Η κάμερα της UrtheCast θα επιτρέπει σε απλούς πολίτες να παρακολουθούν τον πλανήτη μας από το Διάστημα
Μια νέα εντυπωσιακή αλλά και με ... γκρίζες αποχρώσεις υπηρεσία θα κάνει εκκίνηση τον Ιούλιο όπως έκανε γνωστό η καναδέζικη εταιρεία UrtheCast που βρίσκεται πίσω από την λειτουργία της. Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) έχουν ήδη τοποθετηθεί ειδικές κάμερες παρατήρησης και βιντεοσκόπησης της Γης που παρέχουν βίντεο υψηλής ευκρίνειας. Οι χρήστες της υπηρεσίας, ιδιωτικές εταιρείες ή ακόμη και μεμονωμένοι χρήστες θα μπορούν όχι απλά να έχουν πρόσβαση στο τι καταγράφουν οι κάμερες αλλά να τις ελέγχουν!
Διαστημικά μάτια
Οι κάμερες έχουν τη δυνατότητα να ζουμάρουν σε οποιοδήποτε σημείο και να δείχνουν με μεγάλη ευκρίνεια τι υπάρχει εκεί. Θα μπορεί έτσι κάποιος να δει τι συμβαίνει στους δρόμους (π.χ την κίνηση των αυτοκινήτων ή την συγκέντρωση κάποιου πλήθους) ή που βρίσκεται για παράδειγμα, ένα κοπάδι ζώων. Μεγάλες επιχειρήσεις θα μπορούν να ελέγχουν τις εγκαταστάσεις τους ενώ δημόσιες υπηρεσίες θα μπορούν να παρακολουθούν την κίνηση στους δρόμους ή την εξέλιξη μιας πυρκαγιάς. Περιβαλλοντικές οργανώσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτή την υπηρεσία για να παρακολουθούν ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση.
Ανάλογη υπηρεσία θα προσφέρει και η αμερικανική εταιρεία Skybox απεικόνισης η οποία όμως χρησιμοποιεί δικούς της δορυφόρους οι οποίοι με τις κάμερες τους βιντεοσκοπούν τη Γη. Στα σχέδια της Sky Imaging είναι να θέσει σε τροχιά 24 παρόμοιους δορυφόρους μέχρι το 2017, ώστε με το σμήνος της να βιντεοσκοπεί οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη αρκετές φορές ανά 24ωρο.
Προς αποφυγή κακόβουλων προθέσεων και σκέψεων οι δύο εταιρείες έχουν ανακοινώσεις ότι οι κάμερες τους δεν θα μπορούν να δουν λεπτομέρειες μικρότερες από ένα μέτρο στην καλύτερη περίπτωση. Οπως επισημαίνουν οι δύο επιχειρήσεις στα βίντεο δεν θα διακρίνονται τόσο λεπτομερή χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να υπάρξουν θέματα παραβίασης του ιδιωτικού απορρήτου - όπως τα πρόσωπα των περαστικών, οι μάρκες των αυτοκινήτων ή ακόμη και οι πινακίδες τους. Ακόμη και έτσι όμως υπάρχουν ζητήματα παραβιάσεων αφού θα μπορεί για παράδειγμα, μια εταιρεία να παρακολουθεί τι συμβαίνει στις εγκαταστάσεις μιας ανταγωνίστριας κ.ο.κ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου