χλμ.

Όπως έχουν, σήμερα, τα πράγματα, η διαχείριση του Έργου θα ανατεθεί στην Εταιρεία ΕΓΝΑΤΙΑ. Αυτό αποφασίστηκε στις 3 Μαΐου 2017 σε συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Υπουργού Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη, της διοίκησης της εταιρείας και του συλλόγου εργαζομένων.

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Καινοτόμο «Καταφύγιο Προσφύγων»

Καταφύγιο Προσφύγων από την ΙΚΕΑ: 
«Τhe Best Design για το 2016»

Έλαβε το περίφημο βραβείο Beazley του Μουσείου Design του Λονδίνου για ένα καινοτόμο «Καταφύγιο Προσφύγων» που αφορά μια συναρμολογούμενη δομή σε επίπεδη συσκευασία..